Last news in Fakti

28 Юни, 2024 22:10 861 7

Честото прозяване може да е признак на епилепсия и паркинсон

  • прозяване-
  • болести-
  • симптоми

В рамките на нормалното е, ако се прозяваме между 7 и 20 пъти на ден

Честото прозяване, като правило, показва липса на сън, депресия, тревожност или силна умора, но може да е и признак за сериозни здравословни проблеми, каза неврологът Галина Неврюзина. Тя разказа за опасните причини за прозяването пред Gazeta.Ru.

Според Неврюзина, ако човек се прозява от 7 до 20 пъти на ден, в това няма нищо лошо, но когато честотата на прозяването стане патологична, причините може да изискват лечение. „Честото прозяване може да е признак за нарушения на сърдечно-съдовата система под формата на нарушение на вегетативната нервна система. В списъка с възможните проблеми е дори инфаркт на миокарда”, предупреди неврологът. Тя препоръча посещение на лекар, ако прозяването е съчетано с болка в гърдите, задух или гадене.

В допълнение, честото прозяване често се развива на фона на епилепсия на темпоралния лоб (вид епилепсия, която започва в темпоралния лоб на мозъка), болест на Паркинсон и други заболявания, свързани с увреждане на мозъчната тъкан: тумори във фронталния лоб или мозъчния ствол. Тогава прозяването е придружено от главоболие, проблеми с паметта и зрението и промени в личността, предупреди Неврюзина.

Сред възможните причини за непрекъснатото прозяване неврологът посочи също интоксикация с определени вещества, последствията от инсулт, хронична сърдечна недостатъчност, хипотиреоидизъм (липса на хормони на щитовидната жлеза), захарен диабет и някои невродегенеративни заболявания (например множествена склероза).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Индивидуално си е

    Коментиран от #6

  • 2 0па

    3 2 Отговор
    Може и да не дишаме, въздуха е замърсен. Ай сакъм от идиоти!
  • 3 Бети умрялото куче

    1 3 Отговор
    Я разбирам само от шушопалски мъдоци
  • 4 Анонимен

    4 2 Отговор
    А честото пръцкане до каква болест води
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всичко е бизнес

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Прав си! Но някои хора искат да накарат хората да ходят на лекар ако ги сърби носа. Пълно е с простотии в нета и се опитват ни направят на американци. Като им се каже че от еди кое си хапче ще отслабнеш се скъсват да го купуват и пият без да мислят за последствията. Но напреженията и средата в която се намират индивидите също дава резултат в една или друга посока.
    .
  • 7 Крумов

    1 2 Отговор
    Като някаква сензация или - нещо - любопитно - но нищо общо с науката.