Last news in Fakti

27 Април, 2024 10:57 1 326 14

Проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотикът трябва да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата

  • тодор кантарджиев-
  • коклюш

Специалистът разкри кое е най-доброто лечение при коклюш

Проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотикът трябва да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако имаме съмнение за коклюш, квалифицираният лекар е наясно и може клинично да постави диагнозата. Това каза за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Ако детето е било в контакт с друго дете или възрастен с коклюш и започне да кашля, лично аз като лекар веднага бих предприел прием на антибиотик. Правилният антибиотик, ако се даде на детето, то няма да кашля дълго време, даже може и да не получи въобще пристъпната, характерна за заболяването, кашлица. И най-важното няма да заразява другите деца“, поясни експертът.

  Той се позова на Европейския център по контрол на заболяванията в Стокхолм, според който средството за лечение на коклюша, е антибиотикът.

"Антибиотикът трябва да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата. Защо?  Защото е известен фактът, че две седмици след началото на пристъпната кашлица, бактерията вече не причинява кашлица. Просто токсинът, който се е отделил от бактерията, дразни центъра на кашлицата в мозъка и тя продължава от много седмици до 3 месеца. Затова даването на антибиотик при дете, за което се съмняваме, защото е било в контакт в класа с кашлящо дете или възрастен човек, е средството за изход от ситуацията. Това го казва Европейският център по контрол на заболяванията. Същото е мнението на американските центрове по контрол на заболяванията в Атланта и Джорджия.“

Проф. Кантарджиев каза още, че антибиотикът, когато се дава от самото начало, облекчава състоянието на детето. Тогава детето кашля седмици, а не месеци. Много важно е, че детето, взимайки антибиотик, няма да заразява други деца, категоричен е експертът.

Нещо повече в Съединените щати, справка най-големият учебен сайт за лекари, дори разглежда въпросът за профилактика с антибиотици, каза д-р Кантарджиев.

"Какво значи профилактика? Като се разболее едното дете и имаш повече деца вкъщи, като знаеш как си окалпазанил имунизациите им, страхуваш се основателно, че ще направят коклюш, без да са болни им се дава макролиден антибиотик. Някои от тях за по-кратък период, други могат да се дават до 2 седмици. Това е профилактиката с антибиотици, която е много важна, защото прекъсва епидемичната верига“, каза още д-р Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, в ситуацията, в която се намираме в момента, да се издирят всички деца, които не са реваксинирани по време на COVID епидемията. Особено да се обърне внимание на реимунизацията преди тръгване на училище и реимунизацията в по-напредналата детска възраст. "Ако спазим тези неща и ако се ваксинират допълнително членовете на семействата, които очакват новородено, мисля че проблем няма да има.“

По думите му дали бебетата ще се имунизират на месец и половина или на два месеца, няма кой знае какво значение. По-важното е да се имунизират бременните жени, както и бабите и дядовците, който очакват бебе в семействата и ще помагат за отглеждането им, каза д-р Тодор Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    9 0 Отговор
    Тоя и за знахар не става
  • 2 Яко ще се мре

    5 0 Отговор
    Триста негъра да те ши ба т !!!
  • 3 Дадаа

    4 0 Отговор
    Интересното което никой не казва е дали заболелите до момента са били ваксинирани или Не са били??? Също интересно е да знаем кои точно антибиотици и какви дози.
  • 4 Да беше казал

    4 1 Отговор
    "професора": профилактика с домашно отгледана храна, чиста изворна вода, домашно заквасено мляко само с Лактобацилус Булгарикус, движение сред природата, а той: профилактика с антибиотиции. Който има малко акъл да намери скорошното интервю с Мангъров, където доцентът прави много сполучливото сравнение, че профилактика с антибиотик е все едно да си гипсираш ръката, за да не се счупи.

    От бай Тодор ще излезе добър Казанджия (дадено му е с фамилията), ама и на децата им е ясно, че животът му е преминал с получаване на държавна заплата, за да изследва кърлежи.

    Над половината от имунната система на човек се намира в стомаха. Казанджиев като избие с профилактичния антибиотик всички полезни бактерии, свежда до минимум имунитета поне за 3 месеца. Затова центровете за заболяванията препоръчват профилактика с антибиотик. Ако имаше повече здрави хора нямаше да има нужда от тези центрове и от всички "кърлежи", работещи там и смучещи парите на данъкоплатците.
  • 5 Абе що не си...

    4 0 Отговор
    Да бе! Опитахте се да ни пробутате залежалите ваксини от ковид като ваксини за коклюш,ама не ви мина номера.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.