5 Юни, 2024 15:46 2 381 29

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

  • жени-
  • мъже-
  • продължителност на живота

Моделите на поведение и изборът на начин на живот допринасят значително за разликата в продължителността на живота

Защо жените живеят по-дълго от мъжете? - 1
Снимка: Shutterstock

Феноменът, че жените надживяват мъжете, е наблюдаван по целия свят и в цялата история. Тази разлика в продължителността на живота между двата пола е многостранен проблем, който се влияе от биологични, социални и поведенчески фактори. Разбирането на причините, поради които продължителността на живота на мъжете обикновено е по-кратка от тази на жените, изисква проучване на тези различни елементи.

Биологични фактори

Едно от основните биологични обяснения за разликата в продължителността на живота са генетичните различия между мъжете и жените, пише actualno.com. Жените имат две Х хромозоми, докато мъжете имат една Х и една Y хромозома. Х хромозомата съдържа много повече гени, свързани с имунната система, и наличието на две Х хромозоми осигурява на жените генетично предимство в борбата с някои заболявания. Този излишък означава, че ако има дефект в едната Х хромозома, другата често може да го компенсира, осигурявайки по-голяма устойчивост срещу генетични нарушения.

Хормоналните различия също играят решаваща роля. Установено е, че естрогенът, основният женски полов хормон, има защитно въздействие върху сърдечносъдовата система, като намалява риска от сърдечни заболявания, които са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. За разлика от тях тестостеронът, основният мъжки полов хормон, се свързва с поведение, което може да бъде вредно за дълголетието, като например по-високи нива на агресия и поемане на рискове.

Социални и поведенчески фактори

Моделите на поведение и изборът на начин на живот допринасят значително за разликата в продължителността на живота. Статистически мъжете са по-склонни към рисково поведение, включително тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и безразсъдно шофиране. Това поведение увеличава вероятността от злополуки, наранявания и хронични заболявания.

Освен това мъжете по-рядко търсят медицинска помощ и често са по-несклонни да се придържат към медицински съвети и профилактични грижи. Това може да доведе до забавяне на диагностицирането и лечението на заболяванията, което може да изостри здравословните проблеми и да намали продължителността на живота.

Професионалните рискове също засягат непропорционално много мъже. Традиционно мъжете са по-склонни да работят физически трудни и опасни професии, като например в строителството, минното дело и военната служба. Тези професии не само увеличават риска от злополуки с фатален край, но и допринасят за хронични здравословни проблеми поради дългосрочното излагане на опасна среда.

Психологически и обществени влияния

Психологическите фактори и обществените норми също оказват влияние върху продължителността на живота на мъжете. Обществените очаквания често оказват натиск върху мъжете да се съобразяват с идеалите за твърдост и самостоятелност, като ги обезкуражават да изразяват уязвимостта си или да търсят помощ. Това може да доведе до по-високи нива на стрес и проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност, които често не се отчитат и не се лекуват при мъжете.

Освен това социалната изолация е значителен рисков фактор за смъртността, а мъжете са по-склонни да изпитват изолация, особено с напредването на възрастта. Жените са склонни да поддържат по-силни социални мрежи и системи за подкрепа, които осигуряват емоционална подкрепа и практическа помощ, допринасяйки за по-добро здраве и дълголетие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ходят в казармата,

    25 9 Отговор
    не ходят на война, не блъскат нощни смени, не кОпат руда в мините, не вдигат тежко, само гримове, шопинг и фасони.
    Ще живеят не, ами ще илядят биля…

    Коментиран от #7, #15, #18

  • 2 Защото уморяват мъжете си

    17 8 Отговор
    Една жена може да умори няколко и пак ще е жива. Не случайно има стотици размисли на тази тема.

    Коментиран от #27

  • 3 Пич

    8 4 Отговор
    Мъжете са от Марс , а жените са от Венера! Това е отговора !!!
  • 4 анон

    8 6 Отговор
    щото първи утрепат мъжете с липсата на души :)))
  • 5 Да Не

    9 4 Отговор
    Докато е млада си сменя кръвта няколко пъти,все и е студено и все и се спи там е ключа!
  • 6 Злогош

    16 4 Отговор
    Ме прочетох статията защото зна отговора от баба ми а той е " от инат " .
  • 7 Ти си

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не ходят в казармата,":

    Баба ми е родила 12 деца , копала е градините , жънала е бррала е грозде и ябълки и е товарила кошовете в каруцата , после е парламентарна, пък ала и дърва е цепила ! Почина на 92 с дядо на 72 .....
  • 8 мъж

    17 10 Отговор
    Живеят по дълго защото използват мъжете като роби !!
  • 9 заграбили са целия свят

    21 10 Отговор
    Защото паразитират върху мъжете.
  • 10 Констатираща

    8 16 Отговор
    Казано накратко, като изключим генетичните особености, жените са по-уравновесени и разумни, затова живеят по-дълго. Това им е зададено обаче, също генетично, защото те трябва да се грижат за поколението, а мъжете са въздух под налягане и са склонни към агресия, престъпност и войни. Ако жените управляваха света, сигурно нямаше да има войни, а щеше да има мир и разбирателство, но и човешката популация щеше да е голяма, а това нямаше да се харесва на някои.

