Last news in Fakti

29 Юни, 2023 18:43 3 006 48

Кулинарен спор: Турска или гръцка е баклавата

  • баклава-
  • произход-
  • спор-
  • турция-
  • гърция

Двете страни си оспорват произхода на широка гама специалитети от националната им кухня

Кулинарен спор: Турска или гръцка е баклавата - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция и Турция, две съседки, които винаги намират за какво да спорят, не се страхуват да кръстосат шпаги и в полето на кулинарията. Двете страни си оспорват произхода на широка гама специалитети от националната им кухня, сред които разядката "дзадзики" (гр.) или "джаджък" (тур.), кафето в джезве и дори популярното улично ястие, приготвяно от вътрешности, наричано в Турция "кокореч", а в Гърция - "кокореци".

А чия е кралицата на сиропираните десерти - баклавата, и какво отличава турския от гръцкия ѝ вариант?

Скорошно социологическо проучване за произхода на баклавата показа, че 95,4 на сто от хората в Турция твърдят, че баклавата е тяхна, докато 4,6 процента я признават за гръцка. В Гърция процентът на онези, които казват, че баклавата е гръцка, е 62,7 на сто срещу 37,3 на сто, признаващи произхода ѝ от Турция.

Гърците и турците обаче имат различни предпочитания към сладкия деликатес - докато мнозинството от гърците я предпочитат с орехи, турците, в преобладаващата си част, залагат на варианта с шамфъстък, сочи още проучването на агенция Ареда, осъществено сред 1848 души в двете страни на 14-16 юни т.г.

Освен ядките в пълнежа турската и гръцката баклава имат и други различия, свързани с формата, използването на определени подправки и дори хрупкавостта на корите, казват кулинарни експерти.

Турция и Гърция обаче съвсем не са единствените, които претендират за бащинството на десерта - Кипър и някои близкоизточни страни твърдят същото.

"Конфликтът за баклавата", тлеещ от векове, прерасна в пълномащабна война през 2006 г., когато кипърските гърци решиха да нарекат баклавата своя. Истинско кощунство според турците!", напомня Грийк рипортър.

Войната се разпали, когато баклавата бе включена като кипърски гръцки десерт в брошура с десерти на Европейския съюз.
"Баклавата е десертът на султана", заявиха от Асоциацията на майсторите на баклава в Турция, а политическото ръководство в Анкара заяви, че е твърдо решено да "не загуби баклавата в полза на кипърските гърци", писа в. "Йени шафак".

Брошурата с рецепти на десерти, описани на английски език и представени с националния флаг на съответната страна, представяше баклавата като кипърски гръцки национален десерт. Това разпали допълнително гнева на Анкара, вече разгневена от опит на Кипър година по-рано да си припише и произхода на локума, писаха турски медии. През 2005 г. кипърските гърци влязоха в Книгата на рекордите Гинес с най-големия локум, с тегло от тон и половина, предизвиквайки дебати по темата чие в действителност е това лакомство.

"Да се твърди, че баклавата е гръцка, е същата глупост като да се каже, че Зевс е от Газиантеп", коментира Мехмет Аслан, тогавашният председател на търговската палата в Газиантеп - окръг, славещ се с производството на сладкия деликатес.

Турция в крайна сметка отнесе въпроса към Брюксел и в края на 2013 г. ЕС даде защитен статут на баклавата от Газиантеп. Това превърна "антепската баклава" в първия турски продукт, регистриран в списъка на Европейската комисия със защитени наименования за произход и защитени географски указания - списък, който има за цел да популяризира и защитава наименованията на качествени продукти.

Прословутата баклава от Газиантеп се приготвя от пластове тънки кори и пълнеж с крем от грис и шамфъстък. Традицията повелява турската баклава да има 40 кори.

Разположен в Югоизточната част на Турция окръг Газиантеп, или само Антеп за краткост, се слави като турска кулинарна столица. Турция е един от най-големите производители на шамфъстък в света, а Газиантеп е най-отличителната марка на страната в производството на вкусната ядка, наричана в Турция "зеленото злато". Неслучайно турците казват на ядките "антеп фъстъъ" (антепски фъстък), а не шамфъстък (от Шам - Дамаск) като нас. Според "Ню Йорк Таймс" град Газиантеп разполага със 100 магазина за баклава и произвежда 90 процента от цялата баклава, която Турция изяжда за една година.

