Last news in Fakti

9 Август, 2023 18:07 7 521 46

Ядливи гъби и техните отровни двойници

  • ядливи гъби-
  • отровни гъби-
  • двойници-
  • гъбарство

Как да ги различим?

Ядливи гъби и техните отровни двойници - 1
Снимкa: Shutterstock

Гъбите са вълшебен дар от природата - те са вкусни, хранителни и могат да обогатят нашата храна с разнообразие и аромат. Всеки гъбар обожава да се разходи из горите и полетата, в търсене на своите ядливи съкровища. Но трябва да бъдем нащрек, защото сред тях могат да се крият и опасни отровни видове. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните ядливи гъби, както и техните отровни двойници. Ще научим как да ги различим и как да се наслаждаваме на дивата гъбарска обиколка без рискове.

Ядливи гъби - наслада за сетивата

Ядливите гъби са истинска наслада за сетивата - те имат уникален мирис и вкус, който веднага ни пренася в приказния свят на гъбарските приключения. Ето някои от най-популярните ядливи гъби, които можем да събираме и приготвяме за храна:

Шийтаке - гъбата на удоволствието

Гъби Шийтаке (Pleurotus ostreatus) е познати също като "императорска гъба" или "гъбата на удоволствието". Тя има нежен вкус на морски деликатеси и структура, наподобяваща стриди. Шийтакe е също така известен със своите лечебни свойства, като се счита за стимулант на имунната система и е добър източник на протеини и витамини.

Лисичка - сладострастна и ароматна

Лисичката (Cantharellus cibarius) е една от най-обичаните гъби сред гъбарите. Тя е позната със своята ярко оранжева или жълта окраска и сладострастен аромат. Лисичката е отличен допълнителен съставител на множество ястия, особено на супи и сосове.

Бяла гъба - нежна и хрупкава

Бялата гъба (Agaricus bisporus) е един от най-популярните гъби в света. Тя се среща в различни форми, включително като бутончета, портобело или шампиньони. Белите гъби са нежни и хрупкави със сладък и пикантен вкус. Те са отличен източник на протеини, фибри и минерали.

Гъба рейши - дървесен адаптоген

Гъбата рейши (Ganoderma lucidum) е известна със своите лечебни свойства и се счита за дървесен адаптоген. Тя се използва в традиционната китайска медицина за повишаване на имунната система и балансиране на организма. Гъбата рейши също така има горчив вкус и се използва често в чайове и супи.

Отровни двойници - опасна игра

Въпреки че гъбите могат да бъдат вкусни и хранителни, не всички са безопасни за консумация. Сред ядливите гъби може да се крият опасни отровни видове, които могат да предизвикат сериозни отравяния. Ето някои от най-познатите отровни двойници на ядливите гъби:

Зелена мухоморка - изкушение с тъмна страна

Зелена мухоморка (Amanita phalloides) е известна също като "пакостница" и е една от най-отровните гъби в света. Тя е красива и изкусителна, с бяло-сиво-зеленикав шапчица и бяла плът. Нейните белези могат да се бъркат с тези на ядливите гъби, като например лисичката или бялата гъба. Това прави мухоморката особено опасна, тъй като дори опитен гъбар може да сгреши и да я отнесе в кошницата си.

Оранжево-червеният паяжинник - красив и токсичен

Оранжево-червеният паяжинник (Cortinarius orellanus) е прекрасна гъба с багриста шапчица, която може да се обърка със съществуващи ядливи видове. Това е токсична гъба, която предизвиква отравяния. Симптомите са забавени и често се проявяват след известно време, което затруднява диагнозата и лечението.

Бяла леплива мухоморка - смъртоносна и красива

Бялата леплива мухоморка (Amanita virosa) е красива гъба със снежно бяла шапчица и дръжка. Тя е позната като една от най-отровните гъби, тъй като може да предизвика сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

Червена мухоморка​ - привлекателен, но опасен

Червената мухоморка (Amanita muscaria) е една от най-познатите гъби, украсени с ярки червени и бели петна. Среща се във фолклорни и приказни истории и често се асоциира с вълшебство и магия. Но тази красива гъба е силно отровна и може да предизвика симптоми като гадене, потене, силни болки и халюцинации.

