Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 15:28 3 805 20

Кой е най-подценяваният владетел от Първата българска държава?

  • владетел-
  • първа българска държава-
  • история-
  • хан-
  • хан пресиян-
  • успех-
  • българска история

Кои са най-големите успехи на хан Пресиян?

Кой е най-подценяваният владетел от Първата българска държава? - 1
Снимка: БГНЕС

Всички ние познаваме добре успехите на най-големите ни владетели от Първата българска държава. Ако попитаме повечето хора кои са тези владетели, те ще споменат Аспарух, Тервел, Крум, Борис I или Симеон, но вероятно много рядко някой ще се сети за името на хан Пресиян, който безспорно е един от най-успешните владетели в нашата история, пише Poznanieto.bg

Защо Пресиян е най-подценяваният владетел?

Хан Пресиян управлява между 836-852 година и е един от най-успешните български владетели. Ето какви са най-големите му успехи:

България на 3 морета

Пресиян е първият български владетел, който успява да увеличи територията на България така, че да стигне до заветните 3 морета - Черно, Бяло и Адриатическо море. Досег до Черно море сме имало още в началото на Дунавска България, но за първи път в историята си имаме досег до Бяло море, което е жизненоважно за нашата страна, тъй като отваря нови търговски пътища, а това дава възможност за сериозни приходи в страната.

На практика Пресиян успява да прекъсне сухопътната връзка между Солун и Константинопол, а това са двата най-големи града във Византия. Те са от ключово значение за империята. Затова това е огромна победа срещу вековния ни враг, а успеха, който успяваме да постигнем с досега си до Адриатическо море, е допълнителен бонус, който помага за превръщането на страната ни във водещ фактор на Балканите.

Създава и се справя с бунтовете

Когато говорим за хан Пресиян, не трябва да забравяме ролята на кавхан Исбул. Двамата заедно успяват да предизвикат бунт в рамките на територията на Византия. Става въпрос за славянското племе смоляни, което обитава Западните Родопи. По този начин България присъединява голяма част от Родопите и от Македония към страната.

Като ответна реакция Византия провокира бунт в Южна Бесарабия. Става въпрос за ромейското население, което е преселено там още от времето на хан Крум. Причината за този бунт е, че по това време Византия не може да реагира на българската заплаха и се налага да действа със средствата на дипломацията.

Въпреки сериозните проблеми, които предизвиква този бунт в България, Пресиян успява да се справи успешно с него. За разлика от много други български владетели, Пресиян успява да предизвика напрежение вътре в империята, а по този начин и бунт. От друга страна, той успява да се справи успешно и с византийските планове за вътрешна дестабилизация на страната ни.

Допуска военни, но не и териториални загуби

За пръв път в историята се стига до конфликт между българи и сърби. За него се приема, че е предизвикан от страна на Византия, която се опитва да установи съюз със сърбите, насочен срещу българската експанзия. В този военен конфликт българите допускат загуба от сърбите, но не се стига до намаляване на територията на страната.

Уж Византия се опитва да се възползва от този продължителен конфликт между двете страни, но така и не успява да се организира за нападение срещу България. По този начин хан Пресиян показва, че този и военните неуспехи не водят до сериозна дестабилизация на страната, дори се стига до затвърждаване на позициите на България.

Очевидно това качество наследява от Пресиян и неговият син Борис I, който е истински майстор на умението да обръща военните загуби в дипломатически победи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    Благодаря Ви За Полезната Историческа
    Информация
    госпожа Андрева
  • 2 глоги

    8 3 Отговор
    Досег до Черно море сме ималИ още в началото на Дунавска България
  • 3 Хасан

    6 16 Отговор
    Тия горе мязат на татаре.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Ами не е подценяван

    3 6 Отговор
    Другите са надценени...
  • 5 Ами на какво да мязат

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    На викинги ли 🤭

    Коментиран от #7

  • 6 да сме коректни

    9 6 Отговор
    Подценяван владетел казвате.....Те 80-90% от електората не знаят че го е имало изобщо!!! Подценявали го били......... И стига с тия три морета вече !
  • 7 Тринадесетия воин

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ами на какво да мязат":

    Ти ако знаеш викингите пък на какво мязаха.......пфу!....
  • 8 До кога с тея ханове?

    7 7 Отговор
    Ханове са имали аварите. Българите сме имали князе. Справка Манасиевата хроника и оригинала на Именника на Българските КНЯЗЕ.

    Коментиран от #15

  • 9 Хасане, хасане

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    И в Европа те вкарахме, ама ти пак азиатец си оставаш.

    Коментиран от #11

  • 10 ххммм

    4 0 Отговор
    Нито един от тези на снимката. Това е отговорът!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хххх

    12 1 Отговор
    Между другото–нека се каже, че тези снимки са напълно измислени, в случай че някой ги помисли за истински..
  • 15 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "До кога с тея ханове?":

    Князе са имали славяните. Прабългарите са имали ханове. Славяните не са направили своя държава. Прабългарите влизат в съюз със славяните и правят държавата България. Управленската клика е предимно прабългарска и управникът е хан.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    4 2 Отговор
    Между Омуртаг и Пресиян е Маламир. Защо липсва на портретите, горе?
  • 17 Запомнете, да не се излагате

    7 2 Отговор
    Хан - Крайпътно заведение за хранене и преспиване на пътници; странноприемница
    Ром - дестилирана алкохолна напитка
  • 18 Запомнете, да не се излагате

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Всеки учен, който е запознат със средновековните надписи от земите ни, а и с ранните исторически извори засягащи старите българи, знае, че за нашите държавници, са ползвани титлите - император, господар, принц, владетел, повелител. Нито веднъж няма споменаване на хан.

    Посочи исторически текст преди 18 век където е упоменато "хан"?

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Запомнете, да не се излагате":

    В продължение на дълги години използваната от българските владетели Омуртаг и Маламир титла канасубиги е транскрибирана на съвременен български като великия хан.
    Императори не сме имали, защото не сме били империя. Запомнете го, да не се излагате!
  • 20 Емо

    2 1 Отговор
    Просто е по-малко познат и не е толкова известен, тъй като не е водил големи войни. За да си подценяван, трябва да си познат. Бавно и полека е разширявал територията и наистина за пръв път е достигнал до брега на Бяло и на Адриатическо море. Постигнал е доста, за 16-те си години управление. Хубаво е да се знае повече за него.