Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 08:42 2 462 85

Учен твърди, че Исус не е бил жив човек, а халюциногенна гъба

  • иисус христос-
  • халюциногенна гъба-
  • джон марко алегро-
  • теория

Според Джон Марко Алегро християнството всъщност е прикритие за таен загадъчен сексуален култ

Учен твърди, че Исус не е бил жив човек, а халюциногенна гъба - 1
Снимкa: Shutterstock

В края на 60-те години на миналия век един известен британски учен развали цялата си кариера, като подкрепи едно доста диво твърдение: според Джон Марко Алегро, влиятелен филолог и археолог, Исус не е бил жив човек, а гъба.

За някои Библията представлява буквалната истина за всичко, докато други я възприемат като съвкупност от алегории, които може и да не приличат на историческата действителност, но съдържат божествени послания, които трябва да бъдат разкодирани. В тази древна колекция от разкази най-често се спори за историческото доказателство на Исус. Съществувал ли е действително човек с това име? Дали наистина е роден във Витлеем, като се имат предвид противоречията в Евангелията? Ако е така, защо характеристиките на неговия разказ отразяват толкова много общи черти на по-старите религиозни традиции?

Тук няма място да навлизаме в дебата, но със сигурност можем да кажем, че Джон Алегро е бил сред онези, които са търсили метафора - и той я е намерил, пише iflscience.com, цитиран от vesti.bg.

Древни открития

През 1947 г. бедуински пастири се натъкват на колекция от буркани, съдържащи древни документи, скрити в сурова и отдалечена част на Юдейската пустиня. Тези текстове, известни днес като Свитъците от Мъртво море, щели да окажат огромно влияние върху разбирането ни за историята на юдаизма и християнството, тъй като съдържали най-старите оцелели версии на книги, които по-късно щели да бъдат включени в библейския канон. Но по време на откриването им те очевидно не са били преведени и поради това значението им е било неизвестно. Именно тук се появява Алегро.

Алегро е сред първите учени, на които е позволено да разшифроват тези безценни древни текстове. През 1955 г. той препоръчва Медният свитък, най-големият от свитъците, да бъде изпратен в Манчестърския университет в Обединеното кралство, където да бъде разчетен.

След това Алегро и колегите му се заемат с осмислянето на документите. След години на труд и упорита работа, както и след много спорове, текстовете най-накрая са публикувани. През 1958 г. Алегро написва още две книги по темата: "Свитъците от Мъртво море" и "Хората от свитъците от Мъртво море", които остават изключително влиятелни.

И тогава нещата стават странни...

През 1970 г. Алегро публикува нова книга, озаглавена "Свещената гъба и кръстът", а след това, през 1979 г., "Свитъците от Мъртво море и християнският мит". И двете книги развиват идеята му, че християнството всъщност е прикритие за таен загадъчен сексуален култ, създаден от хора под влиянието на Amanita muscaria, по-известна като Червена Мухоморка, емблематичните червени гъби с бели точки.

В рамките на този объркващ възглед Исус е бил ходеща метафора на гъбата и нейните влияния.

Използвайки етимологията, Алегро твърди, че ранното християнство е създадено от есейски култ, който записва своите шамански практики чрез текстовете на Новия завет, появили се в свитъците от Мъртво море. Когато евангелистите започнали да преписват тези истории, за да образуват Евангелията, твърди той, те всъщност заложили погрешно разбиране на истинското значение на текста. В този разказ никога не е имало човек, наречен Исус, а само секта, която е използвала гъби, за да има халюцинаторни преживявания.

Излишно е да казваме, че възгледите на Алегро не са били добре приети извън по-широките контракултурни движения през 70-те години на ХХ век. Някои смятат, че Алегро е създал този аргумент само за да отмъсти на християнските критици, които са отхвърлили по-ранните му преводи на свитъците от Мъртво море, докато други смятат, че талантливият лингвист просто е излязъл с грешна идея.

