Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 11:50 821 0

Алианс във фармацията за разработката на нови медикаменти

  • фармация-
  • алцхаймер-
  • диабет

Първата група от проекти, които ще се разработват през следващите до три или пет години, е на обща стойност от $230 млн.

Националните институти за здравето са започнали амбициозно сътрудничество с частни компании в опит за пробив в търсенето на лечение за някои от най-опустошителните болести в света - Алцхаймер, диабет тип 2, ревматоиден артрит и други.

Инициативата е наречена Ускорено партньорство в медицината.

Обявените във вторник пилотни проекти предвиждат обмен не само на учени, но и на информация, кръвни проби и образци от тъкани сред 10 конкурентни фирми, федералното правителство, няколко неправителствени организации и изследователски фондации.

Инициативата е пробив в досегашната практика на водещите във фармацията компанията. Тя се базира на идеята за „отворен код“, родена в средите на компютърните специалисти, които вярват, че споделянето на техния код с всеки, който го иска, е най-добрият начин да се правят нововъведения в софтуерните продукти.

Първата група от проекти, които ще се разработват през следващите до три или пет години, е на обща стойност от $230 млн. В тази инициатива влизат големи компании като Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Merck, Pfizer, Sanofi и Takeda, но и малки биотехнологични компании, спечелили си име със своите иновации.

Сътрудничеството между тези фирми има за цел да се промени начина, по който се извършват биомедицинските изследвания. В по-голямата си част, учени, работещи по нови лекарства, все още зависят от опити и грешки. Едва след това те изпробват новите медикаменти, което допълнително „разтегля във времето“ процеса по раждане на нови медикаменти.

Сътрудничеството има за цел да увеличи процентът на възвращаемост на вложените в изследванията пари. В момента около 90-99% от медикаментите, за които имат първични данни за успех се провалят. Много често това става в т.н. фаза 2 и фаза 3 на тестване на медикаментите, където инвестициите са твърде големи.

Експертите са единни, че е нужно сътрудничество, за да се свият разходите в изследователската фаза, което ще доведе и до поевтиняване на лекарствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА