Last news in Fakti

24 Юли, 2023 10:05 3 575 5

Рецепта на деня: Хумус с печени тиквички

  • хумус-
  • тиквички-
  • какво да сготвя

Чудно мезе за бяло вино или биричка

Рецепта на деня: Хумус с печени тиквички - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 2 тиквички нарязани на колелца, овкусени със сол, черен пипер и 2 супени лъжици зехтин, наредени на един ред върху хартия за печене в голяма тава и изпечени на грила във фурната. Когато се зачервят добре от едната страна, се обръщат от другата.
  • 250 г. нахут от консерва
  • 2 скилидки чесън
  • ½ връзка магданоз
  • 4 с. л. зехтин
  • Сока от ½ лимон
  • 2 с. л. бял балсамов оцет
  • 2 с. л. маслинова паста
  • Сол и пипер на вкус
  • Зехтин, маслини и копър за гарниране

Начин на приготвяне:

След като изпечете тиквичките по описания начин, останалото е супер просто. Поставяте всички изброени продукти в чопър или блендер и пасирате до гладка консистенция. Опитвате и коригирате според вашия вкус.

Сервирате като гарнирате с маслини, малко зехтин и пресен копър, както и с домашно приготвени питки на тиган. Може и с тортила питки, които предварително да изпечете с любими подправки и да превърнете в чипс.

Невероятно похапване и чудно мезе за бяло вино или биричка, пише кулинарният стилист и фотограф Таня Донева във flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Живот и Здраве синът ни се връща и се готви Супа от диворастящи гъби . и Рататуй...в Супата много важна съставка е Киселецът!рататуй се прави в глинено гърне.Чушка ,морков,гълъбки ,манатарки,пачи крак,киселец,зехтин, сол,магданоз и копър на края.ако не спазвате режим на хранене може да я застроите !Ще стане още по- добре!

    Коментиран от #5

  • 2 Механик

    4 1 Отговор
    Когато бях ученик, в часовете по ботаника се преподаваше, че "най-горния слой на земната кора, който притежава свойството ПЛОДОРОДИЕ се нарича ПОЧВА." Също така учехме, че думата "HUMUS" идва от латински и означва не друго, а именно "почва".
    п.п.
    Храната "хумус" идва от семитските племена (палестинци, евреи). Това не е типична за нашите райони храна.
    Хората са доказали, че човек трябва да яде неща които растат не площ с радиус максимум от 300 км.
    Всичко останало е нетипично за организма и не влияее добре. Не че не може да си опиташ де. Ама не и да се консумира постоянно.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Еееее нямаше си друга работа

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Само като прочетох и си представих вкуса. Особено с киселеца. Великолепно за жегите. Гъбите са по-трудно смилаеми, но една студена супа в това време си идва супер. Може и топла вечерта на двора като захладнее. Мечтите на една кафезна гражданка.