Last news in Fakti

29 Януари, 2019 19:00 8 503 97

Ако Москва не спре войната в Донбас, ще го направи НАТО

  • донбас-
  • нато-
  • москва

Киев се стреми да запази вътрешната цялост на държавата и политическата независимост от Русия

Ако Москва не спре войната в Донбас, ще го направи НАТО - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

На 21 януари се навършват четири години от т. нар. „Минск-2”. На този ден през 2015 г. министрите на външните работи на Русия, Германия, Франция и Украйна спешно се събраха в Берлин, за да спрат гражданската война в източната част на Украйна. Същевременно бяха приети основните принципи на документа, наричан по-късно „Мински споразумения”. Документът беше окончателно договорен в Минск на 11-12 февруари.

Защо не успяха да спрат войната нито през 2014 г., нито през 2015 г., въпреки че имаше възможности за това, се чудят в Центъра за анализ и разрешаване на конфликти в Университета „Джордж Мейсън” в САЩ. Интернет изданието Divergent Options на този център публикува статия, посветена на поредната годишнина от Минските споразумения.

Авторът на публикацията Сара Мартин в статията си „Оценката на провала на „Минск-2” в Украйна и успехът на прекратяването на огъня през 2008 г. в Грузия” се опитва да бъде възможно най-обективна.

„Лесно е да се намери сравнение между текущата война в Донбас в Украйна и войната през август 2008 г. в Грузия. Но въпреки сходствата им, едната завърши за по-малко от месец, а другата продължава вече пета година без никакъв намек за приключване в близко бъдеще”, пише Divergent Options.

В настоящия конфликт в Украйна участват двама основни играчи: централното правителство на Киев и самопровъзгласените републики. Москва предоставя хуманитарна помощ на ДНР и ЛНР, а доброволци от Русия също се бият на страната на републиките. Киев се подкрепя от Съединените щати, Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Европейския съюз. Тази подкрепа е предимно от политически характер, както и от обучение на военни специалисти, продажбата на определени видове оръжия, но наскоро САЩ премина към открити доставки на смъртоносни оръжия, се казва в онлайн-изданието.

Киев се стреми да запази вътрешната цялост на държавата и политическата независимост от Русия. ДНР и ЛНР не търсят независимост, а обединение с Руската федерация, тъй като те се считат за етнолингвистично малцинство с по-тесни връзки с Русия, отколкото с останалата част от населението на Украйна. Западните партньори искат да запазят международния ред и да гарантират правото на Украйна на самоопределение. Русия обаче се притеснява от всякакви опити за „демократични реформи”, които тя счита за западна конспирация, подчертава Сара Мартин.

През годините бяха направени два големи опита за прекратяване на този конфликт: споразуменията от Минск от септември 2014 г. и споразуменията от Минск през февруари 2015 г.

През 2015 г. представителите на републиките обсъдиха възможността за реинтеграция с Киев. А сегашният президент на Украйна Петро Порошенко говори за прекратяване на конфликта и постигане на мир. Обаче и „Минск-1”, и „Минск-2” се оказват мъртвородени проекти.

Като припомня войната от август 2008 г., Мартин отбелязва, че основните участници са грузинското правителство в Тбилиси и бунтовническите групи в Южна Осетия и Абхазия, които са две етнически малцинства в Грузия и искат независимост от Тбилиси от 90-те години насам. Други заинтересовани страни са Русия, Съединените щати и по-широкия западен съюз. В същото време мисията на Европейския съвет за установяване на фактите посочи Грузия като субект, отговорен за започването на войната с обстрел с тежка артилерия на град Цхинвали. Русия открито използва войските си, твърдейки, че защитават миротворците и южните осетинци, които са руски граждани.

Преди войната през август, Грузия щеше да се присъедини към ЕС и НАТО, но Русия приема такива стъпки за неприемливи. Съединените щати и колективният Запад, напротив, силно насърчаваха такова желание. В този случай Грузия, започвайки войната, подцени интереса на Москва към Южна Осетия и надцени готовността на Запада да се намеси, сигурен е експертът.

Сара Мартин вярва, че конфликтите в Донбас и Грузия имат общи причини: и в двата случая има етнолингвистични противоречия и геополитически интереси на САЩ и Русия. Освен това намесата на Москва в двата конфликта не надхвърля намесата на Вашингтон.

Въпреки сходствата обаче, едната война приключи бързо, а другата продължава без най-малък намек за деескалация в близко бъдеще. В случая с Грузия има бързина и решителност от страна на Русия, която сложи край на конфликта.

В случая с Украйна, Москва не се решава да използва сила. Цената на тази нерешителност е десет хиляди човешки живота. Кремъл се надява тогава, че милицията на непризнатите републики в Донбас ще може да се справи с проблема, а след това времето изтече, твърди авторът на Divergent Options.

Самата Украйна не е в състояние да сложи край на продължителната война, тя просто няма сила за това. Ако Русия не иска да се намеси, тогава само силите на НАТО ще могат да спрат войната, казва Сара Мартин.

Краят на военните действия няма да означава край на конфликта в Донбас. Прекратяването на обстрела и разминирането обаче означава, че хората ще могат да се завърнат у дома, а мъртвите да могат да бъдат правилно оплаквани. Примирието не е последната стъпка, а само първата. Пътят към мира в Донбас е дълъг път, но не може да започне без тази първа стъпка, заключава Divergent Options.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    158 30 Отговор
    ДОБРЕ ЛИ СТЕ БЕ ХОРА ???????
    Донбас е РУСИЯ !!! Какво НАТО !!! Стига шеги !!!

    Коментиран от #76, #93

  • 2 Катрин Бигълоу

    95 7 Отговор
    Може да се снима сериалче със заглавие,, налудничевите мечти на Сара" историят ще се разправя за една иди... ка която след редовна употреба на,, Бяло" е издухала гълабарник и живее в измислен свят!
  • 3 Alpha_Lone_Wolf

    21 149 Отговор
    Време е да ги надупчем тия руснаци, оттатък Урал им е мястото на викинго-монголците. Бой по каската, Европа е пренаселена и се нуждае от нови територии.
    УНИЩОЖЕНИЕ НА РУСИЯ, ТОВА СПАСЕНИЕТО НА ЕВРОПА!

    Коментиран от #8, #10, #15, #86, #92

  • 4 Излъган

    119 8 Отговор
    Както винаги, силни само на думи. А опитайте да влезете в Донбас, пък да видим какво ще стане. Там е Русия, не е България, да си правите каквото искате.

    Коментиран от #90

  • 5 ГосТ

    15 119 Отговор
    Украйна трябва по най бързият начин да влезе в НАТО и ЕС. (макетата щели да взимат моля ти се) ако иска да запази целостта си. руснаците ще продължат с мизериите докато могат. Много са гладни и путя ги храни само с подобни мизерии, които те приемат като геройство. Да влизат в НАТО,да разполагат ракети и армия по границата и така. Друго спасение за тях няма от зверовете. За ЕС и НАТО също ще бъде от полза.

    Коментиран от #41, #46, #97

  • 6 NikNay

    99 8 Отговор
    НАТО ще извзема функциите на сините каски от ООН ли? Май нещо си надвишават правомощията и пак ще действат открито по гангстерски .
  • 7 1234

    77 5 Отговор
    Бля, бля, бля! Дрънканици на умопомрачена жена и как смята да го направи НАТО не и е ясно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    88 8 Отговор
    Еми точно това чакат руснаците-да влезе НАТО на Донбас та да имат повод да им натрошът манерките. Опит имат-английските и американските наемници край Дебалцево още немогат да ги съберът...
  • 10 NikNay

    62 4 Отговор

    До коментар #3 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Давай, какво чакаш замятай берданката и отивай да ги гониш до Урал и оттатък.
  • 11 Румяна Костова

    77 7 Отговор
    Спирането на войната на Донбас ще започне с даването на автономия на тази област от украинските власти,което и е заложено в миниските съглашения, подписани и от Порошенко.След което следват местни избори там.До сега това не е сторено и няма шанс да се получи.Американците как ще спрат войната ?Защото пропагандата не действува на миньорите.Те са с твърди глави и с имунитет към красиви американски слова за демокрация.Авторът наистина ли не знае, че Русия влезе в Грузия след като грузинците застреляха 100 руски миротворци в Южна Осетия,или се прави на ударен?След подобно събитие на Донбас, ще последва същата развръзка.И присъствието на американци там няма да помогне на украинците.
  • 12 Атанасов

    37 6 Отговор
    Публикацията е от 21.01.2019 г. " Край Донбас шум се вдига, лъскат саби, щитове, ето НАТО пристига, Русия зове"...
    Сара Мартин прави нелепи аналлогии...
  • 13 ГосТ

    10 76 Отговор

    До коментар #8 от "РОМ":

    Просто не знам как си представяте Русия срещу Европа,изключвам сащ? Официално огневата мощ на Европа е много по голяма. Да не говорим,ако ги напънат отзад и японците и си вземат не само Курилите,но и още. Тук става дума за Германия Франция и Англия в съюз срещу Русия, плюс останалите. Не става въпрос за предните формати. Вие разбирате ли го това ? Слава богу,това са само дрънканици,но наистина Украйна трябва да влезе в някакъв съюз,за да не бъде разкъсана

    Коментиран от #17, #18, #31, #45, #47, #53

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Торнадо М

    34 4 Отговор

    До коментар #3 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Няма да сте първите , акали навътре.
  • 16 Анти седераст

    8 53 Отговор
    NATO ще вземе и Украйна от нерешителната Пудка с мозък на синигер.

    Коментиран от #22

  • 17 гост

    48 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    .... Ъъъъх, само да те пробвам: Каква армия има Германия?!

    Коментиран от #19

  • 18 NikNay

    42 4 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Ако знаеш само колко зле е немската армия и в какво трагично състояние са им флота, бойната авиация и бронетанковата техника направо ще се изненадаш. Това го казват не само медиите а и министъра на отбраната ми. Направи си сметка колко зле са останалите членове в Европа.

    Коментиран от #21

  • 19 ГосТ

    8 48 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Германия прави армия много бързо ако не знаеш. Има бюджет,има и технологии ;) Единственото, което имат руснаците в повече е ядрено оръжие, въпреки че съм сигурен на Франция и Англия сумарно е достатъчно

    Коментиран от #25, #26, #29, #84

  • 20 Патриот

    42 5 Отговор
    Дрън дрън, войната започна след намесата на негъра Обамгутан. Месията на негрите по света, който донесе много смърт и разруха в Украйна, Сирия и Либия.
    България не трябва да дава гражданство даже и на един примат. Някои примати могат да приказват на вид големи неща, но като ги анализираш пълни глупости говорят.
  • 21 ГосТ

    6 37 Отговор

    До коментар #18 от "NikNay":

    Можеш да видиш френската и британска армия с какво разполагат.хайде стига глупости. Ну пагади, само "братушките правят ракети ха-ха-ха.

    Коментиран от #27

  • 22 Рязани мечти

    51 4 Отговор

    До коментар #16 от "Анти седераст":

    Украйна е вече без никаква стойност, с руските ракети в гърба , разположени в Крим.Намира се в естествен чувал . И скоро като пресъхне тръбата - съвсем. Най вероятно ще бъде отново изтъргувана , срещу нещо. Преди да са започнали гладните бунтове.
  • 23 Мадуро

    39 4 Отговор
    Много смели мечтателници са в краварника!
  • 24 Румяна Костова

    42 3 Отговор
    Твърдението, че НАТО ще спре войната в Донбас е само твърдение и измислици премислици на някаква си Сара Мартин (еврейка ?)Защо ли шумим толкова?Та самата тя казва ,че не и е ясно защо войната там не спира.
  • 25 Румяна Костова

    47 6 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Не забравяйте и мотивацията.Руснаците ги учат да се бият до смърт за родината си,а немците -да правят път на имигранти и джендъри.Нито Русия ще нападне на Германия,нито пък немците ще имат тази смелост.Да бъдем реалисти все пак!
  • 26 гост

    31 4 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    От какво я прави бе, от вурстчета и бира ли ? Хахаха...смешките ти нямат край..та малко общодостъпни факти. Служащи към 2018 - 179 000, половината от които обаче ще са пенсионери 2030, свободни места 21 000.... Всъщност може и от теб да стане германски войник - имаш право да кандидатстваш и почти е сигурно че ще те вземат. Тъкмо ще имаш шанс да громиш руснаците, щото в България няма да имаш тази възможност.просто нямаме армия. Иначе идеята за европейска армия познай на кого няма да се хареса? Коз - не е Русия. Армията е независимост, а на Европа найстина й трябва да извоюва своята, по същият начин по който някогашните бившите европейски колонии извоюваха своята.

    Коментиран от #28

  • 27 Петър

    24 3 Отговор

    До коментар #21 от "ГосТ":

    Аха да кажа че си малко умен,ама се отказах. Та с какво разполагали френската и британската армия,казваш...не стана ясно нещо или предпочиташ общите приказки а не конкретика за да не се излагаш може би..?
  • 28 Петър

    34 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ми,не не съм съгласен....с теб. Русия по-скоро би предпочела силна Европа,с самостоятелно мислене и би подкрепила това. Вместо положението в което се намира сега,слугинаж към САЩ. Това в никакъв случай обаче няма да и попречи да атакува американците бази в Европа,ако се наложи.

    Коментиран от #43

  • 29 Рязани мечти

    33 4 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Я кажи името на един германски модел система за залпов огън,или ракетен комплекс. Какво като германците правят танкове които да продават на други страни. Ако едно Торнадо се изпразни , или една тактическа ракета удари войсково образувание. Германците никога повече не биха нападнали Русия , те са дълбоко миролюбива страна , и воюват само икономически. В конституцията им е записано - Бундесфера може да участва само в отбраната на териториалните граници на страната , и никъде другаде. Отказаха да се намесват под чуждо давление (американско) в Крим и Донбас. И тенденцията е да укрепват връзките с Русия , което е смъртният страх на англосаксонците.

    Коментиран от #71

  • 30 Христо

    10 2 Отговор
    Абе хора, които и да сте. И аз искам да припечеля. Нещо, дайте координати.
  • 31 Не и е останало време

    27 4 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Това Япония срещу Русия , и Европа срещу Русия сме го гледали вече. Само дето от тогава минаха 74 години , а оръжията на двете свръх сили са ужасяващи, и способни да изпарят планетата . А Европа не е сред тези две свръх военни сили , тя само ползва от сигурността на едната , без да си плаща , както меко се изказа Тръмп.

    Коментиран от #68

  • 32 Оффф

    21 4 Отговор
    Има два варианта за приключване на войната в Донбас: 1.Русия да назначи следващия президент на Украйна или Русия да присъедини Украйна към ДНР.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Никто кроме МОСКВА !

    13 5 Отговор
    ТАК бъiло и ТАК есть ! Ма ДЕТЕ ми спокойни и ВСЬО БУДЕТ хубавьо ! Никакво НАТО, САЩ или ЕС там не преде, щото ЗДРАВА РУСКА ХУРКА ЩЕ ЯДЕ !
  • 35 ЖОПУ поднял

    8 2 Отговор
    До Лисабон земля ПОТЕРЯЛ !
  • 36 А Първа Българска Армия

    7 3 Отговор
    ВСТАВАЙ, груба зовьот - сольдатъi в поход ! Где Россия там Я ! Всьо остольное ОДА х/йня !
  • 37 Кирил

    8 20 Отговор
    Дългата война е кошмар за Русия,нещата вървят точно по план.украйна,Сирия,Кавказ.....нещата са както сесерето и афганистан.краят ще е същия.

    Коментиран от #39

  • 38 И у наз, БУДЕТ ВЕСЕЛО !

    9 2 Отговор
    Старият войник помни още и знае как се убира мекият спусък . Ох как го гони носталгията !
  • 39 Бъркаш м/йна

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Кирил":

    Ще бъде КРАТКА, МНОГО КРАТКА СХВАТКА , няма да има време да се прекръсти и ОТЧЕ НАШ промълвиш !
  • 40 Който си търси м/йната

    6 1 Отговор
    Винаги си я намира !
  • 41 SJJ

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Виж положителните и негативните "лайкове". Прост си, разбираш ли?
  • 42 Руско Гостоприемство

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Кога това?
  • 43 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #28 от "Петър":

    Първата част е това, което съм написал. За втората част, директното нападение според мен не е вариант защото Русия не би била инициатор и основен участник в конфликт на такова ниво. Европейските държави трябва сами да си извоюват независимостта, а не някой да вади кестените от огъня вместо тях. Това обаче не значи, че Русия няма да вземе страна... европейската страна.
  • 44 КОГО да защитавам у нас ?

    15 2 Отговор
    ПЕЕВСКИ & Сие , КТВ и Бойко- Домусчиев, братя Диневи , Доган и нам си кой още намазани пехливан ?
  • 45 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Това, което си написал, не са теории, а са пълни глупости.
  • 46 Весел

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Хи-хи-хи........егати СМЕШКАТА.......укропията щяла да "запази целостта си"!!! Алллоооуууу...........на картата на еуропката преди Първата световна война НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!! Има само Руска империя! Аре..........като върнат укропите ВСИЧКИ ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ, както върнаха Крим, сега Донбас, после и всички други....тогава, ако ВЪОБЩЕ НЕЩО ОСТАНЕ "тяхно" (хи-хи-хи).....тогава нека да "съществуват"!!!!
  • 47 Хрис

    24 4 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    ПреАтелЮуу, като не разбираш от военна музика не я слушай и не я коментирай- увисваш! Да ти светна нещо. Първо - Съветския Съюз през Втората световна воюва не само срещу Райха, но и срещу цяла Европа -две италиански, три рмънски и две унгарски армии, испанска доброволческа дивизия, десетки хиляди французи, поляци, словаци, хиляди холандци, белгийци и др. Около една пета от танковете на Вермахта в началото на войната са чехско производство, френски танкове участват в блокадата на Ленинград и т.н. На границата със СССР Турци държи в готовност 14 дивизии. Един любопитен факт - в края на войната в руски плен има около 25 000 французи, толкова са били и активните участници във френската съпротива( 20-25 000), при което 3 000 са били избягали руски военнопленици, толкова са били и руските белоимигранти.
    И сега малко за твята европейска "Огнева мощ" -говориш глупости на търкалета. Европа без америка е жив зян. Защото към момента всичките европейски страни членки на НАТО, на първия месец от мобилизацията могат да преведат в готовност за вдене на бойни действия общо 43 батальонни тактически групи (550- 800 човека) дислоцирани от Португалия до Турция. Преди две години Шойгу (министъра на отбраната на Русия) вдигна по тревога една армия от над 100 хиляди души, която извърши марш на разстояние от 1 000 км и проведе учения с бойни стрелби. ( някога и в българската армия се провеждаха такива меропритя, дори и в по-трудни услови -цели дивизии с бойната си техника

    Коментиран от #49, #51

  • 48 Война та с Русия не е както

    17 3 Отговор
    "СТАНИ БОТАТ" 50/50, Позвъни на приятел. Не м/йна ! Всеки сам плаща МАСРАФА според делата и устата му голяма и засрана !
  • 49 Историк

    4 31 Отговор

    До коментар #47 от "Хрис":

    Стига с тия простотии, че руската кочина воювала с цяла Европа, бе путлераст! Ако спазваш тая логика, трябва да кажеш, че е воювала и срещу самата себе си, защото над 1 500 000 руснака са преминали на страната на вермахта като доброволци и са служели ката шофьори, дърводелци, готвачи, строители и тн. Толкова извратена представа за историята имате руските подлоги , че самите вие сте забравили кога, къде и от какви родители сте родени.

    Коментиран от #52, #59, #60

  • 50 Бай Натю

    6 28 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #57

  • 51 Да допълня

    11 5 Отговор

    До коментар #47 от "Хрис":

    Също и финландци .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хрис

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    ПреАтелЮуу, като не разбираш от военна музика не я слушай и не я коментирай- увисваш! Да ти светна нещо. Първо - Съветския Съюз през Втората световна воюва не само срещу Райха, но и срещу цяла Европа -две италиански, три рмънски и две унгарски армии, испанска доброволческа дивизия, десетки хиляди французи, поляци, словаци, хиляди холандци, белгийци и др. Около една пета от танковете на Вермахта в началото на войната са чехско производство, френски танкове участват в блокадата на Ленинград и т.н. На границата със СССР Турци държи в готовност 14 дивизии. Един любопитен факт - в края на войната в руски плен има около 25 000 французи, толкова са били и активните участници във френската съпротива( 20-25 000), при което 3 000 са били избягали руски военнопленици, толкова са били и руските белоимигранти.
    И сега малко за твята европейска "Огнева мощ" -говориш глупости на търкалета. Европа без америка е жив зян. Защото към момента всичките европейски страни членки на НАТО, на първия месец от мобилизацията могат да преведат в готовност за вдене на бойни действия общо 43 батальонни тактически групи (550- 800 човека) дислоцирани от Португалия до Турция. Преди две години Шойгу (министъра на отбраната на Русия) вдигна по тревога една армия от над 100 хиляди души, която извърши марш на разстояние от 1 000 км и проведе учения с бойни стрелби. ( някога и в българската армия се провеждаха такива меропритя, дори и в по-трудни услови -цели дивизии с бойната си техника

    Коментиран от #55, #69, #72

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 пич бре

    16 1 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Натю":

    прост ли си ?вече 9 века всички третополови се опитват ,но резултатът за тях е плачевен!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хрис

    20 4 Отговор

    До коментар #49 от "Историк":

    До историка-хистерика. Тия 1 500 О00 които сочиш ти, май са били повечко и не са били само дърводелци строители и шофьори, а е имало една цяла армия -тази на г-л Власов, имало е и Казашки корпус, имало и кавказка мюсюлманска дивизия, мало е и бендеровски отряди . И така преАтелЮ, с тази твоя подсказка, само потвърждаваш, при каква сложна обстановка е воювал и победип Съветският Съюз. Чети, чети и мисли!

    Коментиран от #88

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бай Шиле

    11 6 Отговор
    Грузия е на границата с Русия.Не граничи с САЩ.КАКВИ ИНТЕРЕСИ НА САЩ?
  • 62 тръц

    3 0 Отговор
    ха ха ха ))) тръъъъцццц
  • 63 кой бе

    2 0 Отговор
    кой отиде директно в коментарите 😝
  • 64 Иванов

    9 22 Отговор
    Колко трябва да е прост един човек, за да бъде русофил? Според мен, много!!!

    Коментиран от #74, #94

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Политиката е лъжа

    14 2 Отговор
    Ще спрат войната в Донбас,колкото спряха руснаците,като си взимаха Крим.Просто всичко е бизнес,пари,ПИАР.Нищо ново под слънцето вече близо 75 години
  • 68 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Не и е останало време":

    Я пак помисли ? Дали е било така. Хахаха. Срам нямате ли ? Май не
  • 69 ГосТ

    5 4 Отговор

    До коментар #53 от "Хрис":

    Пропагандата и кражбата на факти и история няма да направи по силни орките, колкото и жива сила да притежават ;)
  • 70 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "Симо":

    😂😂😂 ама вие си вярвате ахахаха
  • 71 ГосТ

    3 13 Отговор

    До коментар #29 от "Рязани мечти":

    Таурус моето момче ;) Таурус. Пак повтарям, Европа има по голяма огнева мощ от Русия и формата Русия-САЩ-Великобринания срещу Германия и Япония няма да бъде същият. Германия трябва да прекрати този поток окончателно. Санкциите ще оправят нещата.
  • 72 Само питам

    4 13 Отговор

    До коментар #53 от "Хрис":

    Не знам защо руската измет се опитва да фалшифицира историята и да представи нещата така, че руснаците са се били сами срещу цяла Европа и са победили. Това изобщо не отговаря на истината, защото две или 10 дивизии изобщо не са били от значение. Ако руските лъжи прод ржат след време ще излезе версията, че руската кочина се е сражавал сама срещу целият свят и е победила. А истината е, че ако бяха 1:1 с германците, сега Меркел щеше да бъде президент на Русия а джуджето щеше да и носи куфарчето.

    Коментиран от #73, #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "Иванов":

    Почти толкова, колкото да е американофил и русофоб. Все пак, ако си безпристрастен и проследиш споровете тук ще видиш, че втората група почти винаги се оказва в пъти по неподготвена и неспособна да разсъждава. То на хибрида ум му не трябва, ама умира там , където се сблъска с такъв.

    Коментиран от #77

  • 75 Гост

    12 4 Отговор
    Аз по безсмислена статия не съм чел скоро! Едно и също го предъвкаха три пъти, без да кажат нищо ново! Най важното, че НАТО щяло да спре войната! Тъпня от класа! Вече никой не го е грижа за укрите и Потрошенко! Бита карта!
  • 76 1944

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    да признаем волжка българия тогава.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ЕК на ЕК глупости

    14 6 Отговор

    До коментар #72 от "Само питам":

    Ти не четеш ли по- горе. Германия първо си осигури еврейските пари и капитали , за да може да се развие като мощна държава , след което превзе Европа , заедно с всичките суровини , мозъци, военна техника и хора зад машините. Създаде военно чудовище от 12-14 европейски армии , и тогава тръгна към Русия , като Русия се отбраняваше САМА 5 месеца , преди да дойде първата помощ състояща се от мизерните танкове Матилда , и Валънтайн , за които историята не помни нищо, освен ,че руснаците са брали големи ядове с тях , и се е наложило да ги преправят , и после да ги откажат. Пред Москва нямаше нито една съюзническа дивизия, обрата и първото поражение на немците е с прехвърлянето на 700 000 свежи сибирски дивизии, от тези дето разгромиха японците, и това дойде за немците като гръм от ясно небе. Шанса на Хитлер беше в тези 5 месеца да сломи руснаците ,докато той воюваше с цяла Европа , а руснаците сам сами , и тогава не успя, останалото се знае . Къв ЕК на ЕК та гони След средата на 1942 може да се говори за нещо като ЕК на ЕК.

    Коментиран от #80

  • 80 Само питам

    5 14 Отговор

    До коментар #79 от "ЕК на ЕК глупости":

    Руските фалшификации на историята ги знаем. Психопата Путин бе казал, че Русия е щяла да се справи с Германия дори без Украйна и останалите съветски републики. Защо не повдигнеш и тоя въпрос?

    Коментиран от #96

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Мнение

    0 2 Отговор
    Всеки може да философства от това дали по този начин си изкарва „хляба”. Има професии, които преди всичко и само с това си изкарват насъщният. Но "Х" има мнение, публикува го и е 1-ин от 100 000, а може и повече. "У" е 1-ин от 100 000 000, а може и повече, има мнение, негово си е и няма потребност нито от публикуване, нито от споделяне. "Х" = Сара Мартин (занаят за осигуряване на „насъщният”). "У" = на мен (1-ин от 100 000 000, а може и повече) колко струва мнението на "Х"? За „Y” нищо!
  • 84 Дивуй

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Пич, много глупости пишеш.Не си подготвен, излагаш се.
  • 85 1111

    11 1 Отговор
    Един факт, който никой не може да отрече.Украйна излиза от СССР с територия с една трета по голяма от момента на присъединяването към СССР.Сега тези територии просто се връщат там, където са били.Давам ти нещо защото сме партньори,а като това вече не е така си го взимам обратно.Просто е ...и справедливо.

    Коментиран от #87, #89

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "1111":

    Ами тя и преди СССР почти цялата е част от Руската империя, и то доста повече от 2/3. Украинците никога никой не ги е питал какво искат и къде да участват
  • 88 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хрис":

    Бе то да си „историк” не значи да е умен много човек.. :) И аз няколко пъти обяснявах,ама то ако се наливаше....щеше да е лесно..!
  • 89 Именно...

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "1111":

    Така е било и с Крим.Хрушчов решава да даде Крим за стопанисване на украинците които са били част от СССР,тогава.Самият той се е родил в украйна но винаги е заявявал че е руснак. Просто не са се делили толкова яростно на такива или онакива както сега.

    Коментиран от #91

  • 90 Те моъ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Излъган":

    Та те моъ вленът,ама да надуят кавала :)
  • 91 Анонимен

    1 3 Отговор

    До коментар #89 от "Именно...":

    Разбира се че са се делили, винаги. Едните приобщените рускоговоряши украинци, и другите които са си запазили родният език, обикновено селяни и по бедни хора, другите чиновници офицери от армията и хора на по-високо социално положение и наследници на такива. Бая репресии е имало срещу националистите. После нещата се обръщат и украинците през ВСВ стават най-жестоките с/у руснаците. Тая омраза между украинци и руснаци, особено тези от западната част на страната има дълга история. А също са мразени и рускоговорящите укр. Отношението е като към помаците след освобождението

    Коментиран от #95

  • 92 Ники

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Кавал за унищожаване се иска дупе но нито ти нито мислещи като теб го имате
  • 93 СТАРОТО

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Донбас е в УКРАЙНА а не в Русия,бре неграмотник!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ники

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "Анонимен":

    Аз живях и израснах в Украйна 75_81 нямаха никакви проблеми
    Правих бизнес 91 _98 пак нямаше дойдоха на власт превратаджии
    С помощта на най големите демократи да им го начукам и има проблем ако ПУТИН не беше толкова умен в Крим сега щеше да бъде 6 педераски флот на америка
  • 96 Ники

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Само питам":

    Те са били неделима част и сега могат да се справят със всеки агресор
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.