25 Август, 2024 08:40 898 3

Обсерватория от 6 век пр.н.е. е разкрита в Египет

  • обсерватория-
  • египет-
  • фараони

Как фараоните са следили звездите

Археолози обявиха откриването на древна астрономическа обсерватория по време на разкопките в археологическия обект Тел Ел Фараин в египетската губернаторство Кафр Ел Шейх, пише varna24.bg.

Tell El Fara'in се намира между Taly и Thermuthiac клоновете на Нил, на няколко километра северно от източно-западната река Butic, по протежение на южния бряг на езерото Butic.

Градът е бил церемониален център в посвещението на богинята Ваджет, матрона и защитник на Египет. От 2017 г. археолозите разкопават останките от храма Буто, където наскоро откриха древна астрономическа обсерватория от 6 век пр.н.е.

Според изявление за пресата на Министерството на туризма и антиките, обсерваторията е конструкция от кални тухли, която е била използвана за наблюдение и записване на астрономическите движения на небесните тела, съобщи Heritage Daily.

Храмовите астролози бяха особено опитни в наблюдението на звездите, проследяването на съвпадите и изгревите на Слънцето, Луната и планетите и наблюдението на лунните фази. Астрономията също играе важна роля в установяването на датите на религиозните празници и определянето на часовете на нощта.

Обсерваторията разполага с L-образна централна зала, изградена от кални тухли, наподобяваща входовете на пилоните на древните египетски храмове. Той включва каменна платформа, украсена с гравюри, които изобразяват астрономическите подравнявания на изгрева и залеза през сезоните.

В интериора археолозите откриха и наклонен каменен слънчев часовник (известен като часовник в сянка), който показва времето чрез използване на светлинно петно ​​или сянка, хвърлена от позицията на Слънцето.

Айман Ашмауи от сектора на древните египетски антики каза, че мисията е открила и няколко артефакта, включително статуя от 26-та династия, инструмент за измерване на меркхет и различни религиозни предмети и керамика, свързани с ежедневния живот и ритуали.

Според изследователите обсерваторията е най-големият известен пример, който дава нови прозрения за научните и религиозни практики през древността.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    2 1 Отговор
    Тъй като я гледам, чини ми се, северомакедонска требе да е!
  • 2 Идън

    3 0 Отговор
    кални тухли и тухли от кал- това са две различни неща.

    Коментиран от #3

  • 3 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    А тези тухли всъщност са от специална глина. Подобна обсерватория е описала писателката в,,Исус и есеите,,- книга позоваваща се на действителен случай.