Last news in Fakti

26 Юни, 2023 11:19 1 630 1

Изследователи откриха най-високото дърво в Азия

  • най-високото дърво-
  • азия-
  • китай-
  • кипарис

Открито е в най-дълбокия каньон в света – Ярлун Цзанбо

Изследователи откриха най-високото дърво в Азия - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Специалисти от Пекинския университет откриха в китайски каньон кипарис, който със своите 102 мeтра е най-високото дърво в Азия, съобщи "Лайв сайънс".

Диаметърът на растението е 2,9 метра. Открито е през май в най-дълбокия каньон в света – Ярлун Цзанбо, в Тибетския автономен район.

Какъв вид точно е кипарисът, не е известно. Възможно е да е хималайски или тибетски.

Преди да бъде открит, за най-високо дърво в Азия се смяташе жълто меранти в Малайзия, което достига 101 метра височина.

Тибет има уникална екосистема, която все повече се влияе от промените в климата. Въпреки това се полагат усилия за опазване на флората и фауната. Изследователите от Пекинския университет са документирали високите дървета в региона, за да разберат по-добре екологичното му разнообразие и да подпомогнат усилията за опазване на околната среда. Изследователите използват дронове, лазери и радарно оборудване, за да картографират дърветата в района и да определят височината им от земята.

След теренни проучвания кипарисът е открит и потвърден като най-високото дърво в Азия. С помощта на безпилотни самолети, 3D лазерен скенер и лидарна технология - която използва светлинни лъчи за измерване на разстоянието - екипът създава триизмерен модел на огромното дърво, осигуряващ точни размери. С негова помощ специалистите потвърждават, че това е най-високото дърво в Азия.

Го Цинхуа, професор в Института за дистанционно наблюдение на Пекинския университет, обяснява, че дървото е интересно, тъй като поддържащите го корени не са напълно под земята. Кипарисът има и сложна система от разклонения, която осигурява "идеален микроклимат и местообитания за някои застрашени растения и животни", предаде БТА.

За най-високото дърво в света е призната 116-метрова секвоя в националния парк "Редууд" в Калифорния. По изчисления дървото е на възраст между 600 и 800 години. То е открито през 2006 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    1 1 Отговор
    Чини ми се македонец треба да го е писал!