19 Юли, 2024 15:32 1 866 4

5 ежедневни храни, за които не сте знаели, че увреждат кожата ви

  • вредни храни-
  • нездравословна храна-
  • полезно-
  • грижа за кожата-
  • кожа

Тези храни причиняват подуване, пъпки, петна по кожата

5 ежедневни храни, за които не сте знаели, че увреждат кожата ви  - 1
Снимка: Shutterstock

Според експертите по кожата, пъпките или подпухналите очи може да са причинени от ежедневните храни, които консумирате, без да се замисляте.

От пълнежа на сандвичите до начина, по който пиете кафето си, д-р Дейв Рейли, главен учен в Absolute Collagen, предупреди, че много от обичайните продукти, които хапваме без да се замисляме, може да влошават състоянието на кожата.

“Не е тайна, че това, което ядем, оказва пряко влияние върху здравето и благосъстоянието ни," каза той. "Макар че много от нас знаят как диетата ни влияе на храносмилането и енергийните нива, често пренебрегваме въздействието ѝ върху кожата ни. Храненето играе значителна роля за поддържането на здравословен и младежки външен вид. Някои ежедневни храни обаче могат тайно да саботират кожата ви, като допринасят за проблеми като акне и сухота. Така че да сте наясно с тези храни е супер важно," според д-р Райли.

"Това важи още повече при напредването на възрастта и намаляването на производството на колаген", допълва експертът по кожата. "По-ниските нива на колаген в кожата ни означават, че всички лоши хранителни навици ще имат още по-голям ефект върху външния ни вид,"

Д-р Райли сподели пет храни, които трябва да избягвате, ако искате да имате по-здрава кожа, и как всяка от тях може да се отрази на тена ви.

Хляб

Печен или пресен, мек или хрупкав, намазан с масло или под формата на сандвич - на хляба е трудно да се устои, особено когато е бял. Но ароматната багета или хрупкавата чабата обикновено са с висок гликемичен индекс (ГИ), което означава, че предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар.

В резултат на това белият хляб и други храни с висок гликемичен индекс- като оризови кейкове, корнфлейкс и плодов сок - могат да окажат сериозно влияние върху кожата ви, ако не се консумират умерено, казва д-р Райли.

"Това се дължи на факта, че захарните молекули в белия хляб се свързват с колагеновите протеини в тялото ни, като ги отслабват," обясни той, добавяйки: "Колагенът е основен компонент на нашите сухожилия и съединителна тъкан, със свойства за заздравяване на рани и укрепване на кожата. Така че, когато този колаген е отслабен, това увеличава вероятността от поява на фини линии и бръчки с течение на времето. Това не означава, че трябва да се откажете от хляба напълно - просто изберете пълнозърнест, ръжен или хляб със семена, които са с по-нисък гликемичен индекс."

Сол

Добавянето на сол може наистина да подобри вкуса на храната, но ако сте много щедри със солницата, това може да се отрази на кожата ви.

Д-р Рейли предупреждава: "Прекомерният прием на сол може да доведе до задържане на вода в организма, поради което кожата ви може да изглежда подута и подпухнала. Този страничен ефект е особено забележим при деликатната кожа около очите, което може да допринесе за увеличената поява на торбички под очите."

Солта може да изглежда като нещо, с което е трудно да се разделите, но можете да направите ястията си по-вкусни, като бъдете по-смели с билките и подправките - може да се окаже, че все по-малко разчитате на подправката. Заслужава си също така да следите колко солена е храната, която купувате.

"Трябва да четете етикетите на продуктите, като следите внимателно за съдържанието на натрий в често купуваните от вас продукти. Ако се мъчите да намалите приема на сол, тогава полагайте усилия да останете хидратирани. Пиенето на много вода може да ви помогне да изхвърлите излишния натрий от организма си, намалявайки подпухналостта на кожата."

Алкохол

Ако често посещавате барове и заведения, за да се възползвате максимално от летните вечери, вероятно кожата ви ще показва признаци за това. Както казва д-р Рейли: "Докато водата е от съществено значение за поддържане на хидратацията на кожата, от другата страна на спектъра е алкохолът. Пиенето на прекомерно количество алкохол дехидратира и притъпява кожата.

ова е така, защото алкохолът е диуретик, което означава, че организмът отделя повече урина, губейки повече вода, сол и хранителни вещества от обикновено. Повишената загуба на жизненоважни хранителни вещества се отразява на изпълнението на други функции на организма, като например производството на колаген. Най-доброто нещо, което можете да направите за кожата си, е да сведете алкохола до минимум.

Въпреки това, за тези, които все още искат да се наслаждават на питие от време на време, намаляването на количеството също може наистина да помогне за подобряване на външния вид на кожата ви", отбеляза д-р Райли.

"Защо да не опитате да изкарате един трезвен уикенд месечно или да преминете към нискоалкохолна алтернатива на любимата си напитка?", пита специалистът.

Преработени меса

Това е сезонът на барбекюто, а с него идва и изобилието от хрупкав бекон, пържени наденички и сочни деликатеси. За съжаление, тези деликатеси може да навредят на кожата ви.

Според д-р Райли това е така, защото преработените меса "често съдържат големи количества хормони и антибиотици, които могат да причинят хормонален дисбаланс в организма".

Всъщност експертът по кожата заяви, че тези продукти могат да доведат до двойно по-голям брой странични ефекти.

Той продължава: "Този дисбаланс поставя тялото ви под стрес, който може да има много странични ефекти, свързани с кожата. "Те могат да включват повишено омазняване и избухване на акне, докато стресът може също така потенциално да изостри състояния като суха, люспеста и възпалена кожа."

Независимо дали е под формата на барбекю или пържена закуска, най-добре е да консумирате преработено месо в умерени количества в името на кожата си. Ако все пак си позволите да ги консумирате, д-р Райли съветва: "Опитайте се да поддържате балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и спазвайте последователна рутинна грижа за кожата."

Млечни продукти

За съжаление, сиренето също попада в списъка с храни, които може да оставят кожата ви да изглежда нездрава.

"Подобно на преработените меса, има много млечни продукти, например небиологично мляко и преработени сирена, които могат да съдържат високи нива на хормони," каза д-р Райли.

"Това също може да допринесе за нарушаване на хормоналния баланс, което да доведе до повишено производство на мазнини и пробиви. За да избегнете това, помислете дали да не преминете към ядково мляко за сутрешното си кафе или да изберете органични млечни продукти, които обикновено имат по-ниски нива на хормони."

Това не означава, че трябва да се откажете от всички млечни продукти. Всъщност, според експерта по кожата, някои сортове могат дори да помогнат за подобряване на външния вид на кожата ви.

"Например млечните продукти с високо съдържание на протеини като гръцкото кисело мляко и изварата могат да помогнат за възстановяването на кожната тъкан, благодарение на което кожата ви изглежда по-здрава и по-светла," каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветка Кокетка

    5 2 Отговор
    Пълното ми меню,а съм свежа
  • 2 Хахаха

    6 2 Отговор
    Рапайте овес , и кожата ще ви стане като на мойто магаре ! С тояга да ви изпънат по гърбината , кожата няма да мръдне !
  • 3 Особенно

    8 0 Отговор
    Гръцкото кисело мляко, не знам китайците и японците да го купуват. За българското да.
  • 4 Джо

    1 0 Отговор
    Не знаех,че алкохола е храна
    😃