Last news in Fakti

14 Януари, 2024 15:10 1 077 24

Повече от 10 000 пазители на кукерската традиция пристигнаха в Симитли за двудневния фестивал

  • симитли-
  • кукери-
  • фестивал

Рекорден брой участници има в юбилейното издание на фестивала

Повече от 10 000 пазители на кукерската традиция пристигнаха в Симитли за двудневния фестивал - 1
Снимка: БГНЕС

Хиляди жители и гости на община Симитли се включиха в голямото дефиле със звънци, с което бе поставено началото на XX-ото юбилейно издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Начело на шествието застанаха кметът Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров. Поли, както го наричат всички в Симитли, облече народна носия, сложи звънци на кръста и за пореден път затвърди, че е най-големият приятел и ревностен пазител на кукерските традиции. Редом до жителите на града бе и синът на кмета депутатът Стефан Апостолов, преоблечен като комита, предава dnes.bg.

Повече от 10 000 пазители на кукерската традиция пристигнаха в Симитли за двудневния фестивал
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой участници има в юбилейното издание на фестивала. 47 групи с над 10 000 пазители на кукерската традиция пристигнаха в Симитли за двудневния фестивал.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Християнин

    7 18 Отговор
    Езическите традиции на българите. Православни християни езичници с министър председател цар за 800 дни. Финансов валутен борд, свобода за напускане на страната, територия за изхранване на 20-22 милионно население и налично 6,5. И какво е ценното на езическите ни традиции за кучешко тричане?

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Коментар

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Християнин":

    Това са традиции.По същата твоя логика не трябва да се правят питки и т.н.Още малко и хорото ще го наречете езическо.Извинявайте,но това вашето не е нормално!
    Хората от другите държави като Румъния примерно се гордеят и привличат с това туристи,а тука се правите на велики и се отричате от корените си.Не ви е срам!!!

    Коментиран от #6

  • 3 хххх

    4 14 Отговор
    Анти-български клоуни!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Я го знам !

    9 5 Отговор
    И Тиквоча е там.Предрешил се е като кукерска снаха.Ама с бутафорни звънци.Щото после кмета като го заджаластри да не вдига шум.
  • 5 уууу

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "хххх":

    На София прайg ли са пробългарските клоунu?
  • 6 Християнин

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Пияндурското мъжко хоро в ледените води на реката и то ли ще привлича туристи. От кога е традицията на това хоро? Съвременните кукери ги виждаме с генералски пагони и много други бутафории. Болюкбашия е бил водачът на кукерите, така ли? Това ли е дума останала от траките или древните българи?
  • 7 Браво

    7 6 Отговор
    Българина не трябва да забравя традициите си. Насилственото приемаме на християнството не ни е накарало да си забравим традициите

    Коментиран от #9

  • 8 Ха ха ха

    3 10 Отговор
    Много шашави има
  • 9 ........

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Браво":

    Бъркате традициите с религията,което е грешно.Всеки народ си има обичаи и това е нормално.Може само да се гордеем с тях.
    Не е било насилствено приемането на християнството.Ние даже го разпространяваме.
  • 10 Бандера

    6 6 Отговор
    А кмето на Симитли - Поли сикаджията е еб@л Бойко Методиевич! Слънце грее, дъжд вали ЯКМС!
  • 11 ХАРИ

    1 6 Отговор
    извинете но в българия няма толкова кукери на брой 10.000 симитли един много беден район от благоевградска община.Не знам но е подвеждаща новина фейк.
  • 12 Соваж бейби

    3 9 Отговор
    Дивашки ритуали даже сатаниски може да се нарече цялата тази грозотия има някой маски и дегизмо на кукери съответства на описани демони .И с тези чанове като заскачат освен мигрена друго не може да ти се случи.В Африка диви племена имат подобни поне няма чанове ,нищо божественно няма в такива шествия точно напротив ,който е гледал и знае за шамани вуду и други практики

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    2 9 Отговор
    Тези езически ритуали са дълбоко противни на всеки истински християнин!

