Авокадото е продукт, който рядко намира място на нашата трапеза, но е изключително полезен не само притежава хранителните съставки и на плод, и на зеленчук, и на ядка, но и едно авокадо дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене, пише zdrave.to.
Плодът с крушовидна форма е богат източник на витамин К и съдържа умерени дози от витамините А, D, Е, РР, В1, В2 и В6, а също така калий, цинк, мед, магнезий и желязо.
Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини, което прави комбинацията му с риба в ястията изключително полезна.
Авокадото е много здравословен плод, който е пълен с витамини и минерали. Но в същото време може да бъде и вреден за вашето здраве, при определени условия.
Кога не трябва да ядете авокадо:
Ако имате индивидуална непоносимост към този плод.
Авокадото е противопоказано при хора, които са алергични към латекс.
Трябва да се обърне специално внимание на ядката му! В никакъв случай не трябва да я използвате, тъй като съдържа различни токсични вещества, които влияят неблагоприятно на човешкото здраве. (Най-полезното, което можете да направите с нея, е да я поставите в саксия.)
Не злоупотребявайте с този плод, за да не получавате „изненади“, алергии и т.н.
Заслужава да се отбележи, че целият богат комплекс от полезни свойства на авокадото се запазва, само когато се консумира сурово, след топлинна обработка те стават много по-малко.
Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!
Източник: zdrave.to
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Aлфа Bълкът
08:37 20.04.2025
2 Много
08:39 20.04.2025
3 Манданга
08:49 20.04.2025
4 в кратце
09:16 20.04.2025
5 дядо поп
09:25 20.04.2025
6 инж технолог по хранене
Коментиран от #10
09:28 20.04.2025
7 Авокадо
09:39 20.04.2025
8 Дентист
Та спрете да хвалите авокадо, кокос, ананас. Яжте печена тиква с мед за десерт след 3 кебапчета с лютеница.
Коментиран от #11
09:45 20.04.2025
9 Аз пък
09:51 20.04.2025
10 Отец инжинер Петка
До коментар #6 от "инж технолог по хранене":
Много е вкусно латексова боя Леко също айрян и авокадо. Като си хапнеш латекс и вокадо после изхождаш железа и месинг(мед и цинк).10:10 20.04.2025
11 Некой
До коментар #8 от "Дентист":
Ти колко човека си приключил от инфаркт бре?11:20 20.04.2025
12 Предник
Мчи аз само ядката ям!
13:36 20.04.2025
13 Оле, отвори очички!
Питам продавачката: - На какво има вкус?, тя ми вика: - На нищо, то няма вкус.
Питам: - Каква е идеята тогава? , тя: - Слага се за влажност в разни салати и смутита.
И се отказах.
Като се замисля, че е отровно за папагали и съвсем ми се отщява.
Нека го ядат сой-бойчетата, да има повече за тях.
16:06 20.04.2025
14 Много си е вкусно даже
За тези които не знаят как да го консумират им предлагам един от начините които аз ползвам.
Разрязвам авокадото на две и отделям костилката. Поръсвам плода с подправки според предпочитанието. Аз ползвам различни. Примерно Балканска ръсеница, малко черен пипер и няколко капки зехтин.
После с лъжичка за чай издълбавам до кората и изяждам авокадото. Обикновено едно авокадо ми е достатъчно ако е от големите. Има много рецепти в интернет но аз предпочитам начина които описах.
00:50 21.04.2025