Така или иначе, интерпретациите на Алегро са не по-малко необичайни от голяма част от съдържанието на историческите източници, които той изучава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    33 2 Отговор
    Хахаха..... този учен , явно е провел по обширно изследване върху халициуногените гъби , от това на Зеленски !!! Доста наркоманско откритие е направил !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 попара

    22 4 Отговор
    Пак простотии на купчини и на тротинетки!Гъби му са в главата на този никаквец!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами какво да кажеш

    19 14 Отговор
    Прав е човека. То всичките религии са опиум
  • 7 Име

    5 2 Отговор
    хи хи хи
  • 8 Танев

    8 7 Отговор
    Всеки може да напише текст на фантастика. Само че таи фантастика е с цел да охули и отрече ристиянството и итините около него. Има съвсем разумно съвременно обяснение за Иисус и неговите сръхчовешки възможнсти, придобити след 16 годишно учение и запознаване с най-древните Човещки потижения, отпреди Гокатаклизма през 12 хилядолетие до Христа. И досега в Хималаите се практикуват свръх човешки потижения.

    Коментиран от #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ууу цензура

    11 8 Отговор
    Сатанинските псета най се страхуват от Господ Иисус Христос. Така че това не е учен а поредното псе през вековете което лае и твърди, че Исус не е бил жив човек. Толкова е учил, че чак нищо не е научил и го чака геената. В откровението на Йоана ясно е дадено какво има да става и че края на сатаната и псетата му е известен. Господ Иисус Христос ще ги унищожи точно когато не очакват и точно както си мислят че са много учени. Небесното царство наближи, така че дерзайте.

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаштаг

    3 0 Отговор
    Вземигъбата
  • 14 Соваж бейби

    7 10 Отговор
    При всички случаи Исус не е съществувал,доказано е от учените.Човек с такова име е нямало през този период .Историци на древна архитектура също са правили сравнение с описание и посочена къща и места не са отново от епохата уж на съществуването на Исус .Все пак вещици и медиуми има от едно време,а хората са били наивни дори и Александър Македонски е бил жив бог за някой.Майката на Константин сама е започнала строежи на храмове уж били божествени и е направила постановки точно когато сина и може да си загуби власт .Хвърляла е пари и злато на строителната площадка скрита за да мотивира строителите по бързо да строи.Хитруша и синчето и което е убило сина и жена си после канонизирани за светци...Всичко е една измислица ИИ

    Коментиран от #23, #24, #30

  • 15 ийкухб

    11 4 Отговор
    Дали ще вярвате или няма да вярвате си е ваш личен проблем което обаче с нищо не променя истината че Иисус е Христос сина на живия Бог. На премъдрия ни Бог да му бъде всяка слава чест и поклонение. Слава на Иисуса Христа нашия цар и Бог.

    Коментиран от #17

  • 16 Живият бог

    3 2 Отговор
    А какво е погребано в божи гроб?

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "ийкухб":

    Бог не може да бъде човек, като Божие творение ДА, но като Бог, не става, не се връзват нещата.

    ! Иисус е Божи пратеник, това е истината!

    Коментиран от #20, #32

  • 18 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Живият бог":

    Няма нищо така е измислено за да вярваш като малките деца.И когато търсиш доказателства ти се казва той е горе на небето когато умреш ще го видиш ? сам си прави извод колко е истина всичко е с отговор когато умреш защо ,защото мъртвите не ни дават информация.

    Коментиран от #75

  • 19 Факти.БГ

    2 0 Отговор
    Не Арно ЧовекУ! Много глупотевини е приФанал!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "икойив":

    Бог е Истината, а човека е негово творение!
    Всеки е отговорен за действията си!
    Няма човек"бог", има БОГ и Божие творение, начовек не може и не трябвя да се приписват "специални" сили, защото човек е слаб и не твори, а е сътворен!