    Коментиран от #11, #13, #25

  • 11 Урсула

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Констатираща":

    Браво! Достатъчно си мазна и феминизирана, ако си и обратна, идвай при нас!
  • 12 Жени

    15 8 Отговор
    Жените в исляма нямат права, в БГ и ЕС имат такива, равноправни са! Когато уморят мъжете си , започват да пеят, записват се в танцови състави, екскурзии и т.н. и харчат натрупаното от мъжа!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 6 Отговор
    Нищо лично,
    Живеят по-дълго, но се пенсионират по- рано❗ Така с по- малко вноски получават по-голям брой пенсии❗ А после рИвът, че били дискриминирани❗

    Коментиран от #17

  • 15 Констатираща

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Не ходят в казармата,":

    Разликата между едновремешните и сегашните жени е голяма, затова и разликата в продължителността на живота на жените ще е различна, а и на човекът като цяло. Едно време жените не са ходели на работа, но трудът, който са вършили е бил много и разнообразен. Сегашните жени не могат дори да си го представят, да не говорим - да го вършат. Развитието на техниката, за разлика от медицината, не е от полза за продължителността на човешкия живот, защото тя увеличава стреса, за сметка на физическото натоварване и ако жените живеят по-дълго, това е най-вече, защото имат много и различни занимания и неизбежни задължения в домакинството, което ги предпазва от бездействие, а мъжете имат неравномерно натоварване, защото може да работят тежък труд, но всяка възможност за почивка я използват в бездействие, докато жените почиват активно. Затова жената, независимо от кое време е, винаги има много и разнообразни задължения, което я пази от бездействие, но има и обратни случаи, когато някои мъже са много активни и разумни, спрямо жените си и тогава те живеят по-дълго от тях. Всичкио зависи от разума на човек, неговото трудолюбие и разнообразна ангажираност.
  • 16 някой си

    9 4 Отговор
    Аз знам, защо жените живеят повече...... Ами от инат разбира се.
  • 17 Евро Пейка

    9 17 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Май никой невижда и оценява домашната работа която върши жената ! Ходи на работа , пазарува , готви , чисти , пере , глади , за децата се грижи и накрая за капак трябва да навири краката за мазното леке лежащо на дивана с бира в ръката .

    Коментиран от #19, #20, #22

  • 18 Констатираща

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Не ходят в казармата,":

    Вече няма казарма, затова и разликата в живота на мъжете и жените ще се промени, а за нощните смени мога да кажа, че са много по-добри и лично аз предпочитам трисменния начин на работа и изобщо смените, пред редовната смяна. Тя е много еднообразна и убийствена, затова изобщо не е подходяща за жени, защото ги ограничава, а те имат много и разнообрани задачи и задължения.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Евро Пейка":

    Това последното го прави за свой кеф, когато не е на кеф има "главоболие" и "мазното леке" остава на сухо❗
    Вече над половината жени НЕ МОГАТ да готвят❗
    За покупките- виж в някоя търговска верига дали няма мъже ❗
    Прането отдавна се свежда до натискане на едно копче❗
    И да даваш такива примери след борбата Ви за равноправие е все едно да питаш защо няма вече ДЖЕНТЪЛМЕНИ❗
  • 20 Правите

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Евро Пейка":

    Това, защото сте мързеливи и алчни, и искате да паразитирате върху някой мъж! Компенсирате с нисък морал, като вирите краката за немазни нелеката , които може да ви бият и обиждат, стига да ви дават пари!
  • 21 Причините

    8 5 Отговор
    ..са две: -едната е, че повече се движат, като се приберат от работа все нещо ръчкат из кухня, баня, спростер, двор, а мъжете когато не работят...мързелуват и лежат, обездвижват се..
    ....втората, постоянни нещо мрънкат и искат, я ремонт, я да разместват, я да я види някъде и от досда им вдигат кръвно и нерват...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 нннн

    10 4 Отговор
    Домашно насилие над мъжете. Предимно вербално и психическо. За всичко мъжът е виновен.Опитайте се да спорите с жена - ужас! Има и физическо - ,,Мъжо, трябва да направим това и това." И мъжът го прави, и опъва, докато се скъса...
  • 24 Когато почнат да ходят

    7 4 Отговор
    на война, тогава да парадират за равенство с мъжете. Равенство не е имало, няма и няма да има поради функциите на половете. Мъжът си знае мястото, само жената пирпили вечно нещо и мрънкя за няк’во равенство. Всяка жаба да си знае гьола.
  • 25 малиии

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Констатираща":

    на какви лекарства си блонди
  • 26 Фактите са

    6 5 Отговор
    Жените живеят повече, защото паразитират над мъжете. Парите се носят от мъжете, а жените ги трошат. Обратното го няма никъде. Жените издевателстват над мъжете вербално и физически. Жените тровят с отрова и пак за пари. Има и останали нормални жени, но те са изключение от правилото.
    Такива са фактите. Мъжете са подложени на огромен натиск на работа. В къщи са подлагани на психически тормоз и насилие. В резултат някои им изпушват бушоните и става мазало.
    И да, Пейо няма да се върне, а Габриела скоро ще е пак на свобода…
  • 27 Жените живеят повече от мъжете ,

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Защото уморяват мъжете си":

    защото нямат жени !
  • 28 НОИ тълкува

    0 0 Отговор
    Ако жена умори мъжа си получава пенсионна добавка. Ако мъж изгуби жена си получава обезщетение, че е преживял най-лошото.
  • 29 Законът навсякъде толерира

    0 0 Отговор
    зле прикрито жените. Мъжете вълци ги яли.
    Фокусът на феминистките е те да са отгоре, на всяка цена.