Last news in Fakti

29 Март, 2024 10:58 1 212 1

Хората наистина имат "шесто чувство" и то е жизненоважно за оцеляването

  • интероцепция-
  • шесто чувство-
  • усет-
  • сетива-
  • здраве-
  • психично здраве-
  • сигнали

Какво е интероцепцията и как ни помага да запазим здравето?

Хората наистина имат "шесто чувство" и то е жизненоважно за оцеляването - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора познават петте сетива (допир, зрение, слух, мирис и вкус), но не всички знаят, че имаме още едно чувство, наречено интероцепция. Това е усещането за вътрешното състояние на тялото ни. То ни помага да усещаме и тълкуваме вътрешните сигнали, които регулират жизненоважни функции в тялото ни, като глад, жажда, телесна температура и сърдечен ритъм.

Въпреки че не му обръщаме особено внимание, това е изключително важно сетиво, тъй като осигурява оптималната работа на всяка система в организма, пише ScienceAlert.

Това става, като ни предупреждава, че в тялото ни е настъпил дисбаланс – като например ни кара да посегнем към напитка, когато усещаме жажда, или ни казва да свалим пуловера, когато ни е прекалено горещо.

Интероцепцията е важна и за нашето психично здраве. Това е така, защото то допринася за много психологически процеси - включително за вземането на решения, социалните способности и емоционалното благополучие.

Нарушената интероцепция дори се съобщава при много психични състояния – включително депресия, тревожност и хранителни разстройства. Тя може да обясни и защо много психични състояния имат сходни симптоми – като например нарушен сън или умора.

Различно ли е "шестото чувство" при мъжете и жените?

Въпреки това колко важна е интероцепцията за всички аспекти на нашето здраве, малко се знае за това дали мъжете и жените се различават по това колко точно усещат вътрешните сигнали на тялото си.

Досега проучванията, които са изследвали дали мъжете и жените усещат и интерпретират по различен начин интероцептивните сигнали от сърцето, белите дробове и стомаха, са установили разнопосочни резултати. Важно е да се установи дали съществуват разлики, тъй като това може да подобри разбирането ни за разликите в психичното и физическото здраве.

За да получи по-ясна представа, научното издание комбинира данните от 93 проучвания, разглеждащи интероцепцията при мъжете и жените. Фокусът е паднал върху изследвания, които разглеждат как хората възприемат сигналите на сърцето, белите дробове и стомаха при редица различни задачи.

Например в някои проучвания участниците са броили ударите на сърцето си, а в други са били помолени да определят дали при свиване на стомаха им се появява мигаща светлина или са тествали дали могат да открият разлика в дишането си, докато дишат в устройство, което затруднява нормалното му извършване.

Анализът установи, че интероцепцията в действителност се различава при мъжете и жените.

Жените са били значително по-малко точни при задачите, фокусирани върху сърцето (и до известна степен при задачите, фокусирани върху белия дроб), в сравнение с мъжете. Тези разлики не изглежда да се обясняват с други фактори – като например колко силно са се старали участниците по време на задачата или физиологични различия, като например телесно тегло или кръвно налягане.

Въпреки че съществуват значителни разлики при задачите, свързани със сърдечния ритъм, резултатите за други задачи не бяха толкова ясни. Това може да се дължи на факта, че само малка част от проучванията са разглеждали сигналите от белите дробове и стомаха. Може би е твърде рано да се каже дали мъжете и жените се различават по отношение на възприемането на тези сигнали.

Как усещаме психичното си здраве?

Тези открития може да са важни, за да ни помогнат да разберем защо много общи състояния на психичното здраве (като тревожност и депресия) са по-разпространени при жените, отколкото при мъжете от пубертета нататък.

Съществуват няколко теории за обяснение на това – като например генетиката, хормоните, личността и излагането на стрес или неблагоприятни фактори в детството.

Но тъй като знаем, че интероцепцията е важна за благополучието, възможно е разликите в интероцепцията да обясняват отчасти защо повече жени страдат от тревожност и депресия, отколкото мъже. Това е така, защото трудностите в интероцепцията могат да засегнат много области, включително емоционалната, социалната и когнитивната функция, които са известни рискови фактори за много психични състояния.

Познаването на разликите в начина, по който мъжете и жените усещат интероцептивните сигнали, може да бъде важно и за лечението на психичните заболявания.

Въпреки че новите проучвания показват, че подобряването на интероцепцията подобрява психичното здраве, проучванията също така показват, че мъжете могат да използват интероцептивни сигнали – например от сърцето си – повече от жените, когато обработват емоциите си.

Отчитат се и други разлики, като проучванията показват, че жените обръщат повече внимание на интероцептивните сигнали, отколкото мъжете. Това би могло да означава, че леченията, които са насочени към или целят подобряване на интероцепцията, могат да работят по-добре при някои хора или че различни техники могат да работят по-добре при други. Това е нещо, което бъдещите изследвания ще трябва да проучат.

Но макар да знаем, че тези различия съществуват, все още не знаем какво ги причинява. Изследователите имат няколко теории, включително различните физиологични и хормонални промени, които повечето мъже и жени преживяват. Възможно е те да се дължат и на разликите в начина, по който много мъже и жени са научени да мислят за своите емоции или за интероцептивните сигнали, като например болката.

По-доброто разбиране на всички фактори, които влияят върху интероцептивната способност, може да бъде важно за разработването някой ден на по-добри методи за лечение на много психични състояния.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 0 Отговор
    Взаимно е!