Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 16:00 11 783 37

Истината за нахлуването на САЩ в Панама през 1989 година

  • панама-
  • сащ-
  • инвазия-
  • преврат

Мануел Нориега прекарва няколко дни в посолството на Ватикана, което е заобиколено от американски войници

Истината за нахлуването на САЩ в Панама през 1989 година - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Лошо знаем световната история. Така си е. Ще разкажа историята с държавата Панама, която се случи през 1989 година. Отново само факти, без емоции. Американското нахлуване в Панама започна на 20 декември 1989 г., а сраженията приключиха пет дни по-късно. Официалната причина: възстановяването на демокрацията и защитата на живота на 35 хиляди американски граждани, живеещи в Панама.

Събитията, довели до нахлуването

1. Панамският канал е най-важният икономически и военен път, контролиран от САЩ. През септември 1977 г. президентът на Панама Торихос и президентът на Съединените щати Джими Картър (според изискванията на международната общност) подписаха споразумение, на което на 31 декември 1999 г. Съединените щати трябваше да прехвърлят контрола на Панамския канал към правителството на Панама.

2. В средата на 80-те години правителството на САЩ започна да оказва натиск върху Панама, за да се откаже от това споразумение. Правителството на Панама категорично отказа да преразгледа условията на това споразумение и отношенията между двете страни започнаха да се влошават.

3. През февруари 1988 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини командира на въоръжените сили на Панама, Мануел Нориега, в трафик на наркотици и редица други престъпления. Министерството обаче предложи да оттегли това обвинение, ако генералът напусне поста си и ще допринесе за преразглеждането на споразумението за бъдещата собственост на Панамския канал. Нориега отказа.

4. През април 1988 г. Съединените щати увеличиха военния контингент, който контролира Панамския канал с 1300 военнослужещи, за да гарантират безопасността на гражданите и интересите на Съединените щати.

5. През април 1989 г. президентът на Съединените щати реши да наложи икономически санкции на Панама. През май 1989 г. Съединените щати изпратиха още 2 000 войници в Панама, „за да се гарантира безопасността на гражданите на САЩ”.

6. През октомври 1989 г. група панамски офицери с подкрепата на Съединените щати направиха опит за въоръжен преврат, за да отстранят Нориега. Лидерите на заговорниците са били офицери, които са преминали военно обучение в САЩ. Държавният преврат се провали. САЩ осъдиха властите на Панама, че не желаят да слязат по демократичен път.

7. През ноември 1989 г. президентът на Панама Родригес се срещна на пресконференция със съветски журналисти. Той каза, че трудната социална и икономическа ситуация в Панама е причинена от враждебната политика на правителството на САЩ и заяви, че Панама планира да разшири връзките си със страните по света (включително СССР), за да намали уязвимостта на Панама поради зависимостта на страната от една от големите сили. На следващия ден след речта, 11 ноември 1989 г., Съединените щати обявиха началото на евакуацията на всички членове на семействата на американските военни в Панама (7700 души) и започнаха изтеглянето.

Военна операция „Правилното дело”

Нахлуването започва около 1 след полунощ на 20 декември 1989 г., първи започват да работят саботьорите, а в два сутринта американската тактическа авиация удря цели в Панама, Колон, Рио Ато и Давид. Основните точки на съпротива са атакувани едновременно. Веднага след избухването на военните действия, държавната телевизия на Панама е завзета и спряна да излъчва и един час по-късно започва да излъчва образа на емблемата на Министерството на отбраната на САЩ и изискването народът на Панама да не нападат граждани и собственост на Съединените щати. В същото време специалните части на САЩ се опитва да улови президента на Панама Ф. Родригес и членовете на правителството на Панама, но президентът успява да избяга. 111 американски транспортни самолети започват да разтоварват американски войници. До края на 20 декември 1989 г. ( за един ден) частите на САЩ основно изпълниха задачите си.

На 22 декември 1989 г. американският полковник Майк Снел заяви пред репортери, че 50 килограма кокаин са намерени в крепостта на Мануел Нориега във Форт Амадор. По-късно, през януари 1990 г., след прегледа, е установено, че опаковките съдържат брашно за приготвяне на хляб. Но по същество нищо не се промени. Локалната съпротива продължава още няколко дни, последните битки се състоят на 25 декември сутринта. Американското командване се страхува от разгръщането на партизанска борба, но това не се случи.

В Панама за първи път е тествана нова система за взаимодействие на апарата на психологическите операции с гражданските и военните медии. За