9 Юли, 2024 15:31 1 640 1

Експерт сподели 5 хитрини за по-дълго съхранение на плодове и зеленчуци

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • съхранение-
  • плодове и зеленчуци-
  • храна

Ето как да запазим плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго

Експерт сподели 5 хитрини за по-дълго съхранение на плодове и зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Опитът да се храните по-здравословно означава, че седмичното или месечното пазаруване на храна се състои в купуването на много плодове и зеленчуци. Но въпреки че са важни за нашето хранене, това са храните, които твърде често намираме повяхнали, изгнили и кафяви на дъното на хладилника.

Може да ви се струва, че харчите много пари за плодове, а те сякаш се развалят за няколко дни, преди дори да сте успели да стигнете до тях. Има обаче няколко хитри начина за съхранение, за които много малко от нас знаят и които ще помогнат да удължим срока на годност на плодовете.

Хранителният експерт Мат Уебстър от Seasoned Pioneers сподели пет неочаквани хитрини за съхранение, които ще запазят плодовете ви свежи за по-дълго време.

Банани

Бананите са склонни да стават кашави и да се обезцветяват само няколко дни след като са купени, което означава, че или правите бананов хляб, или ги изяждате много бързо, за да избегнете разхищението на храна.

Всъщност бананите са една от най-разхищаваните храни в Обединеното кралство - всеки ден в Обединеното кралство се разхищават около 1,4 милиона банана. Въпреки разпространеното мнение, съхраняването на бананите в хладилника е най-добрият начин да ги запазите свежи.

Въпреки че кората може да покафенее, бананът вътре ще остане свеж до две седмици. Можете дори да попречите на тази забележима миризма на банани да обхване целия хладилник, като поставите бананите в кафява хартиена торбичка и завържете горната част.

Ягоди

Ягодите са едни от плодовете с най-кратък срок на годност. Много от нас ги купуват, само за да открият половината от тях на каша и покрити с плесен, когато дойде време да ги изядат.

Всъщност това се дължи на факта, че горските плодове имат тънки кожички и са пълни с влага, което ги прави много податливи на плесен. За щастие има една обикновена подправка в шкафа, която може да реши проблемите с горските плодове - пръчиците канела.

Знаете ли, че химикалите в канелата помагат в борбата с гниенето на плодовете? Можете да спрете разхищението на храна, като поставите няколко пръчици канела в тавата с ягоди, за да удължите значително срока им на годност.

Може да използвате и канелени пръчици, с които вече сте готвили - това също е чудесен начин да намалите разхищението на храна, само се уверете, че сте ги изсушили, преди да ги използвате отново. Като използвате пръчици канела вместо смляна канела, продължителният и силен аромат на канела няма да се "залепи" за продуктите, а ще останете само с идеално свежи плодове.

Авокадо

Авокадото съдържа много полезни вещества и въпреки че покупката му може да бъде скъпа, можете да спестите пари, като го съхраните за малко по-дълго време - особено след като го разрежете наполовина.

След като го разрежете, авокадото ще стане кафяво в рамките на няколко часа. Затова, за да спрете това, всъщност можете да използвате друг зеленчук, за да противодействате на покафеняването. Можете да поставите разрязаното наполовина авокадо в херметически затворен съд с нарязан лук и авокадото ви ще остане свежо и зелено за много по-дълго време.

Домати

Може да ви се струва очевидно да поставите доматите в хладилника заедно с други плодове или зеленчуци, но това всъщност може да развали вкуса и текстурата им. Всъщност доматите трябва да се съхраняват на стайна температура.

Ключът към запазването на свежестта на доматите е в предотвратяването на напускането на влагата от плода, поради което се препоръчва доматите да се поставят с главата надолу, със страната на дръжката, върху чиния, за да се намали излагането на въздух и изпаряването.

Ябълки

Макар че ябълките обикновено издържат дълго време, след като бъдат нарязани, те могат бързо да станат кафяви. За да предотвратите това, можете да ги накиснете в солена вода.

Солта е консервант и добавянето на щипка сол към водата за накисване може да запази свежия вид на ябълковите резени. Разтворете една четвърт чаена лъжичка сол в чаша вода. Добавете ябълковите резенчета, оставете ги да се накиснат за една три минути (внимавайте да не накисвате ябълковите резенчета прекалено дълго, защото ще поемат соления вкус), след което ги отцедете в гевгир. Изплакнете резените с прясна вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пресни домати ли?

    2 0 Отговор
    На двора са. Там се запазват най-добре. Късам, два часа в хладилника и са готови за салатата.