23 Юни, 2024 14:12 2 157 14

При каква температура жегата става опасна за кучетата

  • кучета-
  • жега-
  • високи температури-
  • опасност-
  • топлинен удар

Много е важно да знаем, че кучетата имат по-различна терморегулация от нас

При каква температура жегата става опасна за кучетата - 1
Снимка: Shutterstock

Лято 2023 счупи всички температурни рекорди, а тази година очакваме те отново да бъдат подобрени. Не спираме да чуваме предупреждения за опасни жеги. И колкото са опасни за нас, толкова са опасни и за животните. Затова трябва да обърнем специално внимание и на домашните си любимци.

Много е важно да знаем, че кучетата имат по-различна терморегулация от нас, не се потят и температурите, които за нас са поносими, за тях могат да бъдат прекалено високи. Те зависят и от големината на кучето и неговата порода.

Според ветеринари, температури дори над 24 градуса са потенциално опасни при по-продължително стоене навън за животни от големите породи и страдащите от наднормено тегло или духателни проблеми, както и тези с плоски муцуни (като мопс и френски булдог).

Над 28 градуса вече рискът се покачва, но животозастрашаващите състояния са предимно при споменатите породи, както и при много малките кученца и възрастните индивиди. А над 32 градуса вероятността за топлинен удар е голяма при всички кучета, обясняват от VetsNow.

Когато високата температура е комбинирана и с висока влажност на въздуха, става още по-опасно. Това е така, защото кучетата, за разлика от нас, се охлаждат предимно от задъхване (учестено дишане и издишане). А като вдишват влажен въздух, това възпрепятства способността им да изпаряват влагата от белите дробове и така по-лесно може да се стигне до претопляне, обясняват от Pawlicy Advisor.

Най-подходящата температура за разходки на домашния любимец е около 20 градуса - рано сутрин или късно вечер. Трябва да избягваме извеждането най-вече в периода между 11 и 16 часа и винаги да избираме сенчести маршрути и по възможност асфалтираните улици и тротоари, които се напичат много и могат да изгорят лапите им. Най-лесно е да направим тест като задържим дланта си върху настилката за пет секунди.

Ако все пак имаме съмнения, че кучето ни може да е прегряло, ветеринари препоръчват да измерим температурата му ректално. Ако показанието е над 40.5 градуса, трябва внимателно да го охладим до около 39.5, което става най-лесно с вода.

При над 41 градуса телесна температура вече говорим за топлинен удар. А повишението ѝ с четири градуса за кратък период от време може да доведе до смърт дори в рамките на минути. Затова превенцията на подобни състояния е от съществено значение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2 отрицателни теста = 1 положителен

    6 13 Отговор
    Не жегата е опасна за кучетата, а чадъра под който е седнало кучето на снимката. Прекалено е шарен
  • 2 Пешо

    6 24 Отговор
    Моята немска овчарка стой вързана да пази двора и на 37 градуса не се оплаква. Трябва то да ти служи, а не ти на него !

    Коментиран от #5, #8

  • 3 анон

    4 22 Отговор
    щом е пес никога не е много !

    Коментиран от #6

  • 4 Бендида

    15 2 Отговор
    Нямаме дом. любимец, ако не се броят рибките, но вчера станахме свидетели на прегряло френчи. В трамвай 22 беше ад и то изведнъж се строполи. Точно с вода го свестиха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мъкаааа

    8 12 Отговор
    Кучетата станаха по-важни от хората.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Пешо

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Дай теб да вържем като кучето ти, на жега,+ 37 градуса Целзий, дали ще издържиш цял ден? То бива идиотизъм, но това варварство е прекалено към животинките, които са ви верни до гроб.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Пешо не познава термометъра. 37 градуса става в 3 следобед. Не е цял ден.

    Коментиран от #12

  • 11 СМЕХОРИИ

    2 3 Отговор
    АУУ, не знаех... колко ценна инфо. По тази логика, за кучето е опасен и студа, горките кученца в Оймякон, как ли се чувстват при - 50 - 58 градуса.
    Обаче съм виждал в нашите грасинки, куче с полуовер, или или друга одежда,... или да се върти около шише с вода и да не го вдигне да пие
  • 12 СТИГА БЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    А кучето как разбира че е + 37, като изплези език ли
    А онези кучета дето хапят из парковете , те само в хладното ли хапят хората
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.