Last news in Fakti

13 Септември, 2023 14:29 812 6

Водите на стотици реки по света са с влошено качество заради екстремния климат

  • реки-
  • река-
  • речна вода-
  • качество-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • климатично явление-
  • аномалии

Горещите вълни през лятото, необичайно топлите зими, урагани, наводнения и други подобни климатични явления се отразяват зле върху качеството на речните води

Водите на стотици реки по света са с влошено качество заради екстремния климат - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландски еколози проучиха промените в състоянието на неколкостотин големи и малки реки и установиха, че качеството на водата в повечето от тях се е влошило значително през последните десетилетия в резултат на по-чести горещи вълни, суши, проливни дъждове и други екстремни метеорологични явления, свързани с глобалното затопляне. Това съобщиха от пресслужбата на университета в Утрехт, визирайки изследване на учени от Катедрата по физическа география, публикувано на сайта на висшето учебно заведение.

„Резултатите от нашето проучване подчертават спешната необходимост да се проучи как качеството на водата се променя по време на екстремни метеорологични явления. Само тогава ще можем да създадем ефективни стратегии, които ще осигурят целостта на екосистемите и ще гарантират достъпа на хората до чиста вода“, каза доц. Мишел ван Флит, научен ръководител на изследването, цитирана от БТА.

Така наречените екстремни климатични явления са едно от последствията от глобалното затопляне. С този термин учените обозначават периоди на необичайно високи температури през зимата, горещи вълни през лятото, седмици на проливен дъжд, суши и други метеорологични явления. Забележителни примери за това включват последните наводнения в Европа, горещите вълни в САЩ през последните години и изключително горещото лято в Русия през 2010 г.

Ван Флит и нейните колеги се заинтересуваха как екстремните метеорологични явления влияят върху качеството на водата в реките в Европа, Северна Америка и други континенти на Земята. За да получат такава информация, учените анализираха данни от наблюдения, извършени от стотици други научни групи при изучаване на малки и големи реки в Евразия, Новия свят, Африка, Австралия и други региони на Земята.

Общо еколозите изследваха констатациите на повече от 960 научни статии за отделни реки, публикувани между 2000 г. и 2022 г. Това позволи на изследователите да оценят въздействието на различни форми на екстремни метеорологични явления върху качеството на водата в тези водни пътища. Както се оказа, повечето от изследваните реки са засегнати под една или друга форма от тези аномалии, провокирани от глобалното затопляне.

По-специално, учените установиха, че горещите вълни и сушите са довели в 68% от случаите до допълнително намаляване на концентрацията на кислород в реките, увеличаване на тяхната соленост и дела на различни промишлени замърсители. По същия начин в 51% от случаите еколозите регистрират увеличение на броя на пластмасовите частици в речната вода, както и концентрацията на пестициди, нитрати и други химикали от торове след наводнения и необичайно продължителни дъждове.

В същото време Мишел ван Флит и нейните колеги установиха, че комбинираният ефект на всички тези фактори в продължение на две десетилетия в 56% от случаите е довел до постепенно намаляване на концентрацията на кислород в речните води, увеличаване на дела на органичните суспендирани вещества и емисиите от предприятия, както и повишаване на температурата на водата и активността на водораслите Всичко това се отразява негативно върху качеството на речните води в дългосрочен план.

Резултатите от анализа, според еколозите, показват необходимостта от започване на подробни и в същото време повсеместни наблюдения за това как различните форми на екстремни метеорологични явления влияят върху качеството на речната вода. Това е необходимо, за да се оцени как тези явления ще променят облика на реките на Земята, тъй като глобалното затопляне се засилва, е заключението на изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    9 3 Отговор
    Престанете да лъжете за това "глобално затопляне" това лято имаше само 1-2 седмици с температури по-високи от 35 градуса. Все пак е лято и е нормално да има температури по-високи от 30градуса. Да не говорим че Юли месец трябваше някои да вадят зимните завивки.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 България

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "коментар":

    не е света !
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "коментар":

    За съжаление не лъжат! Това лято горещините започнаха още през юни и свършиха в първите дни на септември преди потопа в Царево. Винаги втората половина на август се поразхлаждаше, не и тази година. Три месеца плътно горещини, вечер няма прохлада! Нещата отиват на зле!
  • 4 Наблюдател

    6 0 Отговор
    А аз мисля че са се влошили от химическите отпадаци??
  • 5 Йорго

    4 0 Отговор
    Събино иди на среща с Грета,ох забравих не е екологично !
  • 6 Кил бил

    2 0 Отговор
    Пеидали кажете,че от гуовняните човешки дейности,всичко е палнио с плъастмъси и утруви знайни и незнайни.Йзроуда човек е в основата на всичкоу.