Необходими продукти:
- 4 малки сладки картофа
- Зехтин - 2 супени лъжици
- Сол и черен пипер на вкус
- Настърган пармезан
За зеления сос:
- Връзка босилек + връзка магданоз
- 1/2 скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
- 4 супени лъжици зехтин
- Щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте сладките картофи и ги нарежете на ветрилообразни резци с дебелина около 3 мм. Поставете нарязаните картофи в голяма чиния и ги залейте с 2 супени лъжици зехтин. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре, така че всеки картоф да бъде покрит с масло и подправки. Печете картофите в предварително загрята фурна за около 40 минути или докато станат меки и златисти.
След като картофите са готови, поръсете ги с настърган пармезан и ги върнете във фурната за още 5-10 минути, докато пармезанът се разтопи и придаде хрупкава коричка на картофите.
За зеления сос:
Поставете босилека, магданоза, чесъна, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер в блендер. Смесете съставките докато получите гладка и ароматна смес. Ако предпочитате по-кремообразен вкус, можете да замените зехтина и лимоновия сок с пълномаслено кисело мляко. Сервирайте горещите печени сладки картофи с чесновия зелен сос. Посипете ги с още пармезан и се наслаждавайте на вкуса на скандинавското ястие, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА