12 Юли, 2024 17:30 1 672 4

Разкриха какъв е бил климатът на древния Марс

  • марс-
  • климат

Той е бил достатъчно студен, за да съществува лед на повърхността на планетата

Учени от Университета на Невада, Лас Вегас, откриха признаци, че климатът на древен Марс е бил достатъчно студен, за да съществува лед на повърхността на планетата, пише Communications Earth and Environment.

Марсоходът Curiosity разкри, че марсианските почви съдържат рентгеново аморфен материал, който няма типичната повтаряща се структура на минералите, което ги прави трудни за изследване с помощта на методи като рентгенова дифракция. Този материал съставлява между 15 и 73 процента от почвените проби, тествани от марсохода в кратера. Освен това се оказва богат на желязо и силиций, но беден на алуминий.

Планетарните учени са търсили земни почви, сравними с почвата в кратера Гейл на Марс. За целта те посетиха платото на националния парк Грос Морн в Нюфаундленд, планините Кламат в Северна Калифорния и Западна Невада. Тези три места имат змиевидни почви, които изследователите очакваха да бъдат подобни по химичен състав на рентгеновия аморфен материал в кратера Гейл. Събрани са и данни за валежите, снега и температурата.

Почвените проби на Земята бяха изследвани с помощта на рентгенов дифракционен анализ и трансмисионна електронна микроскопия, което позволява почвените материали да бъдат изследвани по-подробно. Оказа се, че субарктическите почви, събрани в Нюфаундленд, се характеризират със същата аморфна структура и същия химичен състав като марсианските почви. Почвите в Калифорния и Невада, разположени в по-топъл климат, не демонстрират такива свойства.

Резултатите показват, че марсианските почви са се образували в студен климат с температури, близки до точката на замръзване. Ниската температура ограничавала скоростта на химичните реакции, в резултат на което атомите нямат време да се организират в характерната за кристала структура. Това позволява на аморфната структура да се запази в геоложки времеви мащаби.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 2 Отговор
    Всяка звезда си има т.нар. habitable zone (зона, подходяща за сформиране на живот). През по-голямата си част от орбиталното си движение, Марс се намира в животворната зона на Слънцето, но през една малка част от нея, излиза извън пределиете й. Как живите организми биха се запазили живи през този период от марсианската година?
  • 2 Маг

    7 9 Отговор
    Там бяхме първо ! Там кацнахме , там ви създадохме , и там воювахме заради правото ви на свободна воля ! Всичките ви спомени от войните на боговете са от там , но за съжаление , резултатът е видим ! Затова сте единствените непригодни за живот на земята ! Само вие добивате зрялост след 20 години , и всички страдате от болести на опорно двигателния апарат ! Бяхте създадени за марсианската гравитация , но трябваше да бъдете пренесени , за да оцелеете след унищожението му ! И оцеляхте на земната гравитация ! Но с определени последствия !
  • 3 ваксиниран силово

    5 3 Отговор
    2003 археолози откриха керамична плоча от времето на Траките около Кърджали на която беше изобразено лицето на Марс Мартин (Турол) което марсохда засне миналата години. Как Траките са го видели и нарисували толкова точно върху глината и защо тя изчезна от Музея ? Толкова ли е страшно за попове и полицаи некой да поверва?
  • 4 Серж

    2 0 Отговор
    сух - студ