    Коментиран от #29, #85

  • 22 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Танев":

    е какво общо има Христос със Хималаите. Дори вярата им друга, а че до 33му година живота му е мъгла явно няма значение. Нарича се ИИ и 3 D принтер. Още утре може да увисне на Голгота пак
  • 23 Въобще

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Не сте права! Иисус Христос , е най легитимиран исторически , от всички , с претенции за богове. Самият той не се нарича Бог , а Син Божий! Запазени са назначенията на прокуратора Пилат Понтийски , и докладите му за размирника Ешуа бен Йосеф , до Тиберий. Арамейски източници описват най голямата му битка , на която са били свидетели - тази със Симон магьосника. Гробницата му беше намерена в края на 80 години , ако помня , вижте в нета , за да не ви отекчавам. Беше засекретена , достъпа - закрит , а материалите изчезнаха. Измислица по скоро може да се нарече будизма , защото Сакиямуни е литературен герой , от техните писания. И подобни примери. Религия , в която подражаваш на животните , изпълнявайки различни асани , за да се уподобиш на добиче , не може да бъде възвишена!

    Коментиран от #25

  • 24 Боро

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Учените постоянно доказват теории, които после се отхвърлят от други учени. Или от самия живот. Преди 50 години тдърдяха, че пиенето на вода е вредно. Сега твърдят, че киселото мляко е вредно... А да не говорим за астрономията и космическите изследвания. Там много теории се пръкват и отхвърлят за кратко време.
    Ама кво да обяснявам, духовната импотентност е нелечима.
  • 25 Соваж бейби

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Въобще":

    Доказано е толкова колкото е била истинска и Снежанка,онези мазници от Ватикана и всички църкви нали трябва се издържат от наивни хора,ако може и войни да правят..

    Коментиран от #28, #76

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 6 Отговор
    Исус е жив човек,който е имал Брат близнак!Създаден е от еврейските старейшини с цел да унищожи римското иго над юдеите.Подготвен е от тибетски мъдреци отшелници и е изпълнил перфектно ролята си.Починал е на преклонна възраст в тибет.това е моята теория,а 12 апостола,ако седнете да ги бродирате и разберете житията им ще затвърдят това мое виждане.ДС не е бг приумица,не е и комунистическа такава.......
  • 27 БеГемот

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "ууу цензура":

    И къде го тоя бе...всичките религиозни водачи са хора с психични проблеми предимно шизофреници...и последователите им са маргинали с лабилна психика отчаяни от живота си..
  • 28 Малко

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Соваж бейби":

    Се вкарвате в нонсенс! Вярвате в редица неща , описани от религиите , а декларирате , че не вярвате в религиите. Разбира се , има огромна манипулация в самите религии , но те са в друга , много по опасна посока. Не е в това , че Иисус не е съществувал. Както ви казах , само за него има реални доказателства , за съществувание. Манипулацията е , в съществуването на други , които не са това , за което се представят.

    Коментиран от #35, #38

  • 29 уйикфц

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Така пишеш защото не знаеш символа на вярата по Светото Православие. Господ Иисус Христос е роден преди всички времена, и е роден несътворен единосъщен с Отца. А за Светото Триединство дори няма да ви пиша че без много вяра, съвсем няма да го разберете. Без да сте си направили труд да учите няма как да знаете. На всеки е дадено да прочете и знае за Новия Завет и за Господ Иисус Христос.
  • 30 Алфа херинга

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Учените не са последна инстанция на нищо, а освен това напоследък започнаха да откриват това за което им плащат. Само да добавя, че същите учени, когато са открили радиацията са я смятали за лечебна.

    Коментиран от #43

  • 31 Русоробски фронт

    0 7 Отговор
    То и Путинизма е алегория и е плод на фантазиите на джуджето Хаяско с височина 150 с вдигнати ръце и мощни сексуални фантазии
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ........

    7 2 Отговор
    Това са глупости.Там горе си е Светата Троица в едно.Не се сърди като наричате Бог с различни имена,защото го отдава на различните езици.Самите религии са различни заради различната култура на народите,която се е преплела в тях и няма лошо.Хората трябва да имат избор и сами да достигнат до Бога.
    Едно време като е дошъл Исус някои са били заблудени и са го мислили за шарлатанин.Нима ако пак дойде няма ние самите сега да си помислим,че е някаква холограма?Той разбира всичко това и е простил всичко вече.
    Не богохулствайте!Не се занимавайте с черни магии!Не използвайте никакви халюциногенни гъби!Като сте под влияние на дрога ви пада защитата и тъмни сили могат да ви влияят.

