Last news in Fakti

22 Януари, 2024 15:15 971 2

Денонощието е 48 часа за вид бръмбари

  • бръмбар-
  • денонощие-
  • загадка-
  • учени

Засега изследователите не могат да установят причините за това

Денонощието е 48 часа за вид бръмбари - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Голям черен бръмбар от вида Holotrichia parallela има уникално 48-часово денонощие, установиха учени, цитирани от електронното издание "Юрикалърт".

Животът на Земята протича в 24-часов цикъл, докато планетата ни се върти. Животните и растенията имат вградени циркадни часовници, които синхронизират метаболизма и поведението си с този денонощен цикъл. Но този бръмбар не е в синхрон с останалата част от природата, казват специалистите от Калифорнийския университет в Дейвис, като цитират данни от проучването си.

Изследването е публикувано в изданието "Кърант байолъджи".

Holotrichia parallela е селскостопански вредител в Азия. Всяка втора нощ женските бръмбари от вида излизат от почвата, изкатерват се по растение-гостоприемник и освобождават феромони, за да привлекат мъжките екземпляри. Това поведение при чифтосване се контролира от 48-часов часовник, констатират учените.

Изследователски екип, ръководен от Уолтър Лил, професор по молекулярна и клетъчна биология в Калифорнийския университет в Дейвис, и Цзяо Ин от Китайската академия за селскостопански науки в Пекин, иска да разбере дали способността на мъжките бръмбари да усещат миризмата на женските също се управлява от 48-часов часовник.

Учените изследват възприятията на насекомите. Повечето от тях - от молци до комари, използват миризмата, за да привлекат партньор. Насекомите "усещат" с антените си, които съдържат специални рецептори, реагиращи на специфични химикали, носещи се във въздуха. Така е и при изследваните черни бръмбари, но необичайното е, че и способността на мъжкия представител на вида Holotrichia parallela да открива женски полов феромон се движи по 48-часов цикъл. Той съвпада с поведението на женските екземпляри.

Засега изследователите не могат да установят причините за това. Циркадните 24-часови часовници се синхронизират чрез сигнали, които се променят в този период - най-очевидните са изгревът или залезът на слънцето. Но в природата няма 48-часови сигнали, така че как точно се настройват големите черни бръмбари, включително как мъжките и женските могат да се синхронизират помежду си. Това е загадка, чийто отговор изследователите се надяват да могат да намерят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма глупости

    3 0 Отговор
    И аз таковам жената през ден.
  • 2 Извинете но

    1 0 Отговор
    по-малоумна "новина" не бях съзирал скоро. То за бръмбара и земята е доста абстрактно понятие. Права ли е , кръгла ли е - от значение ли е изобщо за него и т.н. Той поне не гледа клипове от Наса в космоса как лазят мишки по реквизита