Last news in Fakti

19 Декември, 2023 15:28 1 865 1

10 признака, че се опитвате прекалено много да угодите на другите, и как да спрете да го правите

  • психично здраве-
  • угаждане-
  • угажда-
  • харесване-
  • одобрение-
  • граници-
  • отказ

Поставянето на здравословни граници и защитаването от излишен стрес са ключови в това да спрете да се опитвате да угаждате на всички

10 признака, че се опитвате прекалено много да угодите на другите, и как да спрете да го правите - 1
Снимка: Shutterstock

Да правиш другите щастливи и да се стремиш към позитивизъм в социалния си живот е прекрасно нещо, но само до определена степен. Ако се стараете прекалено много, това може да се превърне в неприятен и дори разрушителен навик - да угаждате на хората само и само, за да ви харесват. В един момент може да се окаже, че оставяте собствените си нужди настрана, забравяте за личното си време и си навличате ненужен стрес, само за да сте сигурни, че хората около вас се чувстват добре.

В тази статия ще обсъдим тази деликатна тема и ще предложим решения, които могат да помогнат на всеки да оцени себе си повече и да осъзнае, че няма как да угоди на всички.

1. Трудно ви е да казвате "не".

Винаги помагате на другите, организирате неща за тях или просто им правите услуги. Причината е проста: не можете да кажете "не" на молбите им. Може би се страхувате, че ако откажете, те могат да се разсърдят или да си помислят, че не ви пука за тях. Освен това, ако кажете "не", това ви създава неприятно чувство за вина. За да избегнете това, сте склонни да приемате всичко и дори позволявате на хората да крадат от свободното ви време по този начин.

Решение: Осъзнайте силата на това да казвате "не". В началото може да е трудно, но в крайна сметка ще забележите ползите. Отказът от нещо, което постоянно отнема свободното ви време, не ви прави егоисти. Напротив, вие се отнасяте към себе си с любов и уважение.

2. Искате всички около вас да ви харесват.

Страхът от отхвърляне е друга черта, която е доста разпространена, когато става въпрос за хора, които искат да се харесат на останалите. Вие се страхувате, че ако хората не ви харесват, ще спрат да ви обръщат внимание. В резултат на това се опитвате да направите всичко, за да предотвратите тези неща, като променяте поведението си в полза на другите, а хората около вас биха могли да забележат това и всъщност да ви използват.

Решение: Проверете дали не ви манипулират: ако другите знаят, че бихте направили всичко за тях, повечето от тях няма да се поколебаят да използват това като възможност. Те могат да използват сладки молби от рода на: "Но ти си единственият, който може да го направи", като ви подтикват да правите неща за тях. Веднага щом видите подобно нещо, по-добре е да поставите себе си и личното си време като основен приоритет.

3. Негативните емоции на другите ви влияят.

Няма нищо лошо в това да избегнете конфликт и да превърнете нещата в невинна шега. Но тези, които са склонни да искат да угодят на другите, не могат да се справят с всяко недоволство, дори и то да не е насочено директно към тях. Хората, които угаждат на другите, могат да видят негативните емоции на хората около тях като знак, че те са недоволни от тях. За да променят ситуацията, угаждащите винаги са готови да поемат вината и да предложат решения, които да направят другите щастливи.

Решение: Разберете, че конфликтите са неизбежни и могат да бъдат полезни. Те позволяват на хората да изразят себе си и да говорят за многото неща, които ги притесняват. Потискането на вашите чувства и на чувствата на другите е нездравословно, защото всички ние понякога имаме нужда просто да изпуснем парата.

4. Чувствате се виновни и се извинявате за всичко, дори когато това не е необходимо.

Ако някоя ситуация не върви по план, първата ви реакция е "Съжалявам!". Независимо какво се случва, винаги се опитвате да поемете вината и да понесете последствията. Това идва от вътрешното желание да бъдете мили и учтиви, но в крайна сметка само накърнява още повече самочувствието ви и може да се превърне в навик.

Решение: Обърнете внимание на това, което правите, казвате и чувствате: опитайте се да анализирате защо и кога започвате да се извинявате. Обърнете внимание и на хората, с които правите това. В много ситуации допълнителните обяснения и обвинения не са необходими, така че лесно можете да си позволите да пропуснете това.

5. Оставяте собствените си нужди и желания настрана.

Тъй като сте твърде заети да мислите за чувствата на другите, често забравяте да мислите за своите собствени. Притежавате тази способност да оставите емоциите си настрана и да забравите за това, което наистина искате в момента. В един момент може дори вече да не познавате добре себе си. Може дори да се стигне дотам, че да ви е трудно да говорите за чувствата си и да избирате това, което е най-добро за вас.

Решение: Вслушвайте се повече в себе си: отделете известно време, в което да научите какво ви харесва и какво искате. Можете да напишете списък със собствените си приоритети и нещата, които ви правят щастливи.

6. Предпочитате да давате, вместо да получавате, дори това да ви коства собствения ви комфорт.

Ежедневните жертви в името на другите могат да се превърнат в норма за тези, които постоянно се опитват да угодят на хората. Например, затъвате в токсична връзка, в която давате повече, отколкото получавате. Може би се надявате, че другите ще го забележат и оценят, но обикновено хората са склонни да свикнат с удобния ви подход към тях и в крайна сметка не остава нищо за вас.

Решение: Помислете за приоритетите си: решете какво е важно първо за вас, а не за другите, Можете също така да определите конкретен срок, в който да сте напълно на разположение, за да помагате на другите. Например, във вторник и четвъртък вечер. По този начин ще се уверите, че ви остава време за собствените ви дейности и хобита.

7. Чувствате се отговорни за това как се чувстват другите хора.

Изглежда, че забелязвате всяка емоция и промяна в настроението на приятелите и семейството си и това винаги ви кара да се притеснявате. В напрегнати моменти може дори да се обвинявате, че не сте успели да успокоите някого и да го направите щастлив. Истината е, че отговорност на всеки човек е да поеме контрол над собствените си емоции.

Решение: Използвайте емпатично утвърждаване: можете да се опитате да разберете как се чувстват другите и какво искат, но го последвайте със силно изявление. Например: "Осъзнавам откъде идва гневът ти, но единственото, което мога да направя, е да бъда до теб сега".

8. Опитвате се да съответствате на хората около вас.

Ако сте човек, който иска да се хареса на всички, може да се страхувате да покажете истинската си личност на другите. Вместо това такива хора решават да се пуснат по течението и да се променят така, че да се държат точно като другите. По този начин може да си мислят, че околните ще ги харесват повече и че атмосферата наоколо ще стане по-комфортна.

Решение: Научете се да бъдете себе си в обкръжението на другите: въпреки че може да имате много сходства с хората около вас, опитайте се да разпознаете и уважавате различията си с тях. Вие като личност, със собствени интереси и мнения, сте също толкова приятни за обкръжение. Има толкова много неща, които ви правят уникални, и не е необходимо да ги криете.

9. Искате другите да ви хвалят.

Хората, които търсят чуждото одобрение, винаги ще търсят и похвали от другите. В повечето случаи това идва от доста ниска самооценка. Одобрението ви кара да се чувствате харесвани, необходими и достойни. В очите ви може да изглежда, че другите се грижат много за вас и ви ценят, а това най-накрая ви кара да се чувствате добре.

Решение: Време е да спрете да търсите одобрение: опитайте се да проверите какво правите, за да получите похвала от другите. Това може да е много публикуване в социалните мрежи или постоянна връзка със семейството ви, за да говорите за последните си постижения. Щом го откриете, можете постепенно да започнете да прекъсвате това поведение. Радвайте се на собствените си успехи, а не правете неща, за да получите валидация.

10. Не признавате, когато чувствата ви са наранени.

Тъй като винаги се опитвате да направите другите щастливи, поставяте и голямо напрежение върху себе си. Опитвате се да скриете негативните си чувства, така че другите да не се притесняват от тях. Отричате, че се чувствате тъжни, ядосани или разочаровани от нещо, и си слагате маска на щастлив човек. Това може да доведе до ситуация, в която вече дори не разбирате как се чувствате.

Решение: Научете се да признавате чувствата си: потискането на емоциите може да натовари тялото ви и да доведе до нездравословни последици. Грижата за себе си е също толкова важна, колкото и грижата за другите. Бъдете състрадателни към себе си и се опитайте да се отнасяте към себе си и чувствата си с внимание и любов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 империалист

    6 1 Отговор
    Тези в НС не се опитват прекалено много да угодят на другите,дето са извън залата. На народа. Учете се от тях,особенно от Кирчо и от Асенчо.