    Коментиран от #36, #57

  • 35 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Малко":

    Не ви задължавам да ми вярвате ,имам си моя философия за себе си.Всеки вярва в това което е логично за неговия мироглед и психика.Да вярвам за другите неща има ги екзористи,тибецки лами които имат същия талант описан за Исус даже и по просветени,има хора владеещи манипулация с вода,огън ,левитация ,от вода в лед....има гадачки,шамани от тази збирщина някой е направил религия описва се някой си ама няма да го видиш тук пак се повтарям всичко е бедеще вече в етап за смъртта за която нищо не знаем...

    Коментиран от #37, #47, #77

  • 36 Алфа херинга

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "........":

    Те, тъмните сили се опитват да влияят всекидневно, да не кажа ежечасно, независимо дали използваш гъби или не.
  • 37 Затова

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Соваж бейби":

    Ви казвам , че се вкарвате в нонсенс. Не може да вярвате в демоните , а да не вярвате в бог. Или да вярвате , че човеци в Тибет , цял живот се стремят , да придобият някоя от способностите на техните " богове " , а да не вярвате в Бог! Тоест , вие вярвате в половината. Както щете го наречете - хаос и порядък , светлина и тъмнина , добро и зло.....! Половината си е половина. За религиите сте права , и за манипулациите им , също. Но това не променя истината , че Бог съществува! Разбира се , името му е различно от това , което четете в Библията и Корана. В тези две книги , няма име. Ако четете аналитично , ще забележите , че и в Стария завет , и в Корана , идва нов Бог , който налага със силови методи присъствието си и на юдеите , и на арабите. Принуждава ги да подпишат завет ( договор ) , с който да бъде приет за номер едно. Дали е добър ?! Унищожава Саул , защото помилва децата на племе , което Старозаветния е заповядал , да бъде избито до крак ! Затова Саул получава жестока смърт - изяден жив , от червеи. Иисус е различен - носи новият завет , на любовта , и прошката! И когато Старозаветния губи сила , какво прави ?! Явява се на арабите , и ги призовава към нетърпимост! И още много мога да ви кажа , но по добре - помислете сама!

    Коментиран от #45

  • 38 един от стадото

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Малко":

    сега вие манипулирате. Много е чела както и вие явно, но никога не е казвала, че вярва в много неща от религиите, най вече в последата. И ако тя прави някаква връзка с религиите позовава се на реални факти, намеса на чужди сили върху нашия живот тук на земята, което си е същинския факт. Стъпила е здраво на земята и работи само със факти. Сам знаеш какви. А твоето в случая не са такива, а някаква комбинация от полуистини умело пришити в исторически план върху недействителен човек

    Коментиран от #42, #44, #78

  • 39 Идън

    4 0 Отговор
    Трябва наистина да е употребил нещо за да напише такова заключение поради простата причина , че тези ръкописи са съставени от повече от 25 000 части- на различни езици- в различни пещери и написани на различен материал- някои части даже е невъзможно да се четат защото се разпадатДруги е възможно да не се открият никога . А преди да се разчетат е необходимо да се докаже тяхната автентичност. Евангелистите преписвали от тези текстове- но само той вижда Христос като отровна и предизвикваща халюцинации гъба... Quo Vadis?

    Коментиран от #40

  • 40 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Идън":

    Евангелията са от Новия Завет- Някои от ръкописите се отнасят за времето 300 години преди Христа- т. е в ръкописите е възможно да има приказки от Стария завет- т. е за дядото на Ной и още преди него- за нефилите и дрън- дрън...
  • 41 ххммм

    4 0 Отговор
    Венелино, ти колко ще копаеш дъното??
  • 42 Може

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "един от стадото":

    Да прочетете и по внимателно и обмислено , какво съм написал! Дълго е за преразказ , затова ви казах , че ще намерите източниците в нета! Все още не всичко е скрито . А източниците за духове , призраци , лами и йоги , обикновено са от Дискавъри и Картон Нетуорк !
  • 43 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Алфа херинга":

    И Нобеловият лауреат открил ДДТ- то също е учен ... но вредата от неговото откритие е установена години след това и е забранено за употреба. А има неща, зо които учените нямат доказателства - но те съществуват.
  • 44 Идън

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "един от стадото":

    Вярата е онова за което се надяваме- Тома е искал да се увери в раните- Авраам е вярвал в Божието слово и не е мислил за своето тяло. И двамата са спасени.

    Коментиран от #46

  • 45 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Затова":

    Теология и митология са вързани като мартеница общи неща в които дори в корана е описан Архангел Михаил същата символика ....После има паранормални неща ,доказани са фантоми ,полтъргайст..много неща дори тибецка тулпа?!смятай колко е силна човешката психика !/ние всички сме деца на Бог !хората не подозират на какво са способни.../Има извънземни ,имало е древни египтяни които нямат нищо общо с другите дошли после....замисли се първо ? тези императори как през онова време са намерили пътя от Европа до там нямало е карти и компас ,от какъв зор там ще е житницата и се носи тук ?тука няма ли земя само са спали а онези работили ами пътя е дълъг буря в морето,кл.проблеми ..Бог няма нищо общо с религията защото е един за всички и всички сме деца на Бог не само този Исус,не забравяй че има и карма ,носиш гена на родителите характера и манталитета е същия .Тук идва другият парадокс и за нашите грехове уж поети от Исус и др ... .Много неща има с които мога да ти докажа моята теория все пак уважавам всяка религия както казах всеки вярва в нещо си.Ние дори не знаем как и кой е първият човек ,как се е родила Земята ?

    Коментиран от #51

  • 46 един от стадото

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Идън":

    вярата за мен е по скоро съдба. Програмирана. От кого, не знам

    Коментиран от #49

  • 47 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Соваж бейби":

    Поставила си акцент на чудесата... а това не е най- важното. Важното е как точно хората на които е помагал са го предали и разпънали освобождавайки разбойника от кръста... вместо него. Оня пък си измил ръцете... търговците в храма.... взели са му дрехите... Абе изглежда нищо не се е променило...

    Коментиран от #50

  • 48 гларус

    0 2 Отговор
    Имало е групови оргии, халюциногенни гъби и са виждали подобие на Бог правещо чудеса.
  • 49 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "един от стадото":

    Всеки сам си определя съдбата- но вярвам в някаква сила която определя кога- как- и-кога и ДАЛИ да се намеси. В религията не вярвам. Бог няма нищо общо с религията- той е над нея и много неща в религията му противоречат - най вече от тези, които искат да ни убедят че са най- близо до него...
  • 50 Соваж бейби

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Идън":

    Има някъква страхотна заблуда Идън,мислила съм много.Търсила съм отговори и си мисля ако този Исус е бил истински ?защо войните не са спрели а прогрисарат ?И защо тази божествена сила е била причина за още страдания и войни,защо трябва хората да се измъчваме не яж това ,не пии в малки дози разбира се,не обличай това ?всеки има различен вкус и Бог ни е дал храна и питие ,после излизат някъкви вегани и.т.н.т обаче на практика излиза че месото е нужно за организма и здравето на човек ?всичко е в противоречие ?Например и с мойта совичка оказа се че тази птица не пие вода а кръв от мишки това било като ваксина и другите насекоми..ходих при специалистка започна да не се храни ...не може да живее с хората ако е вързана страда порастих я и си замина дойде да се збогува ,за 24 часа си връщат дивата природа когато отлети между дървета и полет разходка и отлитат тези които са спасени от хора .Та от тук извадих извод защо хората сами си налагме мъчение за душата когато се лишаваме доброволно от нещо ?а тялото и душата ти го иска ?

    Коментиран от #53, #58

  • 51 Това

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Соваж бейби":

    За което говорите - фантоми , полтъргайст , тулпа , са дреболии , на които и вие можете да се научите. Включително да създавате фантоми , и полтъргайсти. Но това е различно от способностите на Твореца , можещ да създава цели цивилизации. И да им даде морални ценности и принципи , които да ги ръководят. Когато старозаветните се отклоняват , истинският Бог изпраща Иисус , за да поведе човечеството към мир , любов , и опрощение. Но това пречи на Старозаветния , който отново идва на земята , и създава от арабите , една много агресивна и и експанзивна религия , която е по скоро политическа доктрина! Кой е Старозаветния , и кой е истинският любящ Бог?! Потърсете , и ще разберете. Тогава ще разберете и защо Яхве или Аллах не искат да се знае тяхното име. И пак подсказвам - Иисус , сам определя себе си , за син Божий! Останалото е работа на църквата !

    Коментиран от #52, #56

  • 52 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Това":

    Ами мислили ли сте ,защо например някой шаман влиза в медитация концентрация,някой пуши ...пие после вижда нещо си от тук и извода на този учен за гъбата Исус ,има хал.гъби има треви с които работят такива хора ?!Има и хора родени с талант да вижда невидимите неща за повечето хора и контактуват с тях.Има много неща истината е такава че още сме на нулата ,ама толкова нула че самите хора сме си най опасни и вредни за нас самите ,няма добрина а лошотия и злоба .Един див лъв е малко по любезен и умен от нас защото яде и напада болни животни не здрави ,а по слабите животни чакат да изяде остатъците има ред в джунглата.
  • 53 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Соваж бейби":

    Войните - страданията и дори болестите са си наши . Те не са от Бог.За совичката - може би е трябвало да прочетеш- но по принцип всичко вирее добре в собствената си среда и не може напълно да се адаптира към друга.Веганите сами избират да не хапват и да не носят дрехи от животински произход. В същото време обличат изкуствени материи- много вредни за тях и ядат храни които също могат да им навредят. Ще пиша по- дълго при подходяща статия по тези теми.Сега тук темата е друга- замисли се от гога се броят годините та сме стигнали 2023- та и случайно ли се пише пр. Хр. и сл.Хр.

    Коментиран от #55, #59

  • 54 Идън

    4 1 Отговор
    Ма да си видяла в природата фалшив лъв- не нали?E,между хората има. Даже колко по- малко му е айкю- то толкова по- голем лъв е.... и яде онези който не смеят или не могат да дръпнат лъвската му кожа... или е успял по някакъв начин да ги заблуди.... Има даже един паркетен... и той се е напънал да ръси за вярата...А като го погледне човек се чуди на какво може да се направи едно божие творение..
  • 55 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Идън":

    Мислила съм има една легенда преди христа приказката започва така имало е народ където хората са били щастливи нещо като Райската градина ,имали са всичко нямало е злоба ....имало и шаман молил се ден и нощ споменава се че си говорил и с Луната често го чували и виждали хората не спял ... и наблюдвал хората бил мъдрец и със сила нещо като магьосник.Един ден дошъл крал от далечно царство и му поискал помощ да вземе благините на тези щастливи хора,плодородната земя ..този шаман/не му отказал помощ .. защото алчният крал дал обещание ../станал шамана и отишъл при хората от племето като им казал за визитата и да се преборят с злото /краля и армията му/Те не го чули и продължили хубавия си живот защото не познавали такива неща войни...когато алчният крал ги нападнал шамана прокълнал плодородната земя и народа за бездействието и от там следва раждането на Сахара всичко посипано с пасък,суша...Бог се смилил и духнал листа от рози/не знам дали си чувала че само розата,и аромата на розова вода обезсилва демоните ,това от приятелка конголе го знам така вярва там народа/ които образували оазиси.. след христа историята я знаем няма весели хора които да живеят в мир и разбирателство да си помагат и да се развиват с учение,занят ...Не твърдя че легендата е вярна но злото е дошло на Земята след христа разпнатия и от там въпроса кой е Христос аз съм си отговорила

    Коментиран от #61, #79

  • 56 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Това":

