Last news in Fakti

16 Декември, 2023 16:14 4 625 22

Най-великите алкохолици на всички времена

  • алкохолик-
  • пияница-
  • на всички времена-
  • шекспир-
  • кралица елизабет втора

Приживе Шекспир често казва: "Цивилизацията започна с дестилацията"

Най-великите алкохолици на всички времена - 1
Снимкa: Shutterstock

Има общоприето мнение, че психически слабите хора се пристрастяват към пиенето. Но са проведени много изследвания, които потвърждават, че известните, силните и властните личности по-често страдат от нездравословен глад за алкохол.

Нека си спомним великите особи, които имат огромен принос в историята, изкуството и културата, но в същото време не могат да живеят и ден без спиртни напитки.

Могъщите лидери

Лейди Елизабет Анджела Маргарет Боус-Лайън, майка на покойната Елизабет II, е съпругата на крал Джордж VI, показана в известния филм „Речта на краля“. Любимата кралица майка на Великобритания се превръща в нещо като национална икона. Това обаче не ѝ пречи да е обикновен човек с обикновени пороци: според историците, тя пие алкохол най-малко 8 пъти на ден - от вино и водка, до добрата стара халба бира, пише "Труд".

Други слухове твърдят, че кралицата изпива бутилка джин на ден, но няма проблеми в изпълняването на кралските си задължения. Противно на всички митове за хората, страдащи от алкохолна зависимост, Елизабет I щастливо доживява до 101 години.

Основателят на една от най-великите империи в човешката история, създал я преди да навърши 30 години, Александър Македонски е смятан за един от най-добрите военачалници на всички времена. Но в същото време той е определян и за най-големия пияница. Има легенди за неговата любов към обилните пиршества. Според хроникьорите той убива един от войниците си в пиянска свада, след като се налива мирно с него цяла вечер.

Привърженик на хедонистичния начин на живот, великият пълководец веднъж решава да проведе състезание „кой ще изпие повече“. Никой от участниците не оцелява. Историците все още спорят дали Александър Македонски ръководи „пиянските оргии“, които в крайна сметка довеждат до опожаряването на Големия дворец в персийския Персеполис през 330 г. пр.н.е.

Известният британски министър-председател Уинстън Чърчил е добре известен с апетита си към спиртните напитки, особено в последните етапи на Втората световна война. Веднъж открито признава, че винаги разчита на алкохола и непрекъснато има чаша уиски на бюрото си, а на обяд и вечеря пие водка и шампанско.

Легендарна фигура от 90-те години, бившият руски президент Борис Елцин също страда от алкохолизъм. Той е известен не само с пиянските си изяви на публични места, но и с пиянските лудории - като например „свирене на барабан“ върху главата на президента на Киргизстан Аскар Акаев. Елцин често пие на публични места, включително на важни дипломатически събития.

Най-великите алкохолици на всички времена

Хората на изкуството

Великият писател Уилям Шекспир, чийто живот е обвит в много мистерии и легенди, се налива постоянно с алкохол и умира от треска след запои с двама свои колеги. Изследовател на творчеството на известния драматург отбелязва, че това се случва точно в деня на 52-ия му рожден ден, но тази версия не е потвърдена. По онова време върлува тифът, популярно наричан „новата треска“, така че е възможно смъртта на Шекспир да е причинена не от страстта му към напитките, а от мозъчен кръвоизлив.

Приживе Шекспир често казва: "Цивилизацията започна с дестилацията" и това е мотото, към което се придържа. Любимото му питие е уискито... „Обикновено пиша през нощта“, казва той веднъж и добавя: „Винаги държа уиски под ръка“.

Бет Дейвис е една от най-великите актриси на Холивуд. Тя има богата кариера, която продължава повече от 7 десетилетия. Известна е със своя остър ум, силен характер и склонността си към "чашката". С напредване на възрастта Бет започва да си налива все повече коктейли и да се отдава на леки следобедни удоволствия. Всеки ден.

