Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 10:05 3 354 14

Рецепта на деня: Шкембе чорба с бульон от телешки кости

  • шкембе чорба-
  • телешки кости-
  • бульон-
  • какво да сготвя

Гореща супа с истински наситен вкус

Рецепта на деня: Шкембе чорба с бульон от телешки кости - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • телешко шкембе - 700 гр
  • 2-3 телешки кости
  • мляко - 500 мл
  • растително масло - 30 мл
  • чесън - 25 гр
  • оцет - 40 мл
  • червен пипер - 5 гр
  • черен пипер - 4 - 5 зърна
  • чесън - 5 скилидки
  • лук - 50 гр

Начин на приготвяне:

Измитото шкембе се нарязва на ситно (2 ½ см на 2 см) или под формата на "юфка", за да са приблизително еднакви по големина. Съотношението на шкембе и вода е 1:4. Варят се малко във вряща вода и след това се вари с костите до омекване без сол и подправки.

Тенджерата трябва да е голяма, готви се без капак и понякога, ако нивото на течността стане ниско, добавя се вряща вода. Когато шкембето е готово се изваждат костите от тенджерата, слагат се черен пипер и сол.

Извадете шкембето от тенджерата, добавете още малко вода, добавете мляко, гответе 10-15 минути. Добавете обелен лук, черен пипер, чесън и сол. Разбърквайте от време на време.

Загрейте олиото на котлона, добавете червения пипер, запържете леко, но не позволявайте подправките потъмнеят, след което изсипете сместа от червен пипер и олио в бульона.

Бульонът трябва да къкри заедно с дресинга 10-15 минути. Поднесете супата, като овкусите с наситнен чесън, оцет и сол. Овкусете с лют червен пипер, може да поднесете с люти чушки - на вкус, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много скъпо

    9 4 Отговор
    излиза бре... който нема куче после кво прави с кокаляците?

    Коментиран от #3

  • 2 Шеф Шибалчев

    22 1 Отговор
    Лукът бъгва шкембето, не го добавяйте. Останалото е ОК и ползвайте масло! Баровската шкембе чорба дет го ядат тия с G-класите е с масло и много чесън!
  • 3 бау

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Много скъпо":

    Намира някое куче!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Порно

    16 3 Отговор
    Лук в шкембе чорба е все едно да го сложиш в крем карамел. И червения пипер не се запържва сам , а с двойна доза брашно, иначе потъмнява на втората секунда, после ги разредете с бульон и мляко, като бешамел. И ако не ви е скъпо, запържете ги в масло. А ако ядете горещо, може и в свинска мас. И задължително люти чушки, чесън и студена бира. Ако сте настинали, заменете бирата с ракия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕСССР

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Отврат":

    Бубулечките на Урсула са по-вкусни и полезни не се притеснявай, ЕС се грижи за теб!
  • 9 ЗиС 5

    1 7 Отговор
    Ас шкимбета не ям. Яжте си ги!
  • 10 црррр

    0 5 Отговор
    Телешките кости стават ли за единьи?
  • 11 Галя от ПосолствоТО

    4 4 Отговор
    Ама какви са тия шкембета, чесън, че и бира и ракия предлагате? Разваляте евроатлантическата ориентация на страната, а Путин дебне. Още малко и сельодка с водка ще сложите на масата.
  • 12 Мимо

    5 0 Отговор
    Никакъв лук,смешно е.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.