Според сведения баклавата е била създадена в древността, след което се е видоизменила в Османската империя. Някои източници твърдят, че произходът ѝ датира от асирийците, които са я приготвяли още през VIII в. пр.н.е., като са слагали нарязани ядки между безквасни плоски хлябове, потапяли са ги в мед и след това са ги пекли на примитивен огън от дърва, посочва сайтът Евгюзар. Древногръцките моряци и търговци, пътуващи до Месопотамия, открили вкуса на баклавата, пренесли рецептата в Гърция и я променили леко, посочва още сайтът. Други учени пък се застъпват за персийския ѝ произход.

През XVII в. в Османската империя се е спазвала традиция в двореца Топкапъ в Истанбул по време на Рамазан байрама да се организира парад на баклавата, на който се поднасяли подноси с прясно приготвена баклава на еничарите, за да се оцени армията и да се отдаде почит на нейната сила. Обикновено тази баклава е била напоена с розов сироп, пълнена с шамфъстък и нарязана на хапки.

Какъвто и да е произходът на десерта обаче, и турци, и гърци, а и всички останали, които са го опитвали, са единодушни в едно - вкусът му е вълшебен!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами

    35 3 Отговор
    Безмислен спор, македонска е!
  • 2 1111

    37 6 Отговор
    Турска е баклавата, гръцка е муската. Ама и двете са най-хубави при баба на село в България.
  • 3 Данайците освен,

    27 9 Отговор
    че крадат културно наследство от всички съседи, те си присвоят и гозбите им. Ето нагледен пример! Дзадзики (Тзатзики) е правилното наименование, те нямат звук (Ж), е чиста българска СНЕЖАНКА без орехи. Присвояват си българското кисело мляко (я-урти), ама с булгарикус бациликус. Последно си присвояват българската Гайда! Освен това са присвоили, сирена, кашкавали, ското ще ни присвоят и лютеницата, и куп още чуднотийки.

    Коментиран от #24

  • 4 Пеокопий

    9 7 Отговор
    Глупости, всички знаят, че баклавата я е инвентнал Александър Велики, значи е Македонска... 😆😆😆
  • 5 Валека

    5 35 Отговор
    И гръцка съм ял, и турска, и българска. И скъпи, и евтини варианти. Гръцката е много по-вкусна, сиропът е по богат на вкус и атомат, турският е само подсладена вода.

    Коментиран от #21

  • 6 Кара ибрахим

    21 8 Отговор
    Нека бъдем честни, балканската кухня вкл. Бг и Гр е османска ,не само турска и др от близък изток . Вкл салат дьо шоп, таратор,шкембе...

    Коментиран от #9

  • 7 РЕАЛИСТ

    35 3 Отговор
    Няма човек , който да не знае, че баклавата е турска. Не знам гърците , къде се слагат. Джезве кафе също. Тодор Колев пееше" Кафе, еспресо, а ла турка" Не е пял " а ла гърка нали.
  • 8 ТОКО

    10 8 Отговор
    И двата варианта са мнооого Вкусни. За съжаление ние на можем да се похвалим с подобни вкусове !
  • 9 Българската кухня

    4 18 Отговор

    До коментар #6 от "Кара ибрахим":

    няма как да е турска! Точно обратното е. Ако беше готвач, щеше да го знаеш. Ако живееш в малък град или село в планината - също.

    Коментиран от #14

  • 10 уточнение

    9 4 Отговор
    И по колко пъти на ден ще публикувате едно и също?
    1. "ФАКТИ - 29 Юни, 2023 11:34 - БТА - Турска или гръцка е баклавата?"
    2. "ФАКТИ - 29 Юни, 2023 18:43 - Божидара Найденова - Кулинарен спор: Турска или гръцка е баклавата"
    Ами нито е гръцка, нито пък турска. Селджушки тюрки се преселват от Азия на територията на Византия, в Мала Азия, в началото на 11 век, Османския бейлик е получил статут на държава едва в началото на XIV век, а век по късно като наемници на Византия срещу българи и сърби става империя. Република Турция съществува от 29 октомври 1923 г. Гърци и турци са пришълци на Балканите и в Мала Азия. Гърците са пристигнали от Етиопия като бежанци векове преди Христа и се заселват в градове-колонии по крайбрежията, но независима държава имимат от 1832 г. Почти всичко е заимствано от местното население, както и населението на двете държави е вголямата си част с местен произход и потурчено или погърчено. Баклавата си е сирийска кулинария още от древността, както и мусаката. Старото население на древна Сирия е предимно балканци или техни родственици с местен произход.
  • 11 Бай Султан

