Last news in Fakti

22 Юли, 2023 09:56 1 344 9

Изложба с Бионсе като Нефертити разгневи Египет

  • бионсе-
  • нефертити-
  • изложба-
  • египет-
  • полемика-
  • културна битка

Нидерландски медии твърдят, че египетската служба за антики е заявила, че музеят "фалшифицира историята" със своя "афроцентричен" подход

Изложба с Бионсе като Нефертити разгневи Египет - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Звуците на хип-хоп музика отекват около саркофази и статуи в музей в Нидерландия, което според кураторите на организирана там изложба е опит да бъде показано влиянието на Древен Египет върху артисти с африкански корени, предаде Франс прес.

Снимка на Бионсе като царица Нефертити и видео на Риана, танцуваща пред пирамидите, са изложени до древни бюстове. В средата на помещение на показ е златна маска, която изглежда принадлежи на фараон, но след това се оказва съвременна скулптура, възпроизвеждаща обложката на албум на рапъра Нас. В компанията на древни артефакти стоят и други изображения на албуми, показващи влиянието на Египет върху изпълнители като Тина Търнър, "Ърт, уинд енд файър" и Майлс Дейвис.

Експонатите, представени в изложбата "Кемет" - което означава "черна земя", в музея в Лайден, провокираха гнева на Египет, който според съобщения е забранил на музейните археолози да извършват разкопки на ключов обект.

Нидерландски медии твърдят, че египетската служба за антики е заявила, че музеят "фалшифицира историята" със своя "афроцентричен" подход и е осъдила присвояването на египетската култура.

Някои от коментарите в социалните мрежи са били расистки или обидни по характер, след като спорът се е разразил, оплакаха се музея в Лайден.

Така изложбата, която трябваше да бъде вдъхновяващо честване на Египет в хип-хопа, джаза, соула и фънка, се превърна в предмет на културна битка.

Според посетител "египетската реакция на информативната изложба е безсмислена".

"Може би се опитват да печелят политически точки. Нищо за мен не беше шокиращо. Не е като правителството на Нидерландия да е платило на Бионсе да стане египтянка", казва 37-годишният канадския художник Даниел Вошар.

От Лайденския музей са отказали коментар, но са посветили раздел на сайта си на "вълненията" около изложбата, пише още БТА.

Институцията обеща да изтрие обидните коментари в социалните мрежи и отбеляза, че експозицията има за цел "да покаже и разбере представянето на Древен Египет и музикалните послания от чернокожи артисти", както и "да демонстрира какво могат да ни кажат за Древен Египет и Нубия научните и египтологични изследвания".

Източници от музея отбелязват, че кураторът на изложбата Даниел Солиман е наполовина египтянин и е запален любител на музиката.

Предизвикалата противоречия изложба ще продължи до септември.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    24 0 Отговор
    Хахаха..... според козяците , цялата античност , са били негри...... Удариха македонците у земи !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха¥ха

    19 0 Отговор
    Ще има да взима....това цръното, да се прави на египтянка🧐🤔😭🤣😹

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха¥ха":

    Откъм дебелина го докарва !
  • 6 Алфа херинга

    16 0 Отговор
    Какво общо има Египет с чернокожите? Пак се опитват да фалшифицират историята, после реват, че било расистко.

    Коментиран от #8

  • 7 ......па

    10 0 Отговор
    Чернокожите артисти си присвояват всичко създадено от другите раси.Вместо да се преселят в Африка и да създават своя история,свои герои.Най-лесно е да се краде чуждото,ето и скопяните правят същото на Балканите.Първо откраднаха името Македония ,после историята на България.Творческо безсилие и арогантност.
  • 8 абе,

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа херинга":

    Имало е и черни фараони в Египет идващи от Нубия-днешен Судан.Първият е Пианхи (повече известен като Пийе), последният и най-велик от черните фараони е Тахарка. Царуването на „черните фараони” не продължило дълго – било прекъснато заради нахлуването на асирийците. Войските на асирийския цар Ашурбанипал изтласкали на юг в нубийската им родина.Но не това което са направили с тази изложба е начина да го покажат.
  • 9 Аналогично

    2 0 Отговор
    БиДонсе