Last news in Fakti

16 Април, 2023 13:46 2 939 10

Задължителните филми, описващи живота и смъртта на Исус Христос, които да гледате по повод празника

  • филми-
  • иисус христос-
  • великден-
  • тематика

Може би най-противоречивият филм на тема Разпятието е "Страстите Христови" с режисьор Мел Гибсън

Задължителните филми, описващи живота и смъртта на Исус Христос, които да гледате по повод празника - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-фундаменталното събитие в християнския свят и религия - Възкресението, е вдъхновило редица творби в различните изкуства. Кои конкретно са най-знаковите филми, описващи живота и смъртта на Исус Христос, които може да гледате по повод празника?

Може би най-противоречивият филм на тема Разпятието е "Страстите Христови" с режисьор Мел Гибсън, пише БНР. Лентата въздейства силно със своята жестокост и натуралистични сцени. "Отправната ми точка беше да създам история, която да вдъхновява хората, да ги трогва дълбоко и да разпространява ценностите на вярата, любовта и прошката. И мисля, че успя", казва Гибсън.

Джим Кавийзъл е в ролята на Иисус, Моника Белучи е Мария Магдалена, а две от най-важните роли са поверени на българските актьори Христо Шопов - Пилат и Христо Живков, когото загубихме неотдавна, е Йоан. Филмът проследява историята на Иисус от залавянето му в Гетсиманската градина до смъртта му на Кръста. Стъпка по стъпка, с вплитане на силна човешка болка, с пресъздаване дори на арамейския език, Гибсън прави зрителите съпричастни на този изключителен момент в християнската история. "Опитахме се да пресъздадем максимално точно описанието на Страстната седмица както е в четирите Евангелия. Самите Евангелия са обзорни, представят кратко описание на случилото се, но с изключение на няколко реплики, почти не сме се отклонявали от описаното в Евангелията."

Акцентът на Гибсън е върху събитията на Разпети петък. Филмът показва в шокиращи подробности страданията на Исус на кръста. А епизодичните появи на Сатаната подчертават християнската доктрина, че смъртта на Исус побеждава силите на тъмнината, обяснява актьорът в главната роля Джим Кавийзъл:

"По време на целите снимки непрекъснато медитирах и се молех или както бихте казали не излизах от образ. Беше важно, защото знаех, че хората ще видят Исус в мен само чрез молитвата."

Според някои критици на филма, бруталността му го прави садистичен. Но е безспорен факт, че "Страстите Христови" ни показва най-детайлното пресъздаване на разпятието. Дотолкова, че докато играе разпънатия на кръста Исус, Джим Кавийзъл е много болен и на практика рискува живота си.

"Имах проблем със сърцето и когато лекарят ме преслуша заяви: Мел, той може да умре. Но едно от най-хубавите качества на Мел Гибсън е, че е хазартен тип. Попита ме продължаваме ли снимките и аз отвърнах, че да, това е между мен и Господ."

Любопитно е, че повечето от сцените в "Страстите Христови" са заснети по същите места, където е снимал и своя филм Пиер Паоло Пазолини. В "Евангелието по Матея" Иисус е невзрачен, измършавял, но с дълбоки и проницателни очи - истински Спасител на народа - подхождащ много на режисьора, който е убеден марксист. Повечето от персонажите са непрофесионални актьори, а типажите обикновени местни хора, което допринася за подсилване ефекта на достоверност на разказа, доближавайки го по сила до документалното въздействие.

„Евангелието по Матея” е номиниран за три „Оскар”-а и отличен със Специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция през 1964 г.

Друг филм от шейсетте години на миналия век е смятан за една от най-добрите ленти, снимани някога, а гледането му е великденска традиция за мнозина - това е "Бен-Хур".

"Героят на Юда Бен Хур се ражда в ума на герой от Гражданската война - генерал Лю Уолъс. Една вечер през 1876 г. Уолъс решава да напише роман, който започва с появата на тримата влъхви, които отиват във Витлеем, за да видят новородения Исус. Но Уолъс добавя обрат и пише за измислен принц на Юдея."

Филмът е епична приказка, чието действие се развива в Йерусалим през 26 г. сл. Хр. Богат еврейски благородник на име Юда Бен-Хур е поробен от римляните и фалшиво обвинен в заговор за убийство на римски управител. Бен-Хур преживява две трогателни срещи с Исус Христос, когото водят към разпятието, и търси неговото отдавна изгубено семейство.