Легендарният комик и филмова звезда от 30-те години на миналия век У. С. Фийлдс е известен "пияница". Когато е на снимачната площадка, той винаги е с „колбата“ в ръка. Предпочита да я нарича "лимонада". Веднъж някой налива истинска лимонада в чашата му, а Фийлдс с почуда възкликва: "Кой сложи лимонада в моята лимонада?!"

Американската поетеса и писателка Дороти Паркър често казва: "Още едно питие и ставам собственик на този бар." Тя изпива повече напитки от повечето си приятели мъже през 1920 г. в Ню Йорк.

Франк Синатра е погребан с бутилка уиски в джоба.

Синеокият певец Франк Синатра, легендата на 20-ти век, почти винаги държи уиски в ръката си. "Бърбън баритонът" е погребан с бутилка Джак Даниелс в палтото, както пожелават децата му.

Ърнест Хемингуей е известен не само с творбите си, но и с любовта си към алкохола.

Ърнест Хемингуей - класикът на американската литература и прочут автор на „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“ - е толкова известен с пиенето си, колкото и с литературните си творби. В разговорите обаче той упорито отрича наличието на зависимост. Успява да се отдаде напълно на алкохола, докато живее в Куба, където се наслаждава на различни коктейли. Казват, че именно той е автор на прочутия коктейл „Кървавата Мери“! Кой знае...

Подобно на колегата си писател Фокнър, Ърнест измисля мотото: "Човек не съществува, когато не е пиян." След като през 1939 г. лекарите му нареждат да спре да пие, Хемингуей се опитва да се ограничи до три чаши уиски преди вечеря. Не успява в намерението си. Пие чай и джин за закуска, абсент, водка и вино следобед.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Идън

    58 0 Отговор
    Хемингуей е бил алкохолик- но не всеки алкохолик е Хемингуей.

    Коментиран от #17

  • 3 Исторически парк

    9 7 Отговор
    Елцин

    Коментиран от #7

  • 4 Пиян човек - съдран чувал

    16 9 Отговор
    Толкова за злоупотребата с алкохол.

    Коментиран от #13

  • 5 7+7

    20 0 Отговор
    Франсис Скот Фицджералд - брилянтен писател и алкохолик.
  • 6 Руснакът пие постоянно! За главният

    14 12 Отговор
    алкохолик на руската федерация тов. Медведев няма да говорим.
    "Утром рана, водка как сметана" е негов девиз идващ от вековете!

    Коментиран от #11

  • 7 Директорът на Историческия парк

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Исторически парк":

    край Варна. Веднъж отишъл на доктор:
    Докторът: Пиете ли?
    Епа сипи, рекъл директора!
  • 8 Москва

    20 7 Отговор
    Елцин беше един голям срам на руския народ. Лично аз, като руснак, бях много засрамен. ☹️☹️☹️
  • 9 Механик

    16 10 Отговор
    Интересно. А казвате, че руснаците били негодни и били алкаши?!
    А тук освен името на Елцин, друг руски алкаш не срещнах. Е, що така, бе, демократи???????
    п.п.
    Елцин не руснак. Елцин е бооклук, който по стечение на съдбата има руски корен.
  • 10 математика и практика

    1 5 Отговор
    А па гяволчето Фют пие докато почне да фъфли:
    З-здравейте, Пи(3,14159)Ян Бибиян!
  • 11 Механик

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Руснакът пие постоянно! За главният":

    Нещо за поляците по поводпиенето можеш ли да кажеш? Щото аз мога.
    Там няма това-онова. Без разлика на пол, възраст- там се пие от ранна утрин до потайни доби. (лични впечатления. Дори укрите не пият толкова)
    След Полша или наравно с нея са Молдова. начинът на пиене е точно същия.
    После са македонците/сърбите. След тях са руснаците и чак след руснаците сме ние.
    Ноооооооо! Норвегия, Литва, Лавия, Естония и най-вече Финландия- охооооо, там е направо ужасно с пиенето!

