Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 07:52 1 548 12

Плакат на млад, красив и секси Христос предизвиква скандал в Испания (СНИМКА)

  • плакат-
  • иисус христос-
  • гарсия крус-
  • севиля

Художникът е използвал сина си - Орасио, като модел за плаката

Плакат в южния испански град Севиля, на който е изобразен млад и красив Христос, предизвика буря в социалните мрежи, предаде Associated Press, цитиран от dariknews.bg.

Потребители определят изображението като обида, а други публикуваха неприлични коментари и мемета, които се подиграват с постера.

Плакатът е дело на международно признатия севилски художник Салустиано Гарсия Крус. Той e изобразил Христос без трънен венец, без страдалческо лице и с миниатюрни рани по ръцете и ребрата. Плакатът е поръчан и одобрен от организаторите на прочутите и много популярни процесии през Страстната седмица преди Великден в Севиля.


Веднага след представянето му миналата седмица в социалните мрежи се появиха критики срещу него и се разрази дебат за това как трябва да бъде изобразен възкръсналият Христос.
Мнозина определят изображението като позорно, неподходящо, твърде красиво, модернистично и несъответстващо на великденската традиция на Севиля, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания е основно католическа страна и църковните традиции като бракосъчетания, кръщенета и религиозни паради са изключително популярни.

Кампанията в Change.org за изтегляне на плаката на Христос е подкрепена с подписите на около 14 000 души от цялата страна.

Авторът защити творбата си и отхвърли критиките на плаката като старомодни.

"В картината няма нищо революционно", казва Гарсия Крус пред информационната агенция "Атлас". "Има съвременни елементи, ...но всички са били използвани през последните седем века".

Художникът казва, че е използвал сина си - Орасио, като модел за плаката.

През изминалите години някои плакати за различни католически празници бяха изтеглени след критики.

Кметът на Севиля Хосе Луис Санс определи спора като "изкуствен". "Плакатът ми харесва", каза той и добави, че не може всички постери за Страстната седмица да са еднакви всяка година. "Някои плакати са по-рисковани, други - по-класически, трети - по-смели", допълни градоначалникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хан Ауспух

    14 6 Отговор
    малко гейско изглежда.
  • 3 Рускиня

    16 7 Отговор
    Всеки има право да пресъздаде нов образ на даден герои било то и измислен! Дали ще е Робин Худ, Червена шапчица, Христос или Циклоп е лично виждане на Автора. Картината е на нормален млад мъж без татус и мускули направени от химикали!

    Коментиран от #10

  • 4 Ами...

    14 3 Отговор
    Христос е наистина млад и красив!
  • 5 Евгени от Алфапласт

    6 4 Отговор
    Дискриминация на алтернативно-половите във "Факти". Защо така ? Не е ли сладур?

    Коментиран от #6

  • 6 Порно

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Евгени от Алфапласт":

    Е, крайно време е и вие, любителите на евроокеанските ценности да си имате Христос. Но защо е бял? Това е расизъм по вашите представи

    Коментиран от #9

  • 7 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    3 2 Отговор
    С ТОЗИ(......)ПРЕДИЗВИКАТЕЛЕН ПЛАКАТ
    ХРИСТИЯНСТВОТО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ..1001%
    АПРОПО...НА ПЛАКАТА ТРЯБВА ДА
    ИМА РЕД ПОЙНТ ...ПЛЮС ШЕСТНАЙСЕ..
  • 8 Град Симитли

    11 1 Отговор
    Леонардо да Винчи "Йоан Кръстител"
    ..... тия неща не са от вчера!

  • 9 снощи в маалатъ

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Порно":

    не са те обработвали
  • 10 1122

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рускиня":

    Христос не е измислен герой. За невярващите трябва да се отбележи, че има исторически сведения за него от епохата, в която е живял. Що се отнася до изобразяването, канонът никога не трябва да се нарушава. Христос и светците се изобразяват с ореол, който показва духовната светлина и съвършенство. Намирам идеята за "различен" плакат кичозна. Това няма нищо общо с християнския календар и традициите.

    Коментиран от #12

  • 11 Така ще да е

    4 1 Отговор
    Ако бягха изтипосали Благо Джисъса с някоя от "девите" които постоянно опорочава, щеше да е мир и спокойствие!
  • 12 Идън

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "1122":

    Това е живопис- не иконопис. Та този плакат не означава нищо.Вероятно не е посмял да сложи ореол- реакцията на обществото щеше да е съвсем друга. Много хора имат визуална прилика с Христос какъвто е в нашите представи. В случая не виждам такава- виждам много широк и заоблен таз- характерно за женско тяло. И без татуировки прилича пак на изповядващ твърдата музика... би стоял добре в метъл група...