    10 2 Отговор
    И това какво значение има ??? Вкусно ли ти яж. Турска Гръцка ддрън дрън Ярина .
  • 12 Само българите правят баклава

    6 1 Отговор
    с голямо количество сироп и и голямо количество орехи! Същото е с мусаката, която само ние правим с картофи. 😉
  • 13 ТОКО

    6 3 Отговор
    Турско ли е онождането отзад ?? Ми никой не знае практикува се на всякъде ! Важното е да е.....убаво
  • 14 Кара ибрахим

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българската кухня":

    ..разсмя ме ..простено да ти е !

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Без

    7 1 Отговор
    значение ! Стига да е вкусна !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Резиновая Попа

    1 8 Отговор
    Аз казах ,азбуката идва от Македонските земи.

    Споровете за манджи са безмислени
    Виж за азбуката е друго.

    Ние в Кремъл благодарим на Македония.,затова.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Соваж бейби

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Валека":

    Май само българска от магазина си яла щом пишеш за сиропи има и по суха баклава с писташ ,плънката не е само с орехи или няма орех.Ама еж си с сиропа ,все пак гръцката не е хубава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Соваж бейби

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Данайците освен,":

    Българската домашна ракия също е гръцка, която се прави в казани на село.На свекъра продали в пластмасово шише ракия пил, харесало му и бармана му продал .На етикета пише с латински букви гръцка ракия умрях от смях не го знаех че била гръцка ,всъщност не знам историята за ракията.Предтстави си и кокошкарският бизнес в ресторант търговия да правиш с наливен алкохол надминаха и Бай Ганьо с кръчми по морето.

    Коментиран от #29, #46

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    и Вие Като Роза Сте Мъдри
  • 30 негроти

    2 5 Отговор
    А ние присвоихме македонската наденица от македонците.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ККК

    6 0 Отговор
    Малаkите не са измислили нищо освен любовта бежду двама мъже!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Асен Посолството

    0 1 Отговор
    Алергичен съм ..тъй че ми е все тая чия е
  • 43 Инфо

    3 1 Отговор
    В съседните на Турция страни, кафето в джезве се нарича турско, но факта че турците не го пазят като традиция, показва че принадлежи на гърците. Що се отнася до баклавата, много вероятно е да е турска, тъй като в съседните страни, освен в Гърция, стандартът е 40 кори. Нерешеният въпрос е, на кого придналежи ракията. Много се говори за албанците, но колкото и да звучи странно, има доказателства, че тя може да произхожда от Арабия!

    Коментиран от #44

  • 44 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Инфо":

    да, и по скоро неутрален спирт. И никой не го е пиел в началото. По скоро като разтворител на благоводни масла и помади. Нещо като съвременните парфюми и тоалетни води

    Коментиран от #45

  • 45 Инфо

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "един от стадото":

    Много си точен!
  • 46 един от стадото

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    линията България, Италия, Франция се смята за идеалната за производство на спиртни напитки. Разбира се правят и други прекрасни напитки, но при тия трите сякаш Господ им помага. Вино и грапа/ракия/ при тях са феноменални. Не си забравила нали, че френския коняк си е една добра ракия от Юни Блан грозде отлежала в дъбови бъчви колкото трябва, под контрол разбира се. И ония там пишман разбирачи Ванко1 и Джизъса захапали пурите се наливат с уиски. Грешка. Добрата пура върви само с добър коняк- Мартел, Курвоазие, Метакса. Та за гърците. Слаби винари, слаби ракиджии. По скоро узоджии/спирт и анасон/ и коняк Метакса. А той по скоро е силни вина смесени със ароматни билки и спирт. Но е добър. Чети историята му. На север го удрят повече на водки, но златната среда сме ние- линията Бя, Ит, Фр.
  • 47 Байо

    6 1 Отговор
    Гърчолята са измислили единствено секса,по късно римляните прибавили и жената
  • 48 778

    6 0 Отговор
    Гърците трябва да бъдат записани в Книгата за рекордите на Гинес като най-големите крадци в света!