4 Юни, 2023 10:05 1 504 2

Рецепта на деня: Прясна паста със сьомга

  • прясна паста-
  • сьомга-
  • какво да сготвя

Опитайте сами да направите самата паста, за да е съвсем прясна

Рецепта на деня: Прясна паста със сьомга - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 200 г бяло брашно-за предпочитане Семолина
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 600 г сьомга
  • 1 с.л. микс от сухи подправки - майорана, риган, мащерка, естрагон
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин
  • 400 г заквасена сметана
  • зелен или див лук за гарниране

Начин на приготвяне:

Разбъркайте брашното със солта и в средата направете кладенче. Добавете яйцата, леко ги разбийте с вилица и омесете гладко тесто. Ако е нужно добавете мъничко вода. Понякота това се налага заради различната големина на яйцата. Трябва да получите твърдо, гладко и еластично тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да почине в хладилника поне за 30 минути.

Разточете тестото на възможно най-тънък лист. Поръсвайте с брашно работния плот за да не лепне. По-лесно ще е, ако разделите тестото на две части и го разточвате по отделно. Оставете разточения лист тесто за 5 минути леко да изпръхне. Поръсете отново с малко брашно и го навийте на руло. Нарежете тънки лентички и ги разпръснете върху кърпа да се изсушат още малко. В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата 3-4 минути. Отцедете в цедка и ако не я ползвате веднага я охладете със студена вода. В този случай е добре да я намаслите с малко зехтин за да не залепват отделните лентички една в друга. Така може да я съхраните в хладилника докато решите да я хапнете. Ако много обичате паста направете по-голямо количество. Заложете на италианската максима - 100 г брашно на човек.

Нарежете рибата на хапки, посолете и овкусете със сухите подправки и черен пипер.

В тиган сложете обелената скилидка чесън, налейте малко зехтин и го загрейте. Отстранете чесъна и запържете рибата. Не я препържвайте. Трябва да остане сочна и розова вътре. Добавете сметаната, налейте малко от водата, в която е вряла пастата и кипнете гъст сос. Посолете. Добавете пастата, разбъркайте няколко пъти колкото да се затопли и сервирайте веднага. Поръсете с пресен лук.

По идея на "Вкусно с Йоли".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я, по- практично

    1 2 Отговор
    Рецептата е хубава, ама сега тепърва да си купувам точилка, няма как да стане. Баба ми едно време, като точеше кори за баница, цялата кухня ставаше в брашно. Като ги източеше тънко и след това ги слагаше на бял чершаф върху леглото и после ги взимаше от там и им слагаше плънка и ги завиваше за баница,,,☀️🍹🤔♥️
  • 2 пенционер

    3 1 Отговор
    яжте си пастата , аз всеки ден ручам сьомга филе по 500гр за закуска, на обяд смядовска луканка а за вечеря пастърма с червено вино