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Механик

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Най обичам, когато някой, дето си пада по Хелуин, почне да ми обяснява колко е "езическо и дивашко" да се празнуват Кукери.
    Месец преди Хелуин, започват реклами по ТВ, радио, интернет. Това обаче не смущава никой.
    За Куекери се чува само веднъж в един ден и то с "половин уста" и веднага ми се изправят една камара моралисти, за да громят обичая.
    Пфу! Не ви е срам!

    Коментиран от #18

  • 16 Студопор

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Християнин":

    Всъщност... Корените на българите са езически. Християнството е наложено (както и на всякъде) с насилие заради политически цели. Борис 1ви решил да покръсти българите, за да може България да бъде приета от Западния свят. Избил 52 семейства за назидание. Толкова векове по-късно, още се молим като просяци да ни приемат западноевропейците.

    Друг е въпроса защо християнството от самото си създаване краде езически традиции. Коледа е скандинавския Юл (Yule в оригинал),например. Кукерство имаме, правим мълчана вода, гадаем по пънове (за Бъдника говоря), ядки и наричаме пити за късмет.
    След като това не вреди на никого, не виждам защо е проблем!
    В крайна сметка, християнските последователи са избили хиляди невинни хора, отказали да последват учението - така наречените вещици, кръстоносните походи, битките за Йерусалим...
    Християнството, както и всички останали религии проповядват мир, а практикуват насилие. Ето нещо, върху което да се замислиш.
    Проблема не е религията. Проблема са хората, които я тълкуват, както искат.

    Коментиран от #19

  • 17 Студопор

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Викаш друго си е педофилията при католиците и корупцията в православната църква...? Или да кажем две думи за Светата инквизиция и изгарянето на астрономи, които са твърдял, че Земята е кръгла...?

    Коментиран от #20

  • 18 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Извини ме много ама аз и на Хелоуин не съм фен не го празнувам и декори нямам отвратителн е ,иначе правилно си се ориентирал по темата от един тип карнавали и празници са
  • 19 Соваж бейби

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Студопор":

    Точно така обаче по малко челите хора и неинтересуващи от такива теми не вярва.В последствие станах нерелигиозна дори ме дразни която и да е религия..
    Магьосничеството е практика на форма на магия, при която вещицата използва енергии като растения, светлинни цикли и сезони.../религиозни празници/
    В древна Гърция религията и магията са били едно цяло....
    А има и истинска история за тукашни вещици не само салемски ,още се обсъжда темата от специалисти в паранормалната наука наричат се- Sorcières du Berry .Давали са материали на церемонии в които направо виждам бабичките от село едно време и тези подавки за починали се прави кръст ръка върху чинията,свещенните също го правят страховито е ,паленето на огньове и скоците какво е ,нестнарки....?
  • 20 Поростуд

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Студопор":

    Викаш друго си е канuбализмъm при езичниците?

    Коментиран от #21

  • 21 Студопор

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Поростуд":

    По българските земи канибализъм никога не се е практикувал. Виж, в християнска Русия е имало такова нещо по времето на Големия глад. Хората са падали и са умирали по улиците от изнеможение. Съответно други хора са прибирали труповете и са се хранели с тях.
    Така че нека не свързваме българското езичество с канибализъм! Нямало е такова нещо тук!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Поростуд

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    По българските земи Светата инквизиция не е горила нито астрономи, нито астролози, за педофилията сред местния католически клир - очаквам примери от тебе. Големият глад в ХРИСТИЯНСКА Русия ли е бил или в една друга, "леко" атеистична, Русия ?
    А канибализъм и да е нямало в България - езическа или християнска - в езическата история на света не е рядкост: ацтеките, папуасите, жителите на Хавайските острови ("дегустирали" капитан Кук) ...u май не само те.
  • 23 Сюрприз!

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Студопор":

    "По българските земи канибализъм никога не се е практикувал." В интернет са достъпни статии на български, и то не в сайтове на БПЦ, където иде реч за ритуален канибализъм при траките.
  • 24 Българче

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Презиращите българските традиции (и ставащи християни само в този случай) са дълбоко противни на всеки истински българин!