Как да различим ядливите гъби от отровните им двойници?

Познаването на разликите между ядливите гъби и техните отровни двойници е от съществено значение за безопасната гъбарска обиколка. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да различите ядливите гъби от опасните им двойници:

  • Изучавайте: Препрочитайте гъбарски книги, уебсайтове и ръководства. Изучавайте специфични белези и характеристики на различните видове гъби.
  • Събирайте с опитен гъбар: Ако сте начинаещ, събирайте гъби с опитен гъбар, който знае как да разпознае ядливите видове.
  • Проверявайте подвижни части: Ако се съмнявате, проверете дъното на шапките и дръжките на гъбите. Отровните гъби имат специфични белези, които ги отличават от ядливите.
  • Бъдете внимателни: При събиране на гъби, бъдете внимателни и не бъркайте събраните видове. Поставете ги в отделни кошници или чували, за да предотвратите объркване.

Често задавани въпроси за ядливите гъби и отровните им двойници

Мога ли да позная ядлива гъба самостоятелно?

Опознаването на ядливи гъби може да бъде трудно и опасно за начинаещите гъбари. Препоръчително е да събирате гъби с опитни гъбари или да се консултирате със специалист.

Как да се предпазим от отровни гъби?

Най-добрият начин за предпазване от отровни гъби е да научим да различаваме ядливите от опасните видове и да избягваме събирането на гъби, които не познаваме

Какво да направим, ако сме консумирали отровна гъба?

Ако имате съмнения, че сте консумирали отровна гъба, незабавно потърсете медицинска помощ. Не се опитвайте да лекувате отравянето сами, тъй като това може да бъде опасно.

Могат ли гъбите да бъдат опасни при консумация на алкохол?

Да, консумацията на алкохол може да увеличи риска от отравяне с гъби. Алкохолът може да повлияе на възприемането на симптомите на отровните гъби и да затрудни навременната медицинска помощ.

Какви са най-честите симптоми на отравяне с гъби?

Най-честите симптоми на отравяне с гъби включват гадене, потене, диария, болки в стомаха, замаяно виждане и халюцинации. В някои случаи може да се появят и по-сериозни симптоми, като например затруднено дишане и сърдечни проблеми.

Как да приготвим ядливите гъби безопасно?

Приготвянето на ядливи гъби трябва да става с грижа и внимание. Гъбите трябва да бъдат добре измити и проверени за замърсявания или отровни двойници. Готвенето на гъбите на висока температура обезпечава безопасността им.

Гъбите са чудесен подарък от природата, но трябва да бъдем нащрек, когато се заемаме с тяхно събиране и консумация. Ядливите гъби ни предоставят изкушителни и вкусни възможности за готвене и приготвянето им е истинско удоволствие за сетивата. В същото време, отровните двойници могат да бъдат опасни за нашето здраве и трябва да ги разпознаваме с внимание.

Запомнете, че гъбарството изисква знание, опит и внимание. Не се опитвайте да събирате и консумирате гъби, които не познавате. Винаги се консултирайте с опитни гъбари или специалисти, ако имате съмнения относно видовете гъби, които събирате.

Насладете се на гъбарските обиколки, насладете се на вкусните ястия с ядливи гъби, но бъдете нащрек и внимателни, за да избегнете опасния свят на отровните гъби и техните изкушения. Гъбите могат да бъдат истинско удоволствие, ако знаем как да ги отличим и използваме правилно.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    44 2 Отговор
    Глупак , написал статията , трябва да бъде арестуван ! Въобще не опитвайте да берете гъби по ръководства и уебсайтове , защото най вероятно това ще ви е последното ядене !

    Коментиран от #10

  • 2 Супер

    33 1 Отговор
    не скопосан превод от руски.Лисичката е пачи крак,бялата гъба е манатарка.

