Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 16:32 1 124 5

Червило на 3600 години е смятано за най-старото в света (СНИМКА)

  • червило-
  • най-старото червило-
  • история-
  • грим-
  • иран-
  • древност

Продуктът за красота от древността в открит преди седмици в Иран

Червило на 3600 години е смятано за най-старото в света (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Смята се от десетилетия, че червените устни са класическа визия. Оказва се, че е и древна: Червено червило отпреди 3600 години беше открито в Иран. Намерен в разграбена гробница, този продукт за красота от бронзовата епоха изглежда е най-старото червило, откривано някога.

Жените са носили грим и преди 3 600 години

Червеното червило е открито в района на Джирофт в Югоизточен Иран. Според проучване за червилото, публикувано в Scientific Reports, древният грим и други артефакти са изплували за първи път през 2001 г., когато река Халил заляла няколко гробища от III хилядолетие пр.н.е., изваждайки на повърхността богати на артефакти гробове.

Въпреки че местните жители разграбили мястото, червилото попаднало в местен музей. То се състои от флакон, напомнящ на съвременните тубички за червило, и съдържа червеникава субстанция, съставена от минерали като хематит, потъмняла от манганит и браунит, както и малки количества галенит и англезит.

Цветовете и восъчната субстанция на червилото от преди 3600 години не се различават от рецептите за съвременни червила. И авторите на изследването предполагат, че собственикът му би го използвал по същия начин, както хората днес.

“Тънката форма на флакона и ограничената му дебелина предполагат, че той е можел да бъде държан удобно в една ръка заедно с дръжката на медно/бронзово огледало, оставяйки другата ръка свободна за използване на четка или друг вид апликатор,” обясняват авторите на изследването в Scientific Reports.

Въпреки че авторите на изследването отбелязват, че “точният произход” на червилото ще остане неизвестен, предвид извършените грабежи, те са уверени, че то произхожда от местна цивилизация от бронзовата епоха, вероятно от древната Marḫaši.

Въпреки това въпросите за него остават. Кой е притежавал червилото? Навежда ли то на мисълта, че червилото е било изобретено в древен Иран? Засега е трудно да им се отговори. Но откритието хвърля светлина върху хората от бронзовата епоха в древен Иран — тяхната роля в обществото и как може да са използвали грим.

Какво може да ни каже червилото за обществата в древен Иран и отвъд тях

Въпреки че най-ранното известно доказателство за жени, които рисуват устните си, идва от Туринския папирус от 12 век пр.н.е., намерен в Египет, червилото, открито в Иран, предлага “хронологичен праг.”

“То показва, че в ранната бронзова епоха, докато първите градове и държави са увеличавали икономическата и политическата си мощ, хората са се гримирали, за да се превъплъщават в новите официални роли в местните йерархии", заяви авторът на изследването Масимо Видале пред All That’s Interesting в имейл.

Той продължи: “В този контекст сега знаем, че освен светлите фон дьо тен-и и сенки за очи, и освен черните линии каял около очите, също така и устните са били интензивно оцветени. Иранските жени, ако те са единствените, които рисуват устните си, а мъжете не го правят, са участвали изцяло в местната демонстрация на власт, подчертавали са красота си и са разполагали с авторитет.”

Видале също така смята, че от грима, който понякога се открива при археологически разкопки, но често се пренебрегва, могат да се извлекат още прозрения за древните култури.

“Козметиката и боите за тяло от хиляди години насам, и то без съществени пропуски, са важен аспект от историческите познания”, обяснява той пред All That’s Interesting.

“Фактът, че някак си по презумпция свързваме употребата им с жените, досега всъщност пречи на значението им в историята на технологиите. Време е да обърнем това схващане и да придадем на тази индустрия значението, което е имала в миналото.”, смята още той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор
    Кой знае, сигурно е оловен миниум?

    Коментиран от #4

  • 2 Роко Сифреди

    0 0 Отговор
    Супер, жените лъжат мъжете откакто свят светува.
  • 3 Сфинкска мас

    0 1 Отговор
    На Лили Иванова е по-старо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    набара ли са публичен дом
    малко древничък ама все пак ....