Last news in Fakti

9 Януари, 2024 14:03 2 819 8

Как да изберем качествен зехтин?

  • зехтин-
  • полезно-
  • мазнини-
  • маслини-
  • качество

3 качества на зехтина, по които да разпознаете добрия

Как да изберем качествен зехтин? - 1
Снимки: Shutterstock

Зехтинът е сред най-полезните растителни мазнини, които може да намерите в кухнята си. Това обаче е предимно валидно, ако говорим за качествения зехтин. Разпознаването на качествения зехтин само на външен вид е трудно, но има някои малки тайни, които ще ви помогнат да изберете от разнообразието от предложенията по рафтовете продукт с отлично качество.

Има три важни признака, които ще ви помогнат да изберете качествения зехтин, когато се колебаете в магазина.

А защо точно зехтин и с какво превъзхожда ароматното маслиново масло другите растителни мазнини, които използваме в кулинарията си?

Ползи от консумацията на зехтин

Сред основните предимства на зехтина, които го правят добра храна и добър избор на мазнина от растителен произход, са:

1. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини

Това е от ключово значение за кулинарната обработка. Олеиновата киселина, преобладаваща в зехтина, е 50 пъти по-малко вероятно да се окисли по време на термична обработка, което означава по-малък риск от образуването на свободни радикали, които са вредни за здравето и нанасят щети на всички тъкани и органи в тялото. Благодарение на мононенаситените мазнини в зехтина той е по-здравословният избор за пържене и печене, тоест за топлинна обработка от масово използваното слънчогледово олио.

2. Зехтинът е богат на полифеноли

Редица научни изследвания сочат полифенолите като полезен щит на организма срещу редица хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови и дори онкологични. На полифенолите се дължи и изумителното действие на зехтина да намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и така да се оказва защита срещу сърдечно-съдови и мозъчни инциденти – инфаркт и инсулт.

3. Зехтинът е богат на антиоксиданти

Антиоксидантите и олеиновата киселина са сред най-ценните за здравето вещества, съдържащи се в зехтина, тъй като мощните им противовъзпалителни свойства минимизират риска от заболявания, свързани с възпалителни процеси, като диабет и Алцхаймер. Те доказано намаляват възпалението и маркера за възпаление, наречен С-реактивен протеин. Някои проучвания сочат зехтина дори като цяр и лек при ревматоиден артрит именно защото редуцира и блокира възпалителните процеси в тялото.

4. Зехтинът е полезен за хипертониците

Ценното маслиново масло помага на пациентите с хипертония да поддържат кръвното си налягане в нормални граници. Доказано е след дългогодишни проучвания, че хората, които спазват Средиземноморската диета, богата на зехтин, по-рядко страдат от хипертония. Тайната на това ползотворно действие на зехтина върху здравето може да се дължи на засилено отпускане на кръвоносните съдове, стимулирано от полифенолите в качественото маслиново масло.

5. Зехтинът е пълноценна храна за мозъка

Мозъчната функция се подобрява при консумация на зехтин. Проучване от 2015 г. сочи, че при по-възрастните хора средиземноморската диета, богата на зехтин, е свързана с подобрена когнитивна функция в сравнение с ежедневно меню, съдържащо други източници на мазнини или бедно на мазнини. За да се насладим на всички тези ползи от консумацията на зехтин обаче, следва да изберем продукт с високо качество. Разнообразието в търговската мрежа е пословично, а това прави въпроса какъв зехтин да си купя още по-сложен за обикновения потребител. Има няколко признака, сочещи че зехтинът, който се каните да закупите или сте закупили, е отличен избор и е с високо качество.

3 признака, по които да разпознаете качествения зехтин

Първо, важно е да проверите какви пише на бутилката – Extra Virgin е зехтинът, който търсите. Бутилката трябва и да е тъмна и добре затворена, което гарантира качеството на продукта и че е добре съхраняван. От тук-нататък не може да разчитате на очите си и на надписите, а трябва да използвате сетивата си и да проверите за тези 3 признака, сочещи качество:

1. Аромат

Качественият зехтин се отличава с аромат, улавящ същността на пресните маслини. Ароматът трябва да е жив и плодов, а не плътен и „мазен“. Ако усетите нотки, които не са свързани със свежест и маслини, това не е най-добрият избор за вас.

2. Вкус

Търсете горчивите нотки и заложете на зехтин, при който преобладават. Горчивината не само добавя дълбочина и комплексност към вкуса на първокласния зехтин, но и гарантира високото му качество. Наличието на горчивина във вкуса е надежден индикатор за свежестта и високото качество на маслото. Не нагарчали на небцето ви зехтинът, който сте избрали, това не е вашият зехтин и не е отговорът на въпроса какъв зехтин да си купя.

3. Острота

Не ви „хваща за гърлото“ зехтинът, който сте закупили? Най-вероятно е с по-ниско качество. Острота на вкуса се дължи на наличието на здравословни фенолни съединения, което означава изобилие от антиоксиданти в маслиновото масло. Не е остър вкусът? Това не е вашият зехтин. Винаги, когато е възможно, пробвайте продукта, преди да го закупите. При липса на подобна възможност изберете възможно най-малката разфасовка, изпробвайте зехтина в дома си и ако отговаря на посочените три признака, то той е отговорът на колебанието ви какъв зехтин да си купя и смело може да се върнете в магазина и да закупите количество от този зехтин.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    12 0 Отговор
    Как да усетя зехтинът какъв вкус има,като до касата за плащане на покупките не ми разрешават, да отвия капачката на бутилката? На изглед-добре,но на вкус няма как да го разисквам.
  • 2 QR Виза

    6 0 Отговор
    Сега е времето да си купите най-вкусния зехтин, пресен и леко мътен😉 Естествено не от магазините, а от зeхтинджийниците, така че никакви етикети няма да прочетете и никакви "съвети" от самозванци, като на оная отчаяна съпруга Ирина Тенчева "специалиста по зехтина", която не е мърдала по-надолу от Халкидики не важат😅
    Зехтин се познава много простичко и по друг начин, многократно го споменавах тук😉... останалото малко или много е субективно, а и сортове маслини разни, сезони разни и т. н. 😉

    Коментиран от #3

  • 3 Кажи

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "QR Виза":

    Пак.
  • 4 Идън

    3 1 Отговор
    Колко години е трайността на зехтина? Имам един от 4-5 години и не го използвах защото горчи.... Дали да го изхвърля...

    Коментиран от #5

  • 5 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    вече да, но ако е горчал в началото сама си се подвела. Преди години купих марка зехтин, която вече изчезна от нашия пазар. Направих си салата/марули, краставици, пресен лук/. Горчеше леко, отдадох го на тях, понякога нагарчат. Оставих го, минах пак на олио. Дойде ред лятото на хубавите зрели домати, пробвах пак. Пригорчава пак. Разбрах, че е от него, бягам в магазина ама няма вече. Така и не го видях вече никъде и никога. Не беше нито гръцки, турски, италиански, испански. Португалси беше

    Коментиран от #6

  • 6 Идън

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    Този , който го имам е стоял затворен и няма изменение в цвета. Просто питам дали да го изхвърля като е отлежал.. щото е голямо и скъпо шише... та ако не става за ядене и пиене ... Благодаря ти.

    Коментиран от #7

  • 7 УдоМача

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Ако не е гранясал и е с нормална консистенция при 18-20 градуса според мен му няма нищо и ще е грехота да го изхвърлиш. Пробвай го и чак тогава вземи решение, но съм почти сигурен, че е напълно ок.

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "УдоМача":

    не вкарвай във филми жената, недей. Какво значи, ако не е гранясал, значи окислен. По принцип всяка мазнина е киселина и скоро почват необратими процеси. Хората дори по старо двигателно масло не слагат в мотора/не се препоръчва/, ти я насърчаваш да го консумира, зехтина де.