Last news in Fakti

27 Юли, 2023 09:52 1 497 7

В Разград избраха Кралицата на Панаира на киселото мляко

  • разград-
  • кралица-
  • кисело мляко-
  • панаир-
  • конкурс-
  • алейна осман

В конкурса участваха двойки от фолклорни групи от Разград, Хавай, Турция и Индия.

Алейна Осман е тазгодишната Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград. Нейни подгласнички станаха Туана от Турция и Вивиан от Хавай, съобщава БТА.

Кралицата на 21-то издание на културния празник е завършила Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Разград. Избрала е да продължи образованието си в университет в Холандия, където ще учи бизнес мениджмънт. С танци се занимава от повече от десет години и смята да продължи. Тя призна, че не е очаквала да спечели титлата, но по думите ѝ "се чувства уникално". Тя добави, че много обича да яде кисело мляко и ще рекламира продукта и сред своите познати и състуденти в Холандия.

В конкурса, който традиционно съпътства Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти в Разград, участваха двойки от фолклорни групи от Разград, Хавай, Турция и Индия. Надпреварата се състоя пред Общинския културен център, където освен участниците от различните фолклорни състави, се събраха много разградчани и гости на града. Конкурсът протече в три етапа. Първият беше шеговито представяне на кандидатките за короната с изпълнение от собствените им групи. След това момичетата дефилираха със своите национални костюми, като изпълниха и по един танц, а последният тур беше изпълнение на български народен танц.

Победителките бяха определени от жури в състав Калоян Георгиев – диригент на оркестъра на Капанския ансамбъл, Димитър Стойков – треньор в Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ и Исмаил Алишев – представител на фирма ИРАТ 2000 ЕООД. Фирмата е един от най-големите дарители, заедно с Денис Рафетов във всички благотворителни инициативи в последните години. Такава инициатива е подкрепена и тази година. Тя е „Заедно за Марти“ в подпомагане лечението на 18-годишния Мартин Христов.

Димитър Стойков поздрави момичетата, като подчерта, че изборът е бил много труден. „За нас всички сте победителки, защото се справихте с всички задачи, и не на последно място – показахте по прекрасен начин вашата култура“, се обърна към участниците Стойков.

Короната бе поставена на главата на новата кралица на панаира от заместник-кмета Добрин Добрев. Победителката и подгласничките получиха също букет цветя и подарък от зам.-кмета.

След снимки с публиката Кралицата на панаира и подгласничките ѝ поведоха първото дефиле на художествените колективи, които в три поредни вечери ще изнасят концерти. В първата фестивална вечер сцената ще бъде прозорец към фолклора на Турция, Хавай, Индия, в програмата със свои изпълнения ще участват и разградските танцови състави „Абритус“ и „Елбетица“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    9 6 Отговор
    Турция и Индия са си баш на място в Разград...

    Коментиран от #5

  • 2 Е миииииии

    7 2 Отговор
    Сега да оди да пасе кравите. Че с тоя конкурс не разбрах каква е връзката с киселото мляко.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мехмед

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Така е. Скоро и в софията ще е същото. Българите сте на привършване.

    Коментиран от #6

  • 6 Сила

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Ще ти се........ 1% КОНТРОЛИРАТ И УПРАВЛЯВАТ 99%аборигени......вече е играно

    Коментиран от #7

  • 7 Мехмед

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    Остави какво ми се иска! След 20-30 години ще сте абсолютно малцинство, а след още толкова ще сте изчезнали напълно. Това не го казвам аз а българските социолози. Байбай ганчо...