Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 14:56 3 155 10

Защо е полезно да накисваме боба със сода?

  • боб-
  • сода-
  • готвене-
  • сода бикарбонат-
  • накисване

Макар да улеснява готвенето на боба, содата има и своите недостатъци

Защо е полезно да накисваме боба със сода? - 1
Снимки: Shutterstock

Всяка добра домакиня и опитен кулинар знае, че основният недостатък в процеса при готвенето на боба е неговата твърде дълга продължителност.

Първо, трябва да накиснете боба във вода. Много хора имат навика да го накисват предходната вечер, за да се приготви ястието на следващия ден. Но, така или иначе, трудността и досадата при готвенето кара много домакини да се отказват от готвене на този продукт.

Има обаче начин да намалите значително периода на накисване и готвене - като използвате тайна съставка. Всъщност, не е чак толкова „тайна“. Времето на готвене на боба може значително да се скъси от обикновена сода бикарбонат.

Опитните готвачи препоръчват да добавите половин чаена лъжичка сода бикарбонат към водата, в която са накиснати зърната, пише actualno.com. Не се препоръчва превишаване на посоченото количество - иначе ястието ще се усеща пресолено и дори малко „сапунено“. Содата съкращава осезаемо периода на накисване - то ще отнеме само два часа, а готвенето на самото ястие около половин час. При това, зърната ще станат по-меки и безопасни за стомаха. Във втория случай говорим за унищожаване на опасни вещества, евентуално съдържащи се в боба.

Недостатъци на този метод

Все пак, колкото и да е ефективен този метод, той има и своите недостатъци.

Първо, възможна е промяна във вкуса към по-лошо. На второ място, заедно с вредните, някои полезни вещества също може да бъдат елиминирани. Например, витамините от група В – за съжаление, содата ги унищожава. Преди готвенето бобът трябва да се промие добре, за да не остане сода върху него.

Важно предимство на накисването е, че не само ускорява процеса на готвене, но и частично разтваря олигозахаридите, които причиняват прословутото засилено образуване на газове след порция боб. За да се избегне този неприятен и деликатен ефект, при варенето си струва да смените водата 2 пъти.

Препоръки при готвене на боб

Фасулът трябва да стои накиснат само в хладилника – на топло може да ферментира. Не е препоръчително да се накисва повече от 12 часа, защото някои по-деликатни сортове при варенето се сваряват и разпадат отвън, а отвътре остават сурови.

Друг начин за ускоряване на готвенето на боба е заливане отначало с вряща вода. След това се вари 3 минути, похлупвате и го оставяте 1 час. После водата се излива, заливате отново с чиста вода и варите до готовност.

По-добре е да се готви на слаб огън, т. е. да „къкри“ - като периодично се отстранява пяната, която се появява. Трудно е да се каже точното време за готвене, всичко зависи от сорта. Добре е да се съсредоточите върху външния вид: зърната трябва да останат цели, но да са меки отвътре. Ако външната обвивка е разварена, това означава, че сте ги преварили. Такъв боб не може да се добави към салата, но пък може да направите пастет: запържвате моркови и лук, добавяте към тях боба, сол, масло, смлян чер пипер и разбивате всичко с блендер.

По принцип, бобът има неутрален вкус, затова може да експериментирате с подправките. Например, да добавите не само сол и чер пипер, но и мащерка, босилек, кориандър, чесън или чеснова сол, кимион, куркума, обикновен червен пипер и пушен такъв. Освен с подправките, вкусът на боба може да бъде разнообразен със сосове: италианско песто, азиатски соев сос, абхазка аджика или българска лютеница.

В ястията можете да използвате не само домашно варен боб, но и консервиран, което значително намалява времето за приготвяне на определено блюдо.

Експериментирането с боб може дори да ви доведе до създаване на десерти. Например, в Япония готвят традиционния десерт гонги, приготвен от червен боб „адзуки“.

Бял, червен, жълт, лилав, зелен, черен – бобът винаги създава засищащо чувство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    4 9 Отговор
    Все едно да накиснеш боба в СОЛ! Също така няма да уври хаха
  • 2 Соваж бейби

    5 7 Отговор
    Содата се слага за да не пускате обилно газове най вече зимата не може да оставиш прозореца отворен.Иначе за отмъщение на колеги или в училище е яко и ако не са къпани трябва раздават противогазове

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха Ха

    7 2 Отговор
    Във всяка къща има тайни и традиции какво да направим, за да се свари бобът по-бързо и за да бъде по-лек. Някои слагат ракия при варенето, други мъничко хлебна сода....
  • 5 Ами

    7 1 Отговор
    Вредните емисии
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Напротив

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Туй със содата съм го пробвал,яко пърдене после.Като се сменят водите 2-3 пъти след като заври,същата работа.Най-малко се пърди,когато накисвам боба предната вечер в хладилник,изхвърлям водата,в която се е киснал и после в тенджерата под налягане.
  • 8 Мдааммм

    6 4 Отговор
    Содата в случая има два ефекта-по-бързо се сварява боба,нооооо..."въглеродния отпечатък" във въздуха е троен!
  • 9 СМЕХОРИИ

    0 0 Отговор
    А коментар 3 и 6 бяха най-достоверни, или не бяха съгласни в вашето мнение... много строга фасулска тактика сте приели, който не е с мен е против мен
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.