Замисляли ли сте се защо понякога, въпреки добрата хигиена, тялото ви излъчва неприятна миризма? Причината може да се крие не само в потта или облеклото, а и в това, което ядете.
Според специалисти, определени храни могат да променят естествения аромат на тялото — и не става дума само за чесън или лук. Храните, които приемаме ежедневно, оказват влияние върху начина, по който организмът ни метаболизира веществата, а това от своя страна може да доведе до по-интензивна или неприятна телесна миризма.
„Някои храни влияят повече на телесната миризма от други“, казва диетоложката Ерин Палински-Уейд пред Fox News Digital.
„Това как миришем зависи от бактериите по кожата ни и начина, по който те разграждат потта.“
Ето кои са най-често срещаните храни, които могат да променят телесната миризма — и как да се справим с ефекта им.
Риба
Не е изненада, че морските дарове могат да предизвикат характерна „рибена“ миризма, но при някои хора това е изключително изразено. В редки случаи, организмът преобразува веществото холин (съдържащо се в рибата) в съединение, наречено триметиламин, което има силен рибен аромат.
Това съединение се разпространява в тялото и се отделя чрез дъха и кожата. Състоянието е известно като триметиламинурия („синдром на миризма на риба“) е изключително рядко – среща се само при няколкостотин души в света. При тях рибената миризма може да се появи и след консумация на други храни като боб, броколи, карфиол, фъстъци и соеви продукти.
„Повечето хора могат да ядат риба без притеснения“, уточняват от Cleveland Clinic.
Зеленчуци
Макар да са сред най-здравословните хранителни избори, някои зеленчуци могат да предизвикат нежелана миризма.
Кръстоцветните зеленчуци — броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол — отделят серни съединения, които при разграждане могат да доведат до неприятен аромат. Този ефект се засилва при изпотяване, при дишане или при образуване на газове.
Подправки
„Някои люти подправки повишават телесната миризма заради съдържащите се в тях серни съединения и специфични метаболити,“ обяснява Палински-Уейд.
Според Cleveland Clinic, подправки като къри и кимион съдържат летливи съединения, които се абсорбират в кръвта и се отделят чрез потта, предизвиквайки отчетлив аромат.
Червено месо
Прекомерната консумация на червено месо също може да повлияе на аромата на тялото. Месото съдържа безмирисни протеини, които се отделят чрез потта. При контакт с бактериите по кожата, те могат да развият неприятна миризма.
Какво да ядем, за да миришем по-добре
Важно е да се отбележи, че генетиката също играе роля – не всеки реагира по един и същи начин на дадена храна. Но има начини да се намали телесната миризма чрез корекции в менюто:
„Можете да подобрите миризмата на тялото си, като ограничите серни храни, червено месо и много люти подправки, и увеличите приема на вода, плодове и зеленчуци“, съветва диетоложката.
Продукти като ябълки, зеленолистни зеленчуци, кисело мляко и зелен чай могат да неутрализират миризмообразуващите съединения и да поддържат здравословна чревна микрофлора – фактор, който също играе роля за аромата на тялото.
Отвъд храната, редовното къпане е сред най-ефективните начини за справяне с неприятна миризма. Препоръчва се използването на антибактериален сапун и дишащи тъкани, които позволяват на кожата да се проветрява.
„Хидратацията, добрият сън, ниските нива на стрес и активният начин на живот също спомагат за по-добра телесна миризма“, заключава Палински-Уейд.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 просто някой
15:20 14.07.2025
2 Като
15:21 14.07.2025
3 Соваж бейби
Коментиран от #5
15:21 14.07.2025
4 танкист
Коментиран от #25
15:24 14.07.2025
5 Гост бейби
До коментар #3 от "Соваж бейби":
И алкохола, бирата.15:25 14.07.2025
6 Обаче
15:27 14.07.2025
7 да излъчвате лоша миризма
15:28 14.07.2025
8 Най добрия съвет
15:28 14.07.2025
9 какви храни какви 5лв скъпо за пенционер
Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, представи тревожните данни от наблюдението на цените на основни стоки от малката потребителска кошница за юни. Във връзка с въвеждането на еврото КНСБ започва ежемесечно наблюдение на цените на 21 стоки - 20 хранителни продукта и един нехранителен.
15:30 14.07.2025
10 Доктора
Коментиран от #13
15:33 14.07.2025
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Предубедените
15:41 14.07.2025
13 скептик
До коментар #10 от "Доктора":
Цигарите, бирата, виното не са обект на науч.ното изследване.15:44 14.07.2025
14 ГоУем ми е мерак
15:49 14.07.2025
15 Някой
15:56 14.07.2025
16 Аман
Коментиран от #20
16:18 14.07.2025
17 Така е ,
Коментиран от #19
16:18 14.07.2025
18 За това ли накои хора !
Но не и на хора !
16:29 14.07.2025
19 Може и 2 пъти на !3 Години !
До коментар #17 от "Така е ,":
Може и 2 пъти на !3 Години !
Освен ако Миришеш !
На Пръч ! Или Животно !
И Сам Не можеш да се Търпиш !
Парфюмерийната Отрова !
Не се търпи !
Това е Замърсяване на Околната среда !
От Което Можеш да получиш !
Алергия !
16:32 14.07.2025
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Така се Движа !
Избягвайки миризмата на Парфюмерийна Фабрика !
Коментиран от #23
17:14 14.07.2025
23 То май е Въпрос !
До коментар #22 от "Така се Движа !":
То май е Въпрос !Е Въпрос На ГЕН !
17:16 14.07.2025
24 БгТопИдиот🇧🇬
20:43 14.07.2025
25 Лекар
До коментар #4 от "танкист":
Хламидии11:31 22.07.2025