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Където е минал руския войник-алкохолик

    6 14 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Полша, Финландия, Прибалтика и други страни местното население е прихванало от пороците на ватниците! Така че не викай дръжте крадеца!
  • 13 УдоМача

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пиян човек - съдран чувал":

    Не само злоупотребата, но и употребата. За всеки, който употребява е просто въпрос на време да стигне най-напред до всекидневна употреба а после и до злоупотреба.
  • 14 Никой

    19 0 Отговор
    Умишлено световната общественост мълчи за нашия Борислав Михайлов. За да не бъдем известни към приноса
    на световната история на алкохолиците и най прословутите танцьори на континента. И ние сме дали нещо на света.
  • 15 Алкохолик

    9 0 Отговор
    Алкохолизмът е болест като всички останали ( вкл. всички зависимости). Обикновено тялото предава организма, а не мозъкът, така че не се чудете, колко велики умове са били и са зависими. Никой не се събужда в един ден от живота си и решава " Аз ще съм алкохолик и пр."!
  • 16 запознат

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Според моето лично мнение на първо място по пиене , са обитателите на врачанският , и македонският край . Там още щом се навърши пълнолетие. Се започва с "материала" търкалят се бидони . И алкохола там има стойността на твърда конвертируема валута . Земята да се продъни , бидоните трябва да са пълни . Свършват, и започват от бидоните на дядо и баба . Нормална статистика там липсва , щото от магазина по рядко се купува , но се пие " На змей" .
  • 17 ама разбира се

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Да твърдиш, че когато не си пиян не съществуваш, си звучи като обсебване.

    Коментиран от #19

  • 18 дядо поп

    2 0 Отговор
    Тези всичките са абсолютни лаици в сравнение с кой да е наш селски кмет!
  • 19 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "ама разбира се":

    То е! Има един вид хора, които могат да творят само в такова състояние. Техните организми са свикнали до толкова, че това е за тях нормалното състояние, а когато са чисти не могат да творят - гладът, жаждата за това, от което са зависими не им позволява да мислят за нищо друго- освен за него. Те треперят и имат проблеми с движенията и мисълта в трезво състояние.

    Коментиран от #20

  • 20 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Идън":

    абе творците ясни, и кофти картина да нарисува, блудкав роман да напише, посредствена музика да композира ще го разберем. Запасите са свършили, или денонощния магазин затворен. Какво правим с хирурзите. Не шибнат ли две по сто скалпела играе ръченица в ръката им. Едва след това правят права линия и без линеал. Не ги защитавам, но това е положението. Добре, че не ги виждаме, анестезиолога си е свършил работата с нас..
  • 21 Идън

    4 1 Отговор
    При отсъствие на алкохол в случая те изпадат в абстинентна криза-качват кръвно- получават тремор- замъглено зрение- световъртеж... Имах майстор за плочки - той в трезво състояние не можеше да снади шарките и ги беше наредил как му е дошло.Не можеше и да шофира докато е трезвен... Добре беше, че лепилото не беше стегнало- на следващия ден разби и ги нареди перфектно. А тайната- той си я знаеше... жалко за такива хора... - това ги убива.

    Коментиран от #22

  • 22 от позицията на трезвеник

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Идън":

    Познавах автобусен шофьор от градският транспорт . Добър кротък скромен човек, дори и пил . Цял живот возеше хора . Не направи нито една грешна маневра , не одраска нито един път автобуса . Така се пенсионира , и бързо след това почина от цироза . Срещал съм го дезориентиран от алкохол в малките часове на нощта , на пътното платно ,чака да мине някой познат , да му посочи правилната посока за дома . Казвам му да те закарам до дома . - Само ми покажи накъде се намира града и накъде се намира квартала? това е пътя по който върти автобуса по 100 пъти на ден , и не може да го разпознае. На сутринта ще се качи на рейса , и бавно и плавно като в лодка да вози хора . Дори полицаите го знаеха , но той управляваше безупречно . Човек е такъв , какъвто става когато пие . Просто му падат задръжките . Добър човек - добро пиянство , и обратното .