Last news in Fakti

1 Януари, 2024 17:03 2 617 45

НАСА ще се опита да "кацне" на Слънцето през 2024 г.

  • сонда-
  • паркър-
  • мисия-
  • слънце-
  • приближаване

След почти една година НАСА ще приближи сондата "Паркър" до Слънцето както нищо досега

НАСА ще се опита да "кацне" на Слънцето през 2024 г.  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В наши дни легендата за Икар ще се разиграе отново, но с малко по-различен сюжет, наситен с повече наука, отколкото неосъществими блянове. След една година, на 24 декември, НАСА прогнозира, че слънчевата сонда "Паркър" ще прелети покрай Слънцето с изумителната скорост от 195 км/сек, или 435 000 мили в час.

Нито един обект, създаден от човека, няма да се е движил толкова бързо, нито пък ще се е приближавал толкова близо до звездата, център на галактиката ни - само на 6,1 млн. км или 3,8 млн. мили от "повърхността" на Слънцето.

"На практика ние почти кацаме на звездата", заяви д-р Нур Рауафи, който е един от участниците в проекта. "Това ще бъде грандиозно постижение за цялото човечество. Това е равностойно на кацането на Луната през 1969 г.", заяви ученият от Лабораторията по приложна физика към Университета "Джонс Хопкинс" пред Би Би Си Нюз.

Скоростта на "Паркър" ще се дължи на огромното гравитационно привличане, което ще изпитва, докато пада към Слънцето. Това ще бъде равносилно на полет от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 30 секунди.

Слънчевата сонда "Паркър" на американската космическа агенция е една от най-смелите мисии, замисляни някога. Изстреляна през 2018 г., тя има за цел да направи многократни и все по-близки прелитания около Слънцето. Маневрата в края на 2024 г. ще отведе "Паркър" до едва 4 % от разстоянието между Слънцето и Земята (149 млн. км/93 млн. мили).

Предизвикателството, пред което е изправен "Паркър", ще бъде огромно. В перихелия, точката от орбитата на сондата, която е най-близо до звездата, температурата в предната част на космическия апарат вероятно ще достигне 1400 градуса по Целзий.

Стратегията на НАСА е сондата "Паркър" да влезе и излезе бързо от полето, като направи измервания на слънчевата среда с набор от инструменти, разположени зад дебел топлинен щит. Изследователите се надяват, че наградата за това ще бъде пробив в познанията за някои ключови слънчеви процеси.

Тяхната основна цел е да получат по-ясно обяснение на функционирането на короната - външната атмосфера на Слънцето. В нея се наблюдава нещо, което изглежда противоречи на интуицията, а именно прегряване. Температурата на Слънцето във фотосферата, на повърхността, е приблизително 6 000 градуса по Целзий, но в короната тя може да достигне зашеметяващите милиони градуси и повече. Логично е да си помислим, че температурата трябва да спада с отдалечаването от ядрото на звездата.

Също така в областта на короната потокът от заредени частици - електрони, протони и тежки йони - внезапно се ускорява до свръхзвуков вятър, движещ се със скорост 400 km/s, или 1 000 000 мили в час. Учените все още не могат да обяснят напълно и това. Но то е от решаващо значение за подобряване на прогнозите за поведението на Слънцето и за явлението "космическо време".

"Космическото време"

се отнася до мощните изригвания на частици и магнитни полета от Слънцето, които могат да влошат комуникациите на Земята и дори да сринат електропреносната мрежа. Радиацията също така представлява риск за здравето на астронавтите.

"Това придобива ново измерение, особено сега, когато мислим да изпратим жени и мъже обратно на Луната и дори да установим постоянно присъствие на лунната повърхност", каза д-р Рауафи.

"Паркър" направи едно от близките си приближавания до Слънцето в петък. Той има планирани още три през 2024 г., след което ще се завърти около Венера на 6 ноември, за да помогне за огъването на нейната орбита, като кулминацията на проекта е да превърне 24 декември 2024 г. в историческо събитие.

Ръководител на научния отдел на НАСА е д-р Ники Фокс. Тя е била водещ учен на "Паркър", преди да поеме настоящата си роля. Д=р Фокс заяви, че основният плюс на прелитането на 24 декември ще бъде продължителността на престоя на сондата в короната, която е много по-дълга, отколкото при всяко предишно прелитане.

"Не знаем какво ще открием, но ще търсим вълни в слънчевия вятър, свързани с нагряването", каза тя пред Би Би Си Нюз. "Подозирам, че ще усетим много различни видове вълни, което ще покаже, че става дума за смесица от процеси, за които хората спорят от години."

Предстоящата година ще бъде върхът на мисията на "Паркър". Сондата няма да може да се доближи до Слънцето след декември, защото орбитата му вече няма да позволява прелитания на Венера, за да се настрои траекторията му по още по-тесен път. Но ако се приближи още повече, рискува да скъси сянката, хвърляна от големия щит на Паркър, и да изложи задната част на космическия апарат на непоносими температури, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха даааа

    45 15 Отговор
    Фантазиите на идиотите

    Коментиран от #9

  • 2 Ами

    48 11 Отговор
    То кацането на слънцето е много по лесно от кацането на луната. На времето им трябваше цяло филмово студио. Сега им трябва един комп за видеообработка и готово.

    Коментиран от #3

  • 3 Бачо Киро

    63 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Е те ще кацнат нощем, когато слънцето не свети.

    Коментиран от #29

  • 4 Един

    44 12 Отговор
    Снимките ще са от същото студио,където е заснето и кацането на луната.

    Коментиран от #7

  • 5 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    27 7 Отговор
    Нещо като "Кацането на Луната"...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мда

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Кое кацане от всички 6?
  • 8 КОТарАК

    17 35 Отговор
    за ужас на нашите ,,русофили,, ще обясня , че СССР са засекли разговорите от луната и са признали за кацането

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Пък в Русия

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха даааа":

    изобретиха безаналогова ядрена бомба, с която ще ни избият нас, цялото човечество за 3 секунди.
    Нъц, Нъц, Нъц.
  • 10 СпасЪ

    35 2 Отговор
    Я, Слънцето било център на галактиата ни!? Еми казвайте ги тези неща за да не живеем в заблуда.

    Коментиран от #28

  • 11 Бачо Киро

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Ти пък от кога вярваш на руснаците 😂😂😂😂😂😂
  • 12 пенсионер от Варна

    26 2 Отговор
    лек път и не пътувайте през деня, че ще ви е горещо !
  • 13 Варненец

    10 19 Отговор
    А рашаните "кацнаха" на луната :) Даже я уцелиха :)
  • 14 Така Така

    31 6 Отговор
    НАСА каца навсякъде където режисьора нс филма и каже
  • 15 Василка бански дедо

    9 1 Отговор
    Ой дедка дедка
  • 16 Соваж бейби

    19 5 Отговор
    Те на Марс не могат да кацнат,на Луната никога не са били,спомням си даже проекти за апартаменти на Луната имаше скоро не сте пуснали инфо започна ли строежа там ?!на зелено продават ли апартаменти ?Ха сега и Слънцето да му мисли и се подготвя за гости ...Човеците още нямаме кораби с които да пътуват и да кацат на други планети,стоят само на горният слой на планета Земя и се чудят как да оправдае парите от данъци и спонсори.
  • 17 дцфжгбхйм

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    За твой ужас либерастките ти господари днес няма да ти платят дежурните 50 стинки надница... Обличай се и отивай на околомръсното, та поне нещо да туриш в уста за вечеря
  • 18 Постижението

    24 2 Отговор
    Е неоспоримо
    Обаче написаното от мисирките е укоримо
    Върху слънцето
    нищо не може да
    кацне защото ще
    се изпари още при
    приближаването
    му
    Второ ще цитирам

    толкова близо до звездата, ЦЕНТЪР на ГАЛАКТИКАТА ни -

    Слънцето е център на нашата Слънчева система А по отношение на галактиката той е някаква
    прашинка
    Мислете или питайте знаещите преди да пишете

