Last news in Fakti

4 Март, 2024 10:35 964 12

Учени: Хората с по-високо ниво на образование живеят по-дълго

  • образование-
  • смъртност-
  • стареене-
  • дълголетие

Възходящата образователна мобилност е свързана с по-бавен темп на стареене и по-нисък риск от смърт

Учени: Хората с по-високо ниво на образование живеят по-дълго - 1
Снимкa: Shutterstock

Колкото повече се образова човек, толкова по-забавени са при него темповете на стареене и това води до дълголетие, съобщава ЮПИ.

Това е установило ново проучване на Катедрата по обществено здраве към Колумбийския университет в САЩ.

„Възходящата образователна мобилност е значително свързана с по-бавен темп на стареене и по-нисък риск от смърт“, обяви екипът от учени в прессъобщение в петък.

За да достигнат до своите заключения, изследователите са анализирали проби, събрани по време на мащабно кардиологично проучване, което е обхванало хиляди участници в продължение на три поколения, започвайки от 1948 г.

По време на това проучване някои участници са предоставили кръвни проби, от които екипът е анализирал геномни данни.

Данните са анализирани с помощта на алгоритъмния инструмент DunedinPACE, разработен от изследователи от Колумбийския университет, за измерване на скоростта на стареене чрез химически маркери върху ДНК в белите кръвни клетки.

„Отдавна знаем, че хората, които имат по-високо ниво на образование, са склонни да живеят по-дълго“, казва професорът по епидемиология Даниел Белски. „Но има куп предизвикателства, за да разберем как точно се случва това и, което е изключително важно - дали интервенциите за насърчаване на образователното равнище ще допринесат за здравословно дълголетие“, допълва ученият.

Изследователите казват, че са взели предвид възможността социалните фактори да повлияят на заключенията им.

„Съсредоточихме се върху образователната мобилност, т.е. колко повече (или по-малко) образование е завършил даден човек в сравнение с родителите си“, казва докторантката Глория Граф, предава БТА.

Изследователите поясниха, че трябва да установят дали увеличената продължителност на живота се дължи на по-бавния темп на стареене, а не на отделен фактор на околната среда.

„Нашите открития подкрепят хипотезата, че интервенциите за насърчаване на образователните постижения ще забавят темпото на биологичното стареене“, каза в заключение Граф.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    6 5 Отговор
    Дрън-дрън. А аз си мислех, че храната и начинът на живот определят продължителността на живота. Отделно съдбата.

    Коментиран от #3

  • 2 Марда

    7 2 Отговор
    Нормално и естествено! Никога не са хващали кирка, мотика или чук нищо, че си мислят, че това са фитнес уреди. От там и умората на матряла приключва по- бързо жизнения цикъл.

    Коментиран от #5

  • 3 ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "456":

    Точно съдбата е онова в уравнението, което не можеш да дефинираш.
  • 4 Студ , глад и мизерия

    0 4 Отговор
    Хитряги са " образованите " с тапии от вида Хомосапиенс .
  • 5 Напротив

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Марда":

    Най-жизнени са хората на физическия труд, стига да не правят грешката като се приберат да се налюскат с алкохол за "релакс". Ама по нашите ширини обикновено така правят. Уморен човек без ракия по-лесно ще заспи.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Това ,което сте списали са небивалици.Хората ,които живеят здравословно са тези ,които живеят по дълго.......И това не е вярно,че жизнени са хората на физическият труд.най дълго живеят,тези ,които имат ЗДРАВ Корен,а след това са условита на живот и накрая,които имат свобода да не работят ежедневно за прехраната си!
  • 7 А дано

    3 2 Отговор
    Ама...надали...
    Магистър от ВУЗ съм от 1983-та,приет по общи правила,служил 2 години в БНА и още не мога да се пенсионирам,въпреки възрастта ,защото ,,демокрацията" ми изяде години от осигурителният стаж...
  • 8 Екперт

    5 0 Отговор
    Ами, ако е обратно, образованието е следствие, а не причина. Хората с по-дълголетни гени да са по-интелигентни и по-ученолюбиви.
    Като малък имах 3 прибави, най-старата доживя 98 годишна възраст, почшна когато бях студент. Беше неграмотни, не е ходила на училище. Но живя най-дълга от всичките ми роднини
  • 9 редник

    5 0 Отговор
    Мда-а - професорите до 100 години, академиците 120, Нобеловите лауреати 150... 😉
  • 10 бай Даньо

    3 0 Отговор
    И дешния ден мина, без да ми дотрябват тригонометричните функции , диференциално или интегрално смятане

    Коментиран от #11

  • 11 някои неща са по-важни

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "бай Даньо":

    СИпи си една мента!
  • 12 Някой

    3 0 Отговор
    Това са пълни глупости,всичко е гени и начин на живот(чиста храна,вода,въздух и най-вече без стрес...),което вече го няма.Затова по старото поколение,визирам баби и дядовци,живеят до 90 и нагоре.