21 Юни, 2024 21:30 2 776 6

Китайски учени с нова рецепта за дълголетие: Не спирайте алкохола, но махнете цигарите

  • китай-
  • дълголетие

Редовни упражнения и разнообразно хранене удължават живота

Китайски учени разкриха тайните на дълголетието, включваща отказване от тютюнопушене, разнообразна диета и упражнения, пише Daily Mail.

Учените са изследвали начина на живот на повече от 5000 възрастни китайци на възраст над 80 години. Те сравняват навиците на хората, които са доживели или недоживели до 100 години, опитвайки се да разберат какви фактори и как са повлияли на продължителността на живота им. Резултатите от изследването са публикувани в списание Jama Network Open.

В хода на пет години научна работа учените успяват да открият неочакваните тайни на дълголетието. Оказа се, че загубата на тегло и отказването от алкохола в името на дългия живот не са необходими: учените не са открили връзка между индекс на телесна маса, който надхвърля нормата, и достигане на век. Проучването също така казва, че продължителността на живота не се влияе от образованието и семейното положение.

Учените определят здравословния начин на живот като най-важния фактор за дълголетие. В статията те отбелязват, че е необходимо да се придържате към него дори в напреднала възраст. Редовните упражнения, разнообразното хранене и отказването от тютюнопушене всъщност подобряват здравето и водят до дълъг живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обичам ги

    10 2 Отговор
    Китайците!

    Коментиран от #3

  • 2 рецепта за дълголетие:

    7 0 Отговор
    Не спирайте алкохола и не отказвайте на моми и каки за да е живота по интересен и възбуждащ вместо цъкане за губене на време
  • 3 Обичам ги

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Обичам ги":

    с ориз ли
  • 4 Циник

    3 0 Отговор
    Значи аз ще живея 100 години, супер
  • 5 Роко Сифреди

    3 1 Отговор
    Ами аз и преди да кажете не съм спирал алкохола. Всички хубави песни и филми са гарнирани с повече алкохол, някои и с други неща, но нека спрем дотук.
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Занчимътрябва да пия и да не пуша аз не правя и двете . Не пия и не пуша значи трябва да почна да пия . Пълна глупост.