30 Юли, 2024 09:51 2 403 5

Мега яхта на индийски милиардер не можа да се побере в най-голямата и луксозна турска марина

  • яхта-
  • лакшми митал-
  • бодрум-
  • милиардер

Дългата 112 метра яхта на име Алая (Alaiya) е закотвена на открито в морето

Яхтата на индийския бизнесмен Лакшми Митал, един от 5-те най-богати хора в света, не можа да се побере в най-голямата марина на курорта Бодрум.

Гигантската яхта на стойност $300 милиона на най-богатия милиардер в Индия Лакшми Митал беше видяна в Бодрум през уикенда. Първоначално гя зареди гориво в пристанище Бодрум, след това се отправи към марина Ялъкавак. Турските медии съобщават, че милиардерът е на семейна почивка в района, като се очаква да остане в курорта Бодрум няколко дни,. пише marica.bg

Дългата 112 метра яхта на име Алая (Alaiya) е закотвена на открито в морето, защото не можа да се побере в най-голямата и луксозна турска марина Ялъкавак, приела преди това яхтите на Абрамович, Бил Гейтс, Безос и други.

Яхтата, на която работят 38-членен екипаж, разполага с хеликоптерна площадка, басейн, SPA и кинозала за 100 души.

Известният бизнесмен основава Mittal Steel Company през 1975 г. Това е втората по големина компания за производство на стомана в света.

Митал става един от 5-те най-богати хора в света със състояние от $33 млрд. през 2007 г. Той живее в Обединеното кралство.

През 2005 г. Forbes класира Митал като третия най-богат човек в света, което го прави първият индийски гражданин, класиран в първите десет в годишния списък на изданието на най-богатите хора в света.

Той също така е „57-ата най-влиятелна личност“ от 72-та лица, посочени в списъка на „Най-влиятелните хора“ на Forbes за 2015 г.

Митал е женен за Уша Далмия. Двамата имат син Адитья Митал и дъщеря Ваниша Митал. Сватбата на дъщеря му Ваниша Митал (през 2005 г.) е втората най-скъпа в записана историята.

Алая е моторна яхта, построена в Германия от Lurssen и доставена през 2019 г. на московския олигарх Алексей Федоричев. След като сменя няколко собственика, от 2021 г яхтата е закупена от индийския милиардер и от тогава е под това име.

Мощността ѝ идва от два двигателя. Тя може да побере до 18 гости в 9 каюти. Тя има бруто тонаж от 4699,0 GT и 16,85 m ширина.

Впечатляващият кораб е проектиран от Winch Design, който е проектирал и интериора. Winch Design е проектирал 25 яхти и е проектирал интериора на 76 яхти.

Архитектурата на плавателния съд е разработена от Lurssen, който е проектирал 71 други суперяхти, според базата данни от BOAT Pro. Алия тя е изградена с тикова палуба, стоманен корпус и алуминиева надстройка.

Супер яхтата е в топ 5 в света. Тя е една от 70-те моторни яхти с дължина над 100 метра.

В момента Алая плава под флага на Каймановите острови, втората най-популярна държава под флага за суперяхти с общо 1408 регистрирани яхти.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 покруса

    9 1 Отговор
    И какво да направим по тоя въпрос?
  • 2 Ха ха ха

    14 0 Отговор
    Магалска простотия
  • 3 Гедер

    7 13 Отговор
    Забележете яхтата е била поръчана от руски олигарх. Нападението над Украйна не е нищо повече от желанието на 50 олигарси около Путин , да заграбят цяла държава заедно с богатствата и. На тях въобще ,не им пука за някакви бедни руснаци в Луганск и Донецк,които "уж" защитават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тигъра на 7-те морета

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "В.В.П.":

    То да беше само това измишльотина в статията.. ама не е. Копи/пейст от сайта на производителя: "Дългата и добре балансирана отвесна линия характеризира 111-метровата ALAIYA като изключително елегантна яхта." Демек не е 112 м. Оказва се и, че нито производителя, нито някой от сайтовете за яхти е чувал, че на яхтата имало кинозала за 100 души! Яхтата събира 18 + 38 = 56 души, ама 100 ще гледат кино на средата на океана. Гениално!