12 Септември, 2024 16:15 1 010 10

Mилиардерът Джаред Айзъкман стана първият непрофесионален астронавт, излязъл в открития космос (ВИДЕО)

  • частна космическа разходка-
  • space x-
  • джаред айзъкман-
  • милиардер-
  • открит космос

Четиричленен екипаж на мисията „Polaris“ на SpaceX влезе в историята с първата в света частна космическа разходка

Mилиардерът Джаред Айзъкман стана първият непрофесионален астронавт, излязъл в открития космос (ВИДЕО)  - 1
Стопкадър: YouTube

На повече от 700 км над Земята, четиричленен екипаж на мисията „Polaris“ на SpaceX влезе в историята с първата в света частна космическа разходка, предава "Дейли мейл". Малко преди обяд днес милиардерът Джаред Айзъкман стана първият непрофесионален астронавт, излязъл в открития космос.

"Вкъщи имаме много работа за вършене, но оттук Земята със сигурност изглежда като перфектен свят", каза Айзъкман, докато излизаше в Космоса, цитиран от "Дейли мейл", предаде NOVA.

41-годишният Айзъкман и инженерът от „SpaceX“ - Сара Гилис, на 30 г., се редуваха да излизат от капсулата си, като се придържаха близо до люка. Няколко минути след като Айзъкман се прибра в капсулата, от нея излезе Сара Гилис. Други двама членове на екипажа - Скот Поти и инженерът на SpaceX Анна Менон, останаха привързани към седалките си.

Цялото излизане в открития космос продължи само 30 минути, но процедурите по подготовката му отнеха 2 часа. Преди космическата разходка, капсулата беше разхерметизирана, а целият екипаж разчиташе за кислород на техните нови костюми, разработени и свързани със SpaceX.

Тази сутрин SpaceX отложи отложи с няколко часа излизането в космоса на членове на мисията, предаде БТА.

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж започнаха да се подготвят за начинанието скоро след като във вторник се изстреляха в орбита за петдневен полет.

Компанията „SpaceX“ на Илон Мъск обаче обяви отлагането час преди планираното начало на космическата разходка. Не беше дадено незабавно обяснение, но компанията заяви в социалната мрежа X, че „всички системи работят добре“.

Айзъкман финансира „SpaceX“ за първата комерсиална космическа разходка, по време на която трябва да се изпробва нов скафандър за открития космос.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    34 2 Отговор
    Вчера пък подобриха рекорда за най-голямо отдалечаване от Земята при орбитална мисия:
    – 1 400,7 km - мисия "Polaris Dawn" /2024 год./;
    – 1 374,0 km - мисия "Gemini 11" /1966 год./.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Има си пари / честно спечелени/ човекът, ще се "чекне" където си иска !!
    Бог да го пази , да се върне жив и здрав на Земята
    На мен ми е зор да "литна" до общинския център – там има банка и банкомат, за да "дръпна" някой друга хиледарка. То килото сирене "гони" 30 лева.........
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 22 Отговор
    А кои бяха първите НЕПРИБРАНИ астронафти ❓🤔❗
    Ще ги впишат ли и тях в Гинес 🤔‼️
  • 6 реру

    20 1 Отговор
    Нa 10.09 бeше установен и нов рекорд за брой хора, които се намират едновременно в околоземна орбита - 19:
    – станция МКС - 12;
    – капсула "Resilience" - 4;
    – станция "Tiangong" - 3;

    Коментиран от #7

  • 7 реру

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "реру":

    Сорри!

    10.09 = 11.09
  • 8 Джедай

    3 15 Отговор
    Тоя е от Тъмната страна. Джедаите не правят такива работи. В смисъл, да стават милиардери. С честен труд. На 41. Сит е, и в двата смисъла на думата.
  • 9 Госта..

    0 13 Отговор
    Това не е РАЗХОДКА "журналистката "това е показване до кръста през люка и се държи здраво за перилата . Ама нищо ще го броим .

    Коментиран от #10

  • 10 реру

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госта..":

    Целта е ПЪРВО ТЕСТВАНЕ на новите скафандри на SpaceX в реални условия и без автономните животоподдържащи системи, които биха позволили класическа космическа разходка около капсулата.

    Четиримата астронавти са в скафандри, капсулата е обезвъздушена и люкът отворен. От този момент всички са в открития космос...