Last news in Fakti

18 Юли, 2023 15:19 3 268 8

7 билки, които гонят комарите надалеч

  • билки-
  • комари-
  • растения

Те отблъскват неприятните насекоми

7 билки, които гонят комарите надалеч - 1
Снимка: Shutterstock

Наши добри съюзници против комарите, особено в летния здрач, репелентите са важна част от борбата срещу тези досадни и неприятни насекоми, винаги готови да ни ужилят навсякъде по тялото.

Но, освен химическите кремове и спрейове, може да се защитим с едно много по-естествено и натурално решение: растения, които често използваме за подправки! Вижте селекция от седем билки по-долу, които помагат за предпазване от комари по естествен път.

1. Цитронела (лимонова трева)

Клонките на цитронелата помагат за предпазване от различни насекоми. Използвана в производството на репеленти заради своето етерично масло, цитронелата в природната си форма също е доста ефективна срещу комари. Често срещано в проектите на ландшафтните архитекти, растението проявява добра устойчивост на по-влажни почви и ползата от него е безспорна. При това има различни лечебни и успокояващи свойства и обича слънчева среда, особено когато е засадено в саксии.

2. Лавандула

Лавандулата е едно от най-популярните лилави цветя на планетата и показва добри ефекти срещу насекоми. Широко използвана във фармацевтичната индустрия, тя може да ни послужи и като добър натурален репелент против комари. Ароматът на листата и цветовете допринася също и за много приятното ароматизиране на жилището, а свойствата на вида предлагат няколко терапевтични ефекта срещу възпаления, болка и инфекции.

3. Босилек

Ароматът на босилек носи приятни усещания и отблъсква комарите. Ако имате по-малка градина или разполагате с най-обикновена саксия (за предпочитане керамична) в апартамент и сте в район с голямо разпространение на комари, може да използвате растения с по-интензивна миризма, включително подправки. Такъв е случаят с босилека, който може да се отглежда даже в малка саксия в кухнята или в други места на жилището.

4. Розмарин

Добре познат в гастрономията, розмаринът е добър съюзник срещу комарите. Използван като специфична подправка в различни ястия и независимо, че в кулинарията не всички са негови поклонници, розмаринът представлява много добро решение срещу комари. Малките клонки могат също да ви предпазят от молците в дрешниците, гардеробите и килерите; достатъчно е да са свежи и поставени на мястото, което искате да предпазите от вредните насекоми.

5. Болдо

Листата на това южноамериканско растение имат горчив вкус, а миризмата отблъсква комарите. В аромата им присъстват камфорови нотки, използват се като подправка и за чай. Плодовете може да се ядат. Болдото е известно със своите отлични лечебни свойства, широко използвани във фармакологията.

6. Мента

Ароматът на листата от мента е крайно неприятен за комарите и ги отблъсква. В качеството си на универсална подправка, както дивата, така и култивираната мента (джодженът) влизат в много кулинарни рецепти на цялата гама от предястия до десерти и имат противовъзпалителни свойства с положителен ефект върху храносмилателната система. Растението също така защитава кожата, като същевременно предпазва от възможни насекоми, които биха могли да ухапят хората - от комари до мравки. При отглеждане в саксия обаче изисква специално внимание. Това е силно доминиращ вид, затова трябва да се ограничава разпространението му, включително в самата саксия.

7. Седефче

Седефчето е едно от най-известните растения за прогонване на лошата енергия – а покрай борбата с това злодейско явление, също помага и срещу комарите! Известно в средите на гадателите и алтернативните лечители като защитник от урочасване и „лоши очи“, седефчето е добро средство не само срещу черна магия, но и против досадните хапещи насекоми. Видът обаче може да бъде токсичен за домашни любимци. Препоръката на озеленителите е в стайни условия да го поставяте в по-високи саксии, недостъпни за нашите малки и любопитни четирикраки приятели.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Aкo те ухапе

    4 0 Отговор
    В гръцките аптеки има Propiogenta cream. Мацваш върху ухапаното място и размазваш в кръг с диаметър 4-5 сантиметра. След 10 минути си забравил къде си бил ухапан. Важното е да мажеш веднага, а не да чакаш до довечера.
    Аналогът в българските аптеки е Diprogenta cream.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.