Last news in Fakti

15 Март, 2024 15:56 3 083 12

Добавете лъжица захар към прането за изумителен резултат

  • пране-
  • пералня-
  • дрехи-
  • захар

Захарта може да избели дрехите ви, но и да ги запази от деформация при прането

Добавете лъжица захар към прането за изумителен резултат - 1
Снимка: Shutterstock

Пералнята е задължителен уред за всеки поддържан дом. Виждали сме, че на пазара има купища продукти както за цветни, така и за бели дрехи, които твърдят, че перфектно премахват замърсяването. Добрите домакини от опит знаят, че те обаче не се справят с всички петна. Не само това, но понякога при прането възникват такива проблеми като деформация на вещите след често пране, загуба на цвят и други неприятни резултати, заради които от време на време ни се налага да се сбогуваме дори и с любимите си тоалети.

Оказва се, че на помощ по този въпрос идва обикновената захар. Основното нещо е да знаете как да я използвате правилно и тогава вашите дрехи ще запазят красивия си вид за дълго време, пише woman.bg.

Защо да слагаме захар в прането?

Може да ви изненада, но кристалите на захарта могат да направят чудеса. Захарта може да предпази дрехите ви от деформация по време на процеса на пране. Това действа особено добре при други, които са изработени от естествени материи – например кашмир, коприна, вълна, памук.

Друго несъмнено предимство е способността да се запази девственият цвят на тъканта. Ако добавяте захар при всяко пране, дрехите ще останат толкова ярки, колкото и когато сте ги купили.

Най-хубавото е, че тази сладка добавка може да се използва не само за цветни, но и за бели дрехи. Захарта е отлично избелващо средство. Ако я използвате в комбинация с обикновени перилни препарати, резултатът ще надмине всички очаквания.

Избелване на дрехите със захар

Рецептата е проста. Достатъчно е да изперете белите продукти по обичайния начин, след което да ги поставите в съд с топла вода и да добавите захар. На литър течност е необходима една супена лъжица от сладката подправка. Необходимо е нещата да се държат в такъв разтвор само половин час. Резултатът ще видите веднага и той очевидно ще ви зарадва.

Как правилно да добавите захар при прането?

Най-често перем дрехите си в пералнята машина. И там си струва редовно да добавяте захар. В началото слагате прането в барабана, а след това гел за пране, капсули или прах. В зависимост от продукта, който сте избрали, отделението, в което трябва да го добавите, е различно. За праха има отделен контейнер, а капсулите и гелът обикновено се добавят в самия барабан.

Захарта обаче трябва да се постави там, където обикновено изсипвате праха за пране. Можете също така да я добавите в отделението за омекотител. Една супена лъжица захар е достатъчна за едно пране.

Можете също така да използвате захарта и за пране на ръка. За целта вземаме един леген, добавяме пет литра вода и разтваряме там една супена лъжица захар. След един час оцветените дрехи могат да се изплакнат и да се насладите на резултата. За продукти, изработени от бяла тъкан, ще е достатъчен и половин час.

Кои други кухненски продукти можем да използваме при прането?

Естествено, за изпиране опитните домакини използват не само захар, но и други домакински средства. Например сода за хляб. Тя перфектно избелва нещата, помага да се отървете от петната от пот по дрехите, а също така премахва варовика и котления камък от машината.

Трапезната сол също е добро средство за омекотяване на водата. Тя трябва да се постави както в самия барабан, така и в отделението за пране. Само една супена лъжица е достатъчна, за да се постигне резултат.

С добавянето на трапезна сол можете дори да приготвите свой собствен препарат за пране. Той ще бъде достатъчен за няколко изпирания. За да направите това, сварете 200 мл вода и добавете към нея 3 супени лъжици сол. Изчакайте, докато тя се разтвори във водата, а самият продукт изстине напълно. След това можете да добавите и няколко капки от любимото си етерично масло. За едно изпиране са достатъчни само 2 супени лъжици от този разтвор, които трябва да се добавят в отделението за прах.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин бръсне се с мотика

    9 15 Отговор
    Във евтините прахове има достатъчно количество сол и захар.Който не вярва да си купи и да опита на вкус.

    Коментиран от #2

  • 2 Баш Батка

    17 14 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин бръсне се с мотика":

    Сега си посолих яденето с прах за пране. Хубаво е и горчица или лютеница с малко зехти за блясък да се слага.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    21 13 Отговор
    А брАшно и бакпулвер да буам ли?
  • 4 Идън

    14 2 Отговор
    Стига с това пране- нали ти обещах сладък живот... Това е любимата ми реклама.
  • 5 Сериознооо?

    10 2 Отговор
    И след захарта не се чудете що мухи и пчели ви кацат
  • 6 Тъй ли?

    10 1 Отговор
    Аз па добавям и зехтин за блясък,мекота и аромат,ама в отделението за омекотителя!

    Коментиран от #7

  • 7 Мдааамм

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тъй ли?":

    Дет се вика само простотията е безгранична,щото дори и вселената е с граници.
  • 8 Предник

    9 2 Отговор
    С пчелен мед вместо захар може ли?
  • 9 Зельонска от ВОГ

    6 2 Отговор
    На мой карлик в прането добавям лъжица от прашеца дет смърка и като го закъса си смуче зеления потник, върши чудеса!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 шмъркаш

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зельонска от ВОГ":

    от ивицата Газа на пу$$ин
  • 12 123456

    4 1 Отговор
    Аз слагам също две лъжици лют червен пипер - резултата е невероятен !