Last news in Fakti

2 Април, 2017 11:11 2 033 5

Омерзеният избирател

  • избирател-
  • избори-
  • парламент

А рецептата е проста: Чист мажоритарен вот, а не марсианска изборна система...

Омерзеният избирател - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На избирателя му омръзнаха разните "десни", които се роят, цепят и карат по крайно досаден начин.

Защо тогава избирателят да променя радикално управлението си? Би го променил ако някой му предложеше нещо радикално различно, но без да разбутва относителния му и, макар и бавно, нарастващ, комфорт. Такова предложение нямаше.

Така както гоненето на бабички по границата не намалява опасността от нео-османизъм, така и "голямата коалиция" не води към спасение, а към съсипване на България. Ефектът върху възприятията на избирателите е еднозначен: елитът, партиите - се обединиха срещу народа.

А рецептата е проста: Чист мажоритарен вот, а не марсианска изборна система...

Ето и топ 5 на коментарите на Факти.бг от изминалата седмица.

Избори в повече

И пак познатите ни пълни лелки се затътриха с пълни чували демокрация. Изборният ден бе приключил. Без еуфория, без фанфари. Без напоителни пресконференции до среднощ, с които сме свикнали. Международният пресцентър остана празен. Въпреки заявката на единадесет политически сили. Основните играчи казаха по няколко думи от централите си. Опитът да бъде зададен въпрос на Бойко Борисов се превърна в колективен крясък на пациенти от специализирана клиника. Той се намръщи и меракът на пишещите братя да питат се спихна. „Благодаря на Нинова за мъжката битка“, каза бившият, бъдещ и Бог знае какъв още премиер.

Българинът гласува разумно

На избирателя му омръзнаха разните "десни", които се роят, цепят и карат по крайно досаден начин.

Защо тогава избирателят да променя радикално управлението си? Би го променил ако някой му предложеше нещо радикално различно, но без да разбутва относителния му и, макар и бавно, нарастващ, комфорт. Такова предложение нямаше. Избирателят даде повече, но не достатъчно за победа, гласове за БСП, след като видя нови и млади лица и много енергия.

Той обаче се отнесе скептично към антиевропейските и прекалено проруски крясъци и беше отблъснат от гаменското поведение на някои от младите лица (подигравките с мъченията в Държавна сигурност и други подобни).

Голяма коалиция в български условия

Така както гоненето на бабички по границата не намалява опасността от нео-османизъм, така и "голямата коалиция" не води към спасение, а към съсипване на България. Оставям настрана какво се случва на страната когато БСП има дял в управлението й. Проблемът е в това, че когато двете големи политически партии направят обща коалиция - че даже вземат в нея и третата партия на последните избори - ефектът върху възприятията на избирателите е еднозначен: елитът, партиите - се обединиха срещу народа.

Марешки прогони картела

Само допреди седмица политическите сили се държаха като скучаещи милиардери, които наддават на търг за жартиери на Мерилин Монро. С подобна лекота системни и несистемни играчи се надцакваха в обещанията си към "суверена".
Пенсии и средни заплати летяха в галоп отвъд здравия разум и финансовата логика. Всичко, което доскоро бе отхвърляно като невъзможно и абсурдно, се оказа, че е на една бюлетина разстояние.

Чист мажоритарен вот, а не марсианска изборна система

Поредните избори минаха, поредния нов , а в същност почти стар парламент е на ход. Поредните излъгани очаквания, поредните празни обещания . Сега отново ще сме свидетели на редица компромиси с предизборни обещания и платформи, които ще имат една едничка цел – да съхранят статуквото и за пореден път да ни покажат, че продължавайки да гласуваме по същата пропорционална система по която избираме едни и същи корумпирани некадърници ще се обвиняваме взаимно във всички земни грехове, ще слушаме поредните прозрения на поредния мастит шаман колко опасно е да се променят изборните правила, как всъщност народа ни е прост и недорасъл да иска промяна и че най-виновно е международното положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вотан

    2 0 Отговор
    Леле, кви избираТеле са налазиле таа слимка!
    Се умне и убаве кък младежа с мустака. Средна и горница класа баце.
  • 3 Мършата

    0 0 Отговор
    Тва за да домъкнеш 90 кг г.з до урната, трябва да имаш бая воля! Дано да има много избори, избори до дупка да има!
  • 4 ШАРАН БГ

    2 0 Отговор
    Народът български не е задръстен! Българските хайдук-политици още в 1988 година бяха наясно как ще приватизират държавата. И успяха. Те не извършиха нищо, което да доведе до прогрес, а единствено до тотално съсипване на икономиката. Нищо не вземаха и не вземат ни от чехи, ни от словаци, ни от словенци ! Правят всичко възможно да останат на власт и да крадат законно по всякакъв начин. Защо народът /2.5 млн./ на една държавица 5 /пет/ пъти по малка от България по територия /Словения/ е на първо място по БВП между всички източни бивши соц държави? Ама не искат нашите чорбаджии да са като словенците! Искат да си останат балкански хайдути !!!!
  • 5 Byga

    1 0 Отговор
    НЕ НЕ И ИЗБОРИ НЯМА ДА НИ ПОМОГНАТ. НИЕ СМЕ ПЛЕМЕ НА КОЕТО ТРЯБВА ОЩЕ МНОГО ДА ВЗЕМЕШ. А ТОВА ЗНАЧИ ВСИЧКО И ТОГАВА ЩЕ КАЖЕ ЛЕЛЕ ЛОШО. ЗАТОВА ТИЯ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ДО КАТО СИ ИСКАТ А НЕ НИЕ ДО КОГА ГИ ИСКАМЕ