Last news in Fakti

6 Януари, 2024 18:16 4 072 10

Храните, които никога не бива да консумирате с алкохол

  • алкохол-
  • комбинации-
  • храна-
  • несъвместими-
  • пържено

Тези комбинации от храни, напитки и алкохол могат да ни оставят с болки и киселини в стомаха, а някои дори правят махмурлука още по-непоносим

Храните, които никога не бива да консумирате с алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и наслада и удоволствие да ни носи моментът, в който сядаме на масата с любимо питие и вкусно ястие, оказва се, че не всички комбинации от алкохол и храни са съвместими. Някои могат да ни причинят сериозен дискомфорт, болки и дори възпаления.

Ето кои са храните, напълно несъвместими с алкохол:

Пикантните и пържени храни в комбинация с алкохол могат да причинят киселини и да влошат махмурлука на следващия ден, казва гастроентерологът Сергей Вялов. Той не препоръчва да пиете алкохол едновременно с пикантни или пържени храни, като пържени крилца или кюфтета. Тази комбинация може да причини храносмилателни разстройства, киселини и да влоши усещането за махмурлук на следващия ден.

Също така не се препоръчва смесването на алкохол с газирани напитки като кола или газирана вода. Това може да причини киселини, рефлукс и стомашен дискомфорт, каза Вялов, цитиран от Дарик.

Според лекаря трябва да избягвате да пиете алкохол с морски дарове, особено със стриди. Концентрациите на алкохол в кръвта могат да увеличат излагането на тялото на токсични вещества при консумация на нискокачествени или неправилно съхранявани морски дарове.

Освен това Вялов препоръчва да се избягва комбинацията на алкохол с цитрусови плодове. Това може да причини и влоши токсичното увреждане на черния дроб.

По-рано наркологът Даниил Петров съобщи, че алкохолът в комбинация с десерти и сладкиши може да предизвика по-тежък махмурлук. Според лекаря първо ще се разграждат източниците на глюкоза и едва след това етилов алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер от Варна

    3 2 Отговор
    пия пулсет 30 мин. преди храна и БМХ !!!

    Коментиран от #4

  • 2 факт

    5 4 Отговор
    ползвам римската рецепта. муам яко, драйфам и пак до сабахлем
  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    22 2 Отговор
    Според този т.н. специалист пържени кюфтенца с бира или червено вино
    е много лоша и опасна комбинация.
    Аз обаче харесвам такива "опасности"...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Много вяло бе,

    6 0 Отговор
    Вялов! Пишете каквото ви текне, гледайте традицията, която идва от векове от предците ни!
  • 9 Учудване

    8 1 Отговор
    Проста@кесата Мара и с кулинария ли се занимава ,освен да стои на магистралата за да обслужва тираджиите?
  • 10 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Този Вялов не е добре С главата или да не би да е писал такива глупости под въздействие на опияти?Ами стридите ги ям задължително с вино или в повечето случаи с шампанско нищо ми няма здрава съм .Месата и картофките също с вино или бира.Само с коктейл не смесвам храна ама с ядки или със скоч
    и ромче от Мартиник с шоколад .Кажете на този пич да си хвърли дипломата в тоалетната !