Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 16:15 1 364 5

Откриха булчинската рокля на последната гръцка кралица 59 години след сватбата (СНИМКА)

  • булчинска рокля-
  • гръцка кралица-
  • анна-мария датска

В продължение на десетилетия сватбената рокля се е намирала в складовите помещения на двореца „Татой“, в специален метален куфар с инициалите на кралицата

Откриха булчинската рокля на последната гръцка кралица 59 години след сватбата (СНИМКА) - 1
Снимка: Instagram/Royal House of Greece

Булчинската рокля на последната гръцка кралица – Анна-Мария Датска, сестрата на настоящата кралицана Дания, беше намерена 59 години по-късно в кралския дворец „Татой“ на 15 километра северно от Атина, предаде информационният портал „Нюзбомб“, цитиран от БТА.

Роклята е открита преди няколко дни, съобщи в публикация в социалните мрежи Андреас Мегос, личен писател и приятел на кралското семейство.

В деня на брака си, 18 септември 1964 г., Анна-Мария е била на 18 години и 18 дни. На тази дата „в слънчевата и обсипана със знамена Атина се състоя последната кралска сватба в историята на съвременна Гърция“, отбеляза Мегос.

Младоженецът е Константинос II Гръцки, крал на Гърция в периода 1964 г. до 1973 г.

В продължение на десетилетия сватбената рокля се е намирала в складовите помещения на двореца „Татой“, в специален метален куфар с инициалите на кралицата – точно както принцесата я е била получила няколко дни преди сватбата си.

Андреас Мегос коментира, че „може би и тя [роклята] ще бъде изложена в музея на двореца „Татой“, с което не съм съгласен“. По думите му „би било уместно от страна на гръцката държава и Министерството на културата да върнат сватбената рокля на кралица Анна-Мария“, тъй като става дума „за много лична реликва от най-щастливия ден в живота ѝ, най-щастливия ден на една жена, която се омъжва за мъжа, когото обича“.

Сватбената рокля на Анна-Мария е с цвят на слонова кост и е дело на датския дизайнер Холгер Блом. Тя e от матов сатен, с овално деколте отпред и отзад, с ръкави три четвърти и с шлейф с дължина 6 метра.

Андреас Мегос пояснява, че в съдбовния ден за най-малката дъщеря на датския крал Фредерик IX и на кралица Ингрид 18-годишната девойка е била без ръкавици, но с голям диамантен кръст на шията, закачен за къса верижка.

На главата си Анна-Мария е носила короната, която всички потомци на кралското семейство преди нея също са носили в деня на сватбата си.

„Дългият до земята воал беше от ръчно изработена ирландска дантела, чиято бродерия контрастираше със семплата линия на роклята, украсявайки я по уникален начин. Дизайнът на сватбената рокля бе пазен в строга тайна до деня на сватбата... и тогава... тогава всички се съгласиха, че тя е великолепна, изключително елегантна, приказно величествена в своята простота, идеална за 18-годишна кралица с добър вкус и подобаваща естетика“, пише Мегос.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скъпи материали,

    5 6 Отговор
    скъпи шивачи и сякаш селската шивачка я е шила и й стои като харизана. Ама кралица я е носила, като че ли е извънземна хехеххехе.

    Коментиран от #5

  • 2 Хора без

    3 1 Отговор
    Работа - с какви неща се занимават само!
  • 3 Елеонора Митрофанова

    4 5 Отговор
    Кой откраднал мои кюльути, красные.Как ще идват при мень Копейкин, и Руменчо шадравана, как .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кикоман

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Скъпи материали,":

    Ми тва е щот си е забравила киките и няма какво да изпъне роклята на гърдите.