"Лю Уолъс не е бил нито вярващ, нито атеист по времето, когато пише романа си. Но решава да пише за божественото, чиято кулминация, разбира се, е разпъването на кръст и приемането на християнската вяра от Юда Бен Хур."

В сюжета има по нещо за всеки вкус - романс, приключения, спорт, екзотични места и мелодрама. Затова и не е случайно, че филмът поставя рекорда за най-много спечелени награди Оскар - цели 11, който и до момента не е подобрен, а само изравнен от "Титаник" и "Властелинът на пръстените".

"Исус от Монреал" е канадски филм и един от най-добрите за вярата, номиран е и за Оскар в категорията най-добър чуждоезичен филм. Разказва се за група актьори, които пресъздават Страстите Христови в една неортодоксална пиеса, докато не се оказва, че действително ги изживяват. Саундтракът е запомнящ се и включва българската народна песен „Притури се планината“. Страхотна актьорска игра, силни и въздействащи сцени, които трудно се забравят, както и Мистерията на българските гласове.

Още една лента, смятана за шедьовър на Великденска тематика, изследва различна гледна точка към живота на Спасителя - "Последното изкушение на Христос" с режисьор Мартин Скорсезе по едноименния роман на Никос Казандзакис. Един от най-известните съвременни американски режисьори представя живота на Христос непосредствено и достъпно дори за онези, които не са посещавали никога църква.

"Идеята на Казандзакис е много интригуваща, защото той подхожда към същността на Исус Христос от двете гледни точки - Исус като човек и Исус като божество. А именно християнските събори в първите хиляда години от възникването на религията потвърждават, че Исус е бил едновременно изцяло човек и изцяло бог", казва Скорсезе.

Ролята на Иисус изпълнява Уилям Дефо, който успява великолепно да внуши, че неговият герой е подвластен на слабостите и изкушенията, пред които всеки човек се изправя през своя живот - страх, съмнение, угнетеност, похот. Обрисуван е като грешник, изпълнен със съмнения, водещ борба с мазохистичните си наклонности, но в крайна сметка узрява за отговорността да бъде Месия.

"Идеята на Казандзакис е, че човешката природа на Христос не може да приеме този факт до последния момент, докато го разпъват на Кръста както е Божията воля, волята на баща му. За мен беше изключително интересно, защото ако човешката природа се съпротивлява, тя страда и се бори, точно както ние хората страдаме от болка, от съмнения, от изкушения. За мен този Исус е по-разбираем и достъпен."

В някои страни, включително Гърция, Турция, Мексико, Чили и Аржентина, филмът е забранен или цензуриран в продължение на няколко години. През 1988 г. по време на прожекцията му в Париж една християнска фундаменталистка група опожарява театър „Свети Мишел“. Скандален като съдържание и визия, "Пследното изкушение" е филм за всеки киноман.

Друга знакова лента е чудесният музикален филм на Норман Джуисън, екранизация на едноименната рок-опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър "Исус Христос Суперзвезда". Действието следва каноничното Евангелие, разказващо за събитията, станали през последната седмица от живота на Иисус. Ролята на Христос във филма играе великолепно Тед Нийли, който заедно с Карл Андерсън (Юда) е номиниран за „Златен Глобус”.

"Трудно е да качим оборудването на върха на планината и трябва да разчитаме на мулета и магарета както е било преди две хиляди години. Някои от местата, които избрахме за снимки се оказаха почти недостъпни, но пък това се отплаща от кинематографична гледна точка. Жегата също ни създава проблеми, а тъй като е мюзикъл актьорите пеят и танцуват и се налага да го правят при температури от над 40 градуса."

Може би най-известният мюзикъл в света е истински феномен, който запленява публиката вече четирийсет години. "Исус Христос Суперзвезда" на сър Андрю Лойд Уебър е вечна класика, която представя добре познатите ни събития около Възкресението, но от необичаен ракурс - през очите на Юда Искариотски. Театралният режисьор Гейл Еудардс не пести суперлативи:

"Това е знаковата творба на Андрю и за много хора е най-великата музика, която е писал. Наистина е изключителна. На моменти музиката е сурова, друг път младежка и все още звучи актуално, сякаш е написана вчера. За мен текстовете са сензационни и отбелязват феноменалното сътрудничество между двама велики творци - Андрю и Тим."

"Исус Христос Суперзвезда" е поставян професионално в 42 държави по целия свят, а приходите му надхвърлят 205 милиона долара.

Филмът с най-неортодоксалния подход към фигурата на Исус е на легендарната британска комедийна трупа Монти Пайтън "Животът на Брайън" от 1979 година. Това е язвителна, анархистична сатира не само срещу религията, но и срещу холивудския стил на третиране на библейските теми. Филмът прелива от невероятно остроумни шеги, скечове и реплики, които с времето са се превърнали в истинска класика на комедийния жанр.

"Изключително рядко се среща хумор в религията, няма да видите никоя религия да се шегува. Има огромен хуморен вакуум в сърцето на всички религии."

„Монти Пайтън“ не само нападат и хулят фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика по своя неповторим начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли с главата си, не оставяй на другите да те водят!

"Невъзможно е подобен филм да се направи днес, всеки много би се замислил, защото случващото се е ужасяващо и много опасно. Свободното слово е подложено на жестоки атаки", изтъква режисьорът Тери Джоунс. Но както се пее в култовата песен от филма, винаги трябва да гледаме от добрата страна на живота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юдените забраниха библията и

    10 0 Отговор
    вчера биха и арестувага християните след церемонията с паленето на огъня
  • 2 Русофил

    4 4 Отговор
    Един филм ко прайм ако всички умрели досега за 2000 години възкръснат би бил много по-интересен.
  • 3 Ммм...да

    6 6 Отговор
    Точно казано - филми ! Такъв евреин никога не е съществувал !

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Нашийник

    6 5 Отговор
    Имам привилегията да не съм гледал нито един от тях.
  • 5 Соваж бейби

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ммм...да":

    Може би ?!или е нещо деуго не божи син,фантаия ?философът Мишел Онфрей в една от книгите си казва за „митистичната теория Исус " че не е съществувал. Историята на живота му се основава на персийската и месопотамската митология, неговата смърт и възкресение са моделирани по съдбата на Ваал, Мардук, Атис, Озирис или Адонис. Следователно евангелията са били чиста измислица и християнството се гради върху тази измама.
    Бруно Бауер, философ и теолог от Берлин отрича всякаква историческа стойност на евангелията и доказва липсата на споменаване на Исус сред нехристиянските писатели от първи век. Освен това, той добавя апостол Павел не казва почти нищо за това като предполага съществуването на Исус, без изобщо да го докаже. Бауер е отстранен от позицията си в Берлинския университет през 1839 г. заради идеите си, един от неговите ученици гравира учението му в собствените си писания ... Друг немски философ, Артър Дрюс вдъхновява Владимир Илич Ленин по този начин съветският режим разпространява в своята пропаганда теориите на Бауер и Дрюс за християнската измама.
    Тезата за въображаем Исус не може да бъде пренебрегната. трябва да се провери и аргументите му да бъдат поставени под въпрос: вярно ли е, че Исус е цитиран през първи век само от християни? неясната история на първи век от нашата ера е от съществено значение...
  • 6 Некой си

    3 2 Отговор
    Заглавието е "уникално". Филми с хипари не гледам и на пропаганда не поддавам.
  • 7 лека корекция

    4 0 Отговор
    Основата на тези филми е Възкресението, не смъртта!
    Филмите възхваляват подвига на Живия Бог, а не живота и кончината на историческа фигура!

    Предполагам сте пропуснали тази подробност, но ние празнуваме Възкресение!

    Коментиран от #9

  • 8 Антон

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ммм...да":

    Има и небиблейски и нехристиянски доказателства, че Исус е реална личност. Враговете на Исус, равините, също са щели да оборят съществуването му, ако бе така.
  • 9 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "лека корекция":

    Офффф дуга информаци двадесети век е златен век в пре откриването на тези писания, заровени дотогава в пясъците на Египет или на дъното на библиотеките на православните манастири.
    Най-важните канони са открити в пясъците на Египет, където ниската степен на влажност е перфектен консерватор на ръкописи. Египет също е люлката на коптското християнство, белязано от духовност от гностически тип. Гнозисът, който засяга целия християнски свят през първите векове, е вяра, съсредоточена върху разделянето на материалното и духовното, чиито последователи се стремят да се отделят от земния свят, за да получат небесно издигане чрез знание.Както и папирусът Егертън съставен от три много повредени страници, е открит в Египет това е всичко, което се смята за цяло евангелие.Горен Египет, но в християнски некропол в Ахмим, през 1886-1887 г. е открит гръцки ръкопис на Евангелието на Петър, от който е останал само фрагмент, посветен на Страстите и Възкресението?! изненадата е че нито едно канонично евангелие не описва възкресението на Исус а го прави, като описва излизането от гроба на двама мъже, поддържащи трети чиято глава стърчи от небесата Възкръсналият е оприличен на колосален ангел.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.