    Коментиран от #20, #40

  • 19 Коментар

    14 5 Отговор
    Е,като кацнат да звъннат един телефон както направиха като кацнаха на Луната хаха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Цъцъ

    13 5 Отговор
    "Това е равностойно на кацането на Луната"
    Демек па, ще ви излъжем 😂😂😂 Забавно започва годината с много смях!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 патето Яки

    9 3 Отговор
    Да качат и Бай Пън да се стопли.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Соваж бейби

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "патето Яки":

    Холивуд ще качи стареца ! Даже ще отворят нова верига за бързо хранене с телешки и биволски пържоли в Бъфало направо от слънчеви лъчи печени,горе ще пригоди кухня и готвачи НАСА и ще ги мятат към Земята с гравитацията направо в чинията ще пада още горещо и чипс ,варените картофи от Марс ще ги хвърлят цял филм направиха хората показаха че са покорили Марс.Нищо чудно краварите и замъка на Дарт Вейдър да намерят из галактиката и да пуснат космическо селфи възкръсването повод и за нови епизоди че се източиха с баналност
  • 25 редник

    9 0 Отговор
    / "Паркър"...след което ще се завърти около Венера на 6 ноември, за да помогне за огъването на нейната орбита.../

    Е, това наистина ще е невроятно, ако се случи... 😁
  • 26 Констатираща

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "патето Яки":

    Добре правят, че проявяват присъщият за тях хегемоничен интерес да превземат нови обекти и по-добре в Космоса, отколкото на Земята, особено, ако се отиентират към Слънцето! ПРАВ ИМ ПЪТ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Констатираща

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    По-точно - ще кацнат когато Слънцето спи.😊
  • 30 Пишман астронома

    8 0 Отговор
    Обикновено в центъра на галактика се помещава свръх масивна черна дупка. Слънцето е в един от ръкавите на Млечния път.
  • 31 Айде бе

    6 0 Отговор
    Те македонците кацнаха първи. Още преди христа.....

    Коментиран от #43, #44, #45

  • 32 Ха ха ха ха

    5 1 Отговор
    Очакваме да забият амерския флаг и някоя реплика там да кажат....
  • 33 Ко викаш

    4 1 Отговор
    Чекаме да гуедаме по тиливизора кат кацнат
  • 34 Боби

    5 0 Отговор
    Бреййй...център на Галактиката било...ти да видиш.
  • 35 ХиХи

    4 0 Отговор
    Когато превеждаш дословно от Английски и Слънцето ти е центъра на галактиката
  • 36 ХоХо

    4 0 Отговор
    На Ким Чен Ун братовчед му ги изпревари, кацна там преди десет години хахаха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коркодилий

    2 0 Отговор
    Говорят си две блондинки:
    -След 10 години хората ще кацнат на слънцето.
    -Е как така, нали ще се опарят.
    -Ами ще кацнат през нощта ма.
  • 39 Мдааа

    2 0 Отговор
    В Холивуд се обмисля сюжет и предаване на живо от сондата на поредната малка крачка за човека.
    Не е решено още дали главната роля да е за Джерард Бътлър или за Скалата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Слънчоглед

    2 0 Отговор
    Давам със сигурност и оттам слънцето ще кацнат,даже и студена вода ще си носят да го охлаждат,Абе аман бе тия немат ни срам ни очи,...
  • 42 Слънчоглед

    1 0 Отговор
    Даам със сигурност и оттам слънцето ще кацнат,даже и студена вода ще си носят да го охлаждат,Абе аман бе тия немат ни срам ни очи,...
  • 43 Астрофизик

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Айде бе":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха даааа така е и са оставили дактилоскопичен отпечатък,та хорейшо в наши дни да гадае на кого са.и установил че са на Кхан Крум.
  • 44 Астрофизик

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Айде бе":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха даааа така е и са оставили дактилоскопичен отпечатък,та хорейшо в наши дни да гадае на кого са.и установил че са на Кхан Крум.
  • 45 Астрофизик

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Айде бе":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха даааа така е и са оставили дактилоскопичен отпечатък,та хорейшо в наши дни да гадае на кого са.и установил че са на Кхан Крум.