Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 11:49 2 000 18

Обвиниха Чарлз III, че е приватизирал над 75 млн. долара, предназначени за благотворителност

  • крал чарлз трети-
  • злоупотреба-
  • пари-
  • благотворителност

Говорител на Двореца обаче отрече твърденията, че монархът е използвал милионите, предназначени за благотворителност за лични изгоди.

Обвиниха Чарлз III, че е приватизирал над 75 млн. долара, предназначени за благотворителност - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Крал Чарлз III бе обвинен от британски граждани, че е приватизирал повече от 75 млн. долара, предназначени за благотворителност, за да финансира и модернизира личната си империя за недвижими имоти, съобщава изданието "Radar Online".

В доклад изнесен за "The Guardian", се обяснява, че близо седем месеца след като стана официално глава на монархията, Чарлз е използвал средновековни феодални закони, за да си върне десетки милиони долари, оставени от починали британски граждани. Медията посочи още, че се е сдобил с тях чрез практика, наречена "bona vacantia".

"Bona vacantia", или "непритежавана собственост", се отнася до имуществото и активите, оставени от британски граждани, които са починали без завещание или известни близки роднини.

Според "The Guardian" парите са натрупани през последните десет години и "тайно се използват за обновяване на търговски обекти, собственост на обширното поземлено и имотно владение на краля - херцогство Ланкастър. Херцогство Ланкастър, което е наследено от покойната майка на Чалрз - кралица Елизабет, контролира огромни количества недвижими имоти, включително земеделски земи, хотели, замъци, и офиси. Въпреки че през последните шестдесет години то генерира приходи в размер от над 1,6 млрд. долара, нито имението, нито Корнуол плащат корпоративен данък или данък върху капиталовите печалби.

Макар че средствата, придобити чрез "bona vacantia" са предназначени за благотворителни организации, през последното десетилетие само 15% от събраните от монарха пари са били насочени към тях, установи изданието, предава dir.bg. Медията разкри още, че въведената нова политика през май 2020 г., е увеличила средствата от "bona vacantia", като е включила ремонт на имоти, считани за "културно наследство" или с "местно историческо значение". Според "The Guardian" това са градски и селски къщи, ваканционни жилища под наем, и хамбари, използвани за развлекателни цели.

Говорител на Двореца обаче отрече твърденията, че монархът е използвал милионите, предназначени за благотворителност за лични изгоди. Той настоя, че парите са били за "подкрепа на местните общности" и "запазване на имоти", намиращи се на територията на херцогство Ланкастър: "Кралят потвърди, че парите от "bona vacantia" не трябва да се използват в полза на държавната хазна, а предимно за подкрепа на местните общности, за опазване на устойчивостта и биоразнообразието на земята и за запазване на обществените и историческите имоти в херцогство Ланкастър. Това включва реставрация и ремонт на сгради, отговарящи на изискванията, за да бъдат защитени и запазени за бъдещите поколения", гласи изявлението.

Въпреки това британското общество се надигна срещу краля. Някои от гражданите определиха предполагаемите му действия като "отвратителни".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    28 0 Отговор
    А, здрасти. Целия живот на Кралското Семейство е една приватизация на средства. И това е от време оно. Не е от вчера.
    п.п.
    Изобщо, къф ни се пада тоя, че е толкова важновсеки ден да пишете за него?

    Коментиран от #6

  • 2 Чарлз 4

    16 0 Отговор
    Честния крал, бебето дундуркано 75 години, човека паразит, хашлака на мама ще се окаже че май пипа от народа изгони сина си заради камила.
  • 3 ами

    17 0 Отговор
    човека е камилар,требвали са му да си купи камила консорд
  • 4 Невероятна политкоректност

    14 0 Отговор
    Асан краде, Чарлз приватизира.

    Коментиран от #5

  • 5 Ъхъ

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Невероятна политкоректност":

    Кралят краде, с две думи!
  • 6 важно е

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Истината се познава в сравнението. С помощта на такива новини ние познахме истината, а тя е, че като в монархията, така и в "демокрацията" едни паразити крадат еднакво нагло. Следователно, системата в която живяхме преди 1989 г. беше далеч по-справедлива - Живков имаше много резиденции, но всички те бяха на държавата, а не негова лична собственост. и когато падна от власт не ги наследиха децата и внуците му, а налхулилите демократи, които си ги продадоха на себе си на смешни цени. Сега тези резиденции не са държавни и в държавната хазна не влязоха парите, които наистина са инвестирани в тях. Може да не ви харесва, но това са фактите, капитализмът не е никаква демокрация, а смокиново листо за лъжци и крадци.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    А кой го направи и има ли застраховка живот?
  • 9 ......па

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "важно е":

    Демократите са синовете и внуците на (другарите).Те си присвоиха и продължават всичко в държавата.
  • 10 Ники

    7 0 Отговор
    Приватизирал ??? Кажете правилната дума, а тя е Откраднал !!!
  • 11 Тахумба

    3 0 Отговор
    Тактът е много важно нещо. Приватизирал, присвоил или откраднал?! На недипломатичен език май е последното.
  • 12 Пенчо

    4 0 Отговор
    Тия са егаси карикатурите!!!!
  • 13 Пенчо

    4 0 Отговор
    Тия са егаси карикатурите!!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    4 0 Отговор
    Смешни и крадливи търтеи...
  • 17 Доналд

    1 0 Отговор
    Стари и противни палячовци.Стават само за голи и уплашени.
  • 18 Опа

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пенчо":

    Ами да им е честит на англичаните, направи една камила кралица, прогони сина си и на всичкото отгоре ги краде.