Last news in Fakti

26 Юни, 2023 10:15 2 283 10

Американски град е под карантина заради гигантски охлюви

  • гигантски охлюви-
  • флорида-
  • под карантина-
  • сащ

Възрастните охлюви от този вид могат да пораснат до 20,3 сантиметра и да снасят по хиляди яйца наведнъж

Американски град е под карантина заради гигантски охлюви - 1
Снимка: Shutterstock

Части от окръг Брауърд във Флорида били поставени под карантина, след като в района бил забелязан гигантски африкански сухоземен охлюв, съобщи CBS News.

Възрастните охлюви от този вид могат да пораснат до 20,3 сантиметра и да снасят по хиляди яйца наведнъж. Техните черупки имат ръбове, които са достатъчно остри, за да пробият гумата на превозно средство минало през тях. Също така представляват сериозен риск за хората, понеже са преносители на паразит, който причинява менингит.

Гигантските охлюви са сред най-инвазивните видове в света. Ядат мазилки и бои и са сериозна заплаха за растителността, казват още от CBS, предава vesti.bg.

Министерството на земеделието и потребителските услуги на Флорида (FDACS) допълват, че охлювите „могат да бъдат опустошителни за селското стопанство и природните зони на Флорида, тъй като причиняват големи щети на тропическите и субтропичните среди“.

Частта от окръг Брауърд, която е под карантина обхваща Форт Лодърдейл и е около 9,1 квадратни километра, се казва в доклада. Карантината влязла в сила във вторник.

FDACS казали, че по време на карантината е незаконно „преместването на гигантски африкански сухоземни охлюви или обикновени охлюви, включително растения, почва, отпадъци от двора, отломки, компост или строителни материали , в рамките на, през или от определената карантинна зона без споразумение с министерството."

Агенцията добавила, че ще използва мекотели на базата на металдехид – примамка за охлюви – за третиране на вредителите и че лечението е одобрено за употреба в домашни условия.

В САЩ е незаконно да се внасят или притежават гигантски африкански сухоземни охлюви. Видът е забелязан за първи път в Маями през 1969 г., според ABC News. До 1973 г. са открити и унищожени повече от 18 000 охлюва и техните яйца.

Този вид охлюви е обявяван за унищожен във Флорида два пъти: веднъж през 1975 г. и втори път през 2021 г., съобщават от ABC News, позовавайки се на държавни служители.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да не стоят в къщи

    4 2 Отговор
    Ами да вземат чукове и да почват да ги чистят!
  • 5 ????

    13 1 Отговор
    Ми да ги готвят. Французите много ги обичат.

    Коментиран от #7

  • 6 Механик

    10 3 Отговор
    Предполагам че пак Путин е виновен?! Или ги е пуснал някой китайски "балон" с цел да изядат памперса на Бай Препън Пакпадналов.
  • 7 Механик

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "????":

    Ти представяш ли охлюв с размер 20 см. каква апетитна мръвка е! Един охлюв - една порция, че и хартисва.
  • 8 Епааа

    4 1 Отговор
    Това са или извънземните , или са избегали от ЦРУ , или са опущени от гадна козяшка лаборатория за унищожение на човечеството !
  • 9 Баце ЕООД

    3 0 Отговор
    Стой та гледай ся, как паниката от Страшния Съд ще ги завладее.. Смешници!
  • 10 1234

    1 0 Отговор
    Да ги ядат.