    Коментиран от #5, #25

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 1 Отговор
    Лисичка е на руски език........На БЪЛГАРСКИ Език е пачи крак! На немски е Пфифелтер!Тази снимка...........всичко на куп..........Не мога да видя манатарка в тази гора от всякакви гъби.Завъртете се във Фейсбук и ще видите Царска манатарка 4350 грама.......Руснаците ряпа да ядат.открита е на 2 септември 2021г под витошко лале в горите.....Най ароматна е Горска лимонена-анасонова печурка,а най мощна гъба е МАНАТАРКАТА!Не съм експерт в гъбарството,защото съм мноого повече от Експерт!
  • 4 Алфа херинга

    11 0 Отговор
    Абсурд да се сбърка пачи крак или манатарка с бяла мухоморка. Трябва да си сляп. Пачият крак има двойник, горчива миризлива, която е подобна на външен вид, но расте само върху дърво. Манатарките са много видове, като има и отровни. При тях, ако посинява след разрез или нараняване, по добре недей да ядеш, въпреки че има и ядливи посиняващи. Но там вече трябва да си опитен гъбар.

    Коментиран от #7

  • 5 Бялата гъба

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Супер":

    Не е ли печурка? Ума начин да се предпазите от отравяне: Ако не сте сигурни в гъбите, сложете ги да се варят , после опитайте само от сока на сварените гъби.
    И то само 1 лъжица, трябва да изчакате поне 48ч , ако нямате симптоми ,всичко е наред. Освен това дори и само една гъба да е отровна ,след приготвяне, вече всички са отровни. Лошото е че симптоми се появят чак след 48ч, и пораженията са НЕОБРАТИМИ.
    ТАКА ЧЕ НЕ БЪРЗАЙТЕ С ЯДЕНЕТО.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 руzzoфилите

    7 7 Отговор
    отровни двойници на българите
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа херинга":

    Синкавицата е манатарка със слаби вкусови качества ,но не е отровна,а ядлива.Единственна отровна манатарка е Дяволската гъба,но тя след изваряване със сол ....Натриев хлорид....само как звучи,като .иксперт....Та след като я изварите може да я ядете.Полезна е за борба със сите ракове....Особенно,ако искате бърза промяна на кръвна картина.СИНИТЕ Манатарки са ядливи.Дяволската е охрено червена с нюанси.шапката и е Сива,някак бляскаво сива.Въобще не е вкусна,а вероятноста такива невежи като вас да се отровят без да познават гъбите е 4/255!това е 1/51 или 1,568%!Днес зареждах с машенка и вероятноста в...."празна" софия да стане птп бе около 9%!Имате 4 смъртоносни гъби в ПРиродата на бг!Това са 2 мухоморки бяла и зелена ,родофилус-двойник на Брашняна гъба и Вълчи зъб или Потуйардова гъба.ТОва са смъртоносни гъби,а мухоморките не ги дори миришете и не ги пипайте нито с нож нито с нищо!

    Коментиран от #37

  • 8 изгубени в превода

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бялата гъба":

    преводът е от руски, познава се по лисичка (пачи крак), бяла гъба е манатарка, а печурка на руски е шампиньон (което е превод от френски и значи... гъба).

    Коментиран от #11

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    4/255=!/63,75=1,568%!!!Това е реалната смъртна опасност,ако не ги познавате.Ако ги познавате ...Добре...Вероятноста е много по-голяма..........
  • 10 Aбcолютно вярно

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Този":

    Тaкивa cтaтии, зa дa ca полезни, трябвa дa ca обезпечени c моного cнимки и обяcнения. Дa cе види пaрaлел между ядливaтa гъбa и нейния двойник, кaкто в еcтеcтвенaтa им cредa, тaкa и рaзрязaн профил. Прилики, рaзлики, по кaкво познaвaме двойникa.....

    Коментиран от #13

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "изгубени в превода":

    На руски е БЕЛАЯ ГРИБ..........Там няма понятие ,като Гъба!Руснаците се мъчат на всичко да са първи,но манатарката от Витоша ги отвява,като Куцо пиле домат.
  • 12 Васка космоса

    0 0 Отговор
    Рогатия сам истапанчила на сутиена

    Коментиран от #18

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Aбcолютно вярно":

    По книга ,ГЪБИ НЕ СЕ БЕРАТ!!!ПО книга не се става и .....ДОН ХУЙан.........Първа е практиката...Това важи и за шахматиста и за ортопеда и за Футболиста и за хирурга.Книгата е по-после.....
  • 14 Нaчинaещ гъбaр

    13 0 Отговор
    Aз от опитни колеги знaм, че вcички гъби ca ядливи, но някои caмо веднъж. Оcвен товa cе делели нa още двa видa-орлaндовки и пироговки.
  • 15 изгубени в превода

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бялата гъба":

    прав си за печурката, сега забелязах латинското име в скобите, повечето манатарки са boletus... , в статията за бяла гъба е дадено - Agaricus bisporus, което май е култивирана печурка, пълен миш-маш е статията, такава каша с имената и такива съвети може да даде само някой, който е виждал гъби само в магазина
  • 16 не се гъбаркайте

    8 1 Отговор
    Гъби, гъби, гъби не яж.
    Те са само талаш.
    Хапвай свинчо или теле.
    По-евтино и по-рядко се мре...
  • 17 Николай грозофила

    3 0 Отговор
    Само дб кашу орехи манол пейков и джендъри

    Коментиран от #19

  • 18 Теб какво те чака

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Васка космоса":

    На две куки с одрана кожа пред александър невски
  • 19 А бе

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Николай грозофила":

    Свинарник задръстен кога ще си събереш сатанизираните баби
  • 20 Николай с грозната керка

    2 1 Отговор
    Ще се оплача лично на данс да те превикат а ся продължавам да гледам клипове на да българия и да ям орехи и кашу като свиня

    Коментиран от #21

  • 21 Запознат

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Николай с грозната керка":

    Бъди готов да омъжиш дъщеря ти за филипинец от квартал столипиново
  • 22 А бе

    1 0 Отговор
    Гарантирам ви че боби репортерс и неговия екип от мишкарници нема да видат в тоя живот голяма сума пари
  • 23 Градския мишок

    6 0 Отговор
    В СЗ България расте една чудно хубава гъба, която като е млада прилича на обелено яйце. Затова местните я наричат яйчанка. Има ли я в софийско и как я наричат там?

    Коментиран от #24

  • 24 Некой си

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Градския мишок":

    Има я в софийско. Наричат я Булка.
    Някои "специалисти" казват, че Червената мухоморка й е двойник.

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Мишел

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Супер":

    Бялата гъба в случая е (двуспорова) печурка.
    Тази статия лош превод от калпава руска статия, направен от човек, който не е брал гъби никога и затова е още жив.
    факти, тази статия е опасна за живота на начинаещите гъбари.

    Коментиран от #45

  • 26 Градския мишок

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Некой си":

    Благодаря!
  • 27 Мишел

    5 0 Отговор
    Опасно при бранете на гъби по руски статии и книги, че някои гъби, които при студен климат ги описват слабо отровни и ядливи след изваряване, в топлите държави като нашата причиняват тежки отравяния
    Затова не експериментирайте с изваряване на подозрителни гъби.
    Най добре е да започнете да берете десетина вида ,от най вкусните гъби, които добре сте изучили и познавате. От тях най опасна е печурката с много двойници, а манатарка е сравнително най безопасна. Много вкусния пачи крак на практика също е безопасен. Римската чудесна гъба и лесно се познава. Сърнелите се берат лесно, само не берете дребни екземпляри.

    Коментиран от #29

  • 28 Алфа херинга

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Некой си":

    Червената мухоморка и е двойник, ако дъждът и отмие белите брадавици отгоре и може и да заприлича на булка. И двете гъби са от род мухоморки. Само че ламелите и ствола на булката са жълти, а на мухоморката са бели. Много важна разлика

    Коментиран от #44

  • 29 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мишел":

    ...Римската...да се чете рижиката.
  • 30 голем смех

    5 0 Отговор
    Най много са отровените, които се учат как да ги различават от медиите, но от друга страна има и много гъбари, които имат претенции, че познават всякакви или поне по голямата част от гъбите в България. По редки случаи са когато се се акцентира само върху един или малко на брой видове, но и там няма пълна гаранция. Абе най общо казано, на когото му е писано да умре от удар (по главата) не умира от гъби.
  • 31 гъбарска приспивна

