Last news in Fakti

27 Юни, 2024 11:58 1 383 15

Бял бивол се роди в Йелоустоун, индианците го смятат за сбъднато пророчество (СНИМКИ)

  • бивол-
  • бял бивол-
  • йелоустоун-
  • индианци-
  • знак-
  • предвестник

Според местните раждането на бялото биволче е знак, че предстоят добри времена

Бял бивол се роди в Йелоустоун, индианците го смятат за сбъднато пророчество (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Церемонии и празненства са планирани в националния парк „Йелоустоун“ по случай неотдавнашното раждане на бял бивол там, предаде Асошиейтед прес. Това събитие има духовно значение за много индиански племена.

На 4 юни в долината Ламар в парка се ражда бяло биволче с тъмен нос и очи, с което се сбъдва пророчество на индианското племе лакота. То предвещава по-добри времена, но и сигнализира, че трябва да се направи повече за опазването на земята и нейните животни.

„Раждането на това теленце е едновременно благословия и предупреждение. Трябва да направим повече“, каза вождът Арвол Гледащия кон, духовен водач на лакота, дакота и накота в Южна Дакота и 19-ият пазител на свещената лула и вързопа на жената-покровител на Белия бивол.

Вождът организира церемония, за да се даде име на теленцето и ще го обяви по време на церемония в „Йелоустоун“ в централата на Buffalo Field Campaign, която работи за защита на стадата диви бизони в парка. Стана ясно, че то е наречено Уакан Гли, което означава "завърни се осветен".

Раждането на малкото привлече вниманието на посетителите на парка. Те се надяваха да го зърнат сред хилядите възрастни бизони и техните телета, които прекарват лятото в долината Ламар и близките райони.

„За племето лакота раждането на бяло биволче с тъмен нос, очи и копита е равносилно на второто пришествие на Исус Христос“, каза Арвол Гледащия кон. „Това е много свещен момент“, добави той.

Легендата на племето лакота разказва, че преди около 2000 години храната свършвала и бизоните изчезвали. Тогава се появила жената покровител на Белия бивол, която подарила на член на племето лула и вързоп и казала, че лулата може да се използва, за да се доведат бизони в района за храна. Когато си тръгнала, тя се превърнала в бяло биволско теле. „И един ден, когато отново настъпят тежки времена аз ще се върна и ще застана на земята като бяло биволче с черен нос, черни очи и черни копита“, каза Арвол Гледащия кон, разказвайки легендата.

Раждането на свещеното теле идва след тежката зима през 2023 г., която прогони хиляди биволи от „Йелоустоун“, известни още като американски бизони, към по-ниски места. Повече от 1500 са убити, изпратени за клане или предадени на племена, които искат да си върнат правото за стопанисване на животното, с което техните предци са живели заедно в продължение на хилядолетия.

На церемонията членове на няколко индиански племена обясняват духовното и културното значение на раждането на белия бивол според техните традиции. Служителите на „Йелоустоун“ нямат данни някога в миналото да се е раждал бял бивол в парка. Те не успяват да потвърдят, че раждането на бялото биволче се е случило този месец.

„Работата е там, че всички знаем, че то се е родило и това е като чудо за нас“, каза Арвол Гледащия кон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Резервата

    8 3 Отговор
    Бай Дън, ке падне!
  • 2 предстои взрив

    3 1 Отговор
    господ ще удари хамерика
  • 3 Сократ

    19 0 Отговор
    Не е бивол, а бизон. Пак е от рода на кравите, ама... Образовайте се малко, бе журналисти.

    Коментиран от #5

  • 4 СЕДЯЩИЯТ БИК

    5 0 Отговор
    БЕЛИТЕ НАВЛЕЦИ-ИНТРУДЪР-ТРЪГВАТ ---ВЕЛИКИТЕ ЛОВНИ ПОЛЕТА НА МАНИТУ ГИ ЗОВЪТ
  • 5 Сила

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    Абе нали е нещо с рога там, кой ти гледа подробности.......
  • 6 Седящия на глава

    8 0 Отговор
    Колко му е СО2 данъка? За един нидерландец питам, м?

    Коментиран от #7

  • 7 СЕДЯЩИЯТ БИК

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Седящия на глава":

    НЕ СЕ ОТВАРЯИ НА ТАЯ ТЕМА 7 години живях там ----белите са туристи в собствената си ДЪРЖАВА
  • 8 Митхад Табаков

    0 3 Отговор
    Този бивол е от онези биволи! Ето, че пристигат, а вие не вярвахте и затова не излезнахте да гласувате????!!!!!
  • 9 д-р Хаус

    8 1 Отговор
    някой от вас преписващи журналистчета, прави ли разлика между бивол и бизон? Ако не, значи сте много зле и е добре да посетите някоя зоологическа градина там да видите различни животински видове, че да не ги бъркате
  • 10 БеГемот

    3 0 Отговор
    Всъщност предвещава Апокалипсиса Йелоустоун ще избухне той е супервулкан който избухва през 600 000 години...и вече е преминал срока от последното избухване ...със САЩ е свършено...А може би с цялото човечество...
  • 11 факуса

    2 3 Отговор
    показва,че осрайна требе да развее бял бакрак,инак йелоустоун може да бликне много горещо и наистина ще настанат мирни времена за много дълго време
  • 12 въпрос

    3 0 Отговор
    Последно бял бивол, биволче /малаче/, теленце или видно от снимките БИЗОНЧЕ?
  • 13 Тома

    0 0 Отговор
    Да добра поличба е и за България казал Йоца амстердама
  • 14 Ванга

    0 0 Отговор
    Индианска му работа.....
  • 15 🍊🍋🇧🇬

    0 0 Отговор
    Чарлз Бронсон има култ филм:
    The White Buffalo - 1977 Western