Last news in Fakti

28 Юли, 2023 14:56 1 693 6

Откриха причудлив "гръбнак" на Марс (СНИМКИ)

  • марс-
  • планета-
  • скали-
  • формация

Според учен на НАСА това са останки от вълни, ерозирали в нестандартна формация

Откриха причудлив "гръбнак" на Марс (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Червената планета Марс открай време кара човешкото въображение да се развихря, а доказателство за това са не малкото научнофантастични филми, разкази и какво ли още не. От известното лице, което се оказа брулен от вятъра хълм, до приличащите на мечки кратери и всякаквите многобройните скали, забелязани от марсоходите, които приличат на патици, цветя и какво ли още не е забавно да виждаме всички тези познати неща, докато не стане малко зловещо.

Последният докладван обект странно наподобява гръбнак, пише vesti.bg.

Трябва да се отбележи, че образуванието определено не е гръбнак. Засега не е известно да съществуват кости или скелети, вкаменени на Марс. Отговор за това какво представлява странният обект идва от д-р Натели Каброл. В „Туитър“ тя обяснява, че това са останки от вълни, които ерозирали в тази странна формация.

„За 20-те години, през които изучавам Марс, това е най-странната скала, която съм виждала. Нямам търпение да получим микроскопско изображение на този... ами както и да решите да го наречете“, написа д-р Каброл в „Туитър“. В работата си тя се е съсредоточила в изследване и проучване на древните езера на Марс, точно като това, което Curiosity на НАСА изследва.

Тя забелязала странната формация в рендер на Gigapan, създаден от Невил Томпсън, който взел необработените изображения и ги свързал заедно в зашеметяващ, цветен колаж. В на снимките могат да се видят множество скали със странни форми и неравности, както и „раирани доказателства“ за древното отлагане на седименти и за последвалите въздействията на вятъра, който бавно ерозирал тези скали.

Откакто стигна до Марс през 2012 г. Curiosity изследва кратера Гейл, като се изкачва отстрани на централната структура към върха му - Шарп. В кратера е имало езеро, което бавно се оттеглило, докато напълно изчезнало. Изкачването на връх Шарп е като разходка в по-ранните периоди на езерото. Изображенията са направени от Curiosity на 31 март 2023 г., по време на 3786-тия му марсиански работен ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    1 0 Отговор
    Това е кит.

    Коментиран от #4

  • 2 Аааа, тц

    3 0 Отговор
    Товарна цар Македон скелета. Когато е бил още малък…
  • 3 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    На НАСА много им е развинтена фантазията ,скоро е възможно и на Дарт Вейдер главата или цялото тяло и да кажат че Джорш Лукас е свтец пророк!Имат голямото желание да колонизират и обсебят космоса ама няма как да стане.Този скелет съм го виждала в една друга поредица за странни риби прилича на дракон в Китай я свързвали с митология но се оказва истинска .
  • 4 Кит е дa

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    Aко cъдя по рaзположението нa ребрaтa, вероятно е мaкедонcки от Охридcкото езеро
  • 5 Хахаха

    2 0 Отговор
    Как па избраха най тъпата , та тя да ни казва , какво предполагала ?! Аз пък , предполагам , че да останки от ядрена централа. Едно е сигурно - естественото , и природните отлагания , нямат нищо общо с този скелет !
  • 6 Ундердог

    0 0 Отговор
    Това е Ноевият ковчег.