    0 3 Отговор
    Кажи, кажи, бедни ми гъбарю,
    щом гъбите без грешка ти четеш,
    дали по разни завещания
    си тъй начетен, т.е. вещ.
    След дъжд кръстосваш ти гората
    със мисъл за обилен урожай,
    но носиш ли и свещи във торбата,
    че берекетът е с нечакан край.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 На колко

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "гъбарска приспивна":

    Екстазита си, и на колко линии пико си
  • 33 Николай с грозноватата дъщеря

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "гъбарска приспивна":

    Като е към края си почвам да продавам домати и краставици на лъвов мост 🤣
  • 34 На лов за гъби

    3 0 Отговор
    За веселите гъби, нищо не сте написали.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Такава неграмотност е опасна ...

    3 0 Отговор
    з
    Какви са тези" бели гъби" и "Лисички", това описание е опасно за живота на хората!
    Знаем, че дори ливадната и парковата печурка са различни и по състав и отровност гъби!
    Има само един начин да се берат гъби , да се посети курс на който , с преподаватели които да
    запознаят желаещите да се научат, кои гъби са полезни и кои са вредни!
    Гъби не се берат с учебник, основни познания са задължителни,
    за всички които искат да опитат какво е като храна гъбата!!
    Иначе , болките и завършека при отравяне с гъби , са много тежки , и със смъртен край!
    Никога не берете гъби в парковете в града!
    Манатарката е с много двойници и те са смъртоносни!
    Печурката има два вида, които също са двойници и смъртоносни!
    Сърнелата, също така е със смъртоносен двойник!
    Гълъбките и те имат смъртоносен двойник.
    Списъка е много дълъг и това не е шега работа да береш гъби без да ги познаваш!
  • 37 Не си за вярване ,

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    има много още да учиш ,ако береш гъби с тези познания ,
    ,"вареното жито" ти в кърпа вързано!
  • 38 Според

    4 0 Отговор
    Охранените от америка за българия , проф. Иво христов и боян чуков са яли весели гъби... Алооооо маскари всички ви се смеят вече
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Има и гъби без двойници, например СЪРНЕНКАТА, СМРАЧУЛКАТА, КЕРИНО УШЕ и др.
  • 40 Жан Гъбен

    0 3 Отговор
    С очички блеснали от радост дива момченце весело през локвите търчи...Кокиченце от джобчето стърчи...Некролози в пазвата прикрива...Баба Дядо цялата Рода Гъби тръшна ги Мърцина...Но тичай ти дете че в Пирогов умиргАт още десетимА...
  • 41 Козият Рог

    0 1 Отговор
    Г-да не се надявайте на картинки и учебници да станете гъбари. Това е умение предавано от баща на син , от майка на дъщеря , след хиляди прекарани часове в дивата природа. Най сигурният начин , козата разпознава гъбите . Подайте пред муцуната и лоша гъба , и тя ще се отдръпне . Добрата гъба ще се опита да я изяде - природа . Без коза , и без леля ми (доказаният гъбар в рода) , аз гъби просто не събирам . С изключение на пачият крак , и още два-три вида . Моята леля е израснала от малка в балкана с животните, и знаеше всичко за гъбите от нейната майка , и баба. Запечатано от детството , тава пълна с разноцветни гъби , фурната . Ядеш и ревеш от вкусотийка.
  • 42 Соваж бейби

    1 1 Отговор
    За най сигурно гъбите в магазина ,или в някоя част като барака отгледани как си му е реда.Иначе да ходиш да събираш в поляни и гори си е точно като руска рулетка или корида в случая гъбата е бик .Вкусни ама колко да са вкусни гъба няма да плачем изобщо не са ми в редовното меню.

    Коментиран от #43

  • 43 то си е казано

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Соваж бейби":

    Бьоф Строганов, а не Гъбьоф Строганов...
  • 44 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алфа херинга":

    И едната е червена на цвят, а другата оранжева.
  • 45 ПОЗНАВАЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Не, бельiй гриб на руски е типичната манатарка. А че е лошо преведена руска статия, е точно. Точно такива не трябва да се полват за инструкции!
  • 46 Майтап.

    0 0 Отговор
    Един опитен гъбар е вдовец вече четвърти път!