    ти чули какво ти каза госпожата от Франция. Бог е Един, а ние сме негови чеда/деца/. И като всички деца търпим наказания и похвали. Иначе ми хареса- религиите се месят във всичко/твои думи, подкрепям/, и наистина са виновни за войните по света, директно и подмолно. За ислямската е ясно, а за нашата какво ще кажеш. Инквизицията какво е, горенето на клади, походи до божи гроб, при някои забравили за какво са тръгнали и по пътьом избиват хора и правят цяла империя, тук до нас. Ами Ватикана, кой подкрепяше нацистка Германия инкогнито, кой им помагаше после на някои от тях да доживеят на скрити места. И какво излезе накрая, християните не са по малко жестоки към своите. За разкол на църкви, течения, секти, псевдоспасители друг път. И защо- просто е. Човек е създал религиите. Бог няма вина

    Коментиран от #69, #80

  • 57 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "........":

    Божие триединство...пълна скръб!
    Има Бог, всичко друго освен Него е творения и те не са Богове!
  • 58 Алфа херинга

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Соваж бейби":

    И аз съм чел доста по темата, но за мене това което пише Кастанеда може би е най близо до истината. Или поне дава най логично обяснение на нещата.

    Коментиран от #60

  • 59 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Идън":

    Ами случайно се пише. Всъщност, не е случайно. Колко календара познаваме. Не един идва. Колко писмености, пак толкова. Колко култури, много са, писмени, безписмени. За ред и дисциплина е въведено и за ориентация на пишещи и говорещи. Пак църковни им работи. Ама иначе треперихме всички като свърши майския календар

    Коментиран от #62, #63, #64

  • 60 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Алфа херинга":

    Сигурна съм само в едно трябва да си добър човек,да не правиш лошо на никой и да Мир за да сме щастливи и се развиваме духовно да творим дори да се направи земният живот по хубав
    ,така стигаш до Бога .Ако има гладни и измъчени,престъпници не сме успели да еволюираме.Може би ще има човешки подобрения когато разберем първо -кога и как от къде идва душата на човек в зародиш или когато се роди бебето ?понеже нищо не помним и когато го разберем ще знаем може би какво следва след смърт.Това не знаем как може да сме сигурни в други неща че са истина ,да не говорим за колко неразгадани мистерии на Земята оставихме всичко ,литнахме на Марс и Луната да търсим бабите си примерно

    Коментиран от #81, #82

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "един от стадото":

    Няма нищо случайно- всичко случващо се е свързано с нещо което води до него.
  • 63 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "един от стадото":

    Не са църковни- църкви има само при хритиянската религия- иначе има синагоги- джамии- храмове и т.н. Но има различие между православния църковен и католическия ЦЪРКОВЕН. Църковните пък се различават от светския. има изчезнали култури и народи със свои писмености и календари. НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.

    Коментиран от #67

  • 64 Идън

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "един от стадото":

    Няма маЙски календар- има маИски календар- маИ.

    Коментиран от #65

  • 65 един от стадото

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "Идън":

    знам прекрасно. Ей така, нарочно го написах. да разчупим малко установката, мм обстановката
  • 66 крестиани

    1 1 Отговор
    пипира$ти
  • 67 един от стадото

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Идън":

    ми аз какво казах. А за другите вяри да си чела нещо на иврит и арабски. Аз не мога и не държа да ги знам

    Коментиран от #68

  • 68 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "един от стадото":

    Да уточним- вяра и религия са две различни неща. Човек може да вярва в нещо и без да е религиозен. Питаш за религиите- а пишеш вяри. И се пише вЕри- не вЯри. Не- не съм чела- не ми е интересно и полезно. Знам само някои неща ... Хубаво е ако болният вярва в оздравяването си- влюбеният в любовта- борецът в успеха ит.н. Вярата във всехи успех е половината спечелено. За другата половина трябват усилия.

    Коментиран от #72

  • 69 Ще ви

    5 3 Отговор

    До коментар #56 от "един от стадото":

    Обясня по просто , какво казвам , защото не разбирате , като четете! Бог е различно от религия. , и двете са различни от вяра ! А това , че религиите и верите правят чисто човешки извращения на истината , не значи , че Бог , и Иисус , не съществуват ! Бях кратък , дано схванете !

    Коментиран от #70, #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Идън

    0 4 Отговор

    До коментар #69 от "Ще ви":

    Би ли назовал верите към Бог.... Вярата е една- имената му и религиите са много.

    Коментиран от #73

  • 72 един от стадото

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Идън":

    и към двамата. Не вадете от контекста една дума и не се вторачвайте във нея. И във връзка пак с контекста и темата всеки би ме разбрал. Чао и на двамата
  • 73 Ако

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Идън":

    Говорете за вярата в единия Бог , права сте , че вярата е една! Но не съвсем ! Вярата на християните е една , вярата на мюсюлманите - друга , на равинистите , трета , на митраистите , четвърта , и т.н. ! А верите на прилежащите им секти - океан ! Но вери имат и други религии , с други действащи лица. Относно името на Бог , то е едно , и може да се разбере. И това наистина е името на единия Бог и на християните , и на юдеите , и на мюсюлманите. Не бъркайте вяра , с религия! Едното е лично , а другото е бизнес организаця .

    Коментиран от #83

  • 74 Гост

    2 2 Отговор
    Да допълним:
    След като Алегро публикува изфабрикуваните си, безсрамни измислици за гъбите, неговият колега Сидни Уайт Крауфорд пише резюме за книгата му: "Алегро повече никога няма да бъде приет насериозно, като учен".
  • 75 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Как искаш да видиш нещо, в което трябва да повярваш? Да го видиш не е като да повярваш. Да знаеш е едно, а да вярваш в него без да си го видяла е съвсем друго. Бъркаш нещата, защото вярваш само на това, което виждаш. От там и грешните ти заключения.

    Коментиран от #84

  • 76 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Соваж бейби":

    Булка, Ватикана възниква векове след като хората вече знаят за Исус. Къде омеша гроздето?
  • 77 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Соваж бейби":

    Ако фокусите и триковете са ти преставата за същестуването на Иисус, ясно защо не вярваш. Иисус носи най-светлият закон за хората - да се обичат. Да не се нараняват. Да си прощават. Да живеят в мир. Как може да кажеш, че не вярваш в него? А, поне вярваш ли в учението му? Ако поне в учението му вярваш, то е достатъчно за да вярваш в него.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Соваж бейби":

    Изводът ти е тотално грешен и не кореспондира с историята, нито на света, нито библейската. Замисли се само:
    Кой затри шумерското царство? Преди или след Христа е било?
    А, кога Кайн убива Авел?
    А, кога гърците са се трепали помежду си? Преди Христа, да не би да са мирували?
    А траките?
    Иисус идва, учи хората на мир и любов. Носи на света светлина. Да го отречеш е все едно да се отречеш от тези неща. Тогава аз ще си направя извод, що за човек си ти.
  • 80 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "един от стадото":

    Инквизицията няма нищо общо с Християнството. Инквизицията е фанатизъм и дори сатанизъм, прикрит зад Християнската религия.
    Фанатиците винаги са се присламчвали към тази и онази религия, за да си зверстват безнаказано.
    Християнин не е онзи, който носи амулети и се самонарича такъв. Християнин е онзи, който милее за другите, прощава прегрешенията им, помага на нуждаещите се, дели от залъка си за гладния.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Ако":

    Точно за нея говоря. Вярата е една- но различните религии я използват различно и за различни цели- ти си го казал. И не само като бизнес- някои дават живота си...
  • 84 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Уважавам и твоето мнение ,виждаш ми се много дълбоко в нещата обаче ,не е само библията има и други неща на този свят ,дори не знаем с точност от къде идва душата ни,значе там горе или някъде си може и ти да си избираш родителите или някой ти къде да се родиш ама не си спомня пътя началото ,ти разбираш ли че аз не устройва какво казва църквата любопитството е по голямо ? !Идва момент, в който разумът вече не работи в полза на вярата, както някога при Августин или Тома Аквински, а в полза на онова което я подлага на съмнение на критиката, на онова, което изследва нейните причини и исторически основи. Ренесансът е този момент като цяло, началото на края започва с откритието на текста на Лукреций “За същността на нещата” …прочети го
  • 85 Идън

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Има човек Бог- не са много... И са творили много... Вдъхновили са много - но още не са ги достигнали или надминали. Джон Лорд- Богът на Хамънд- органа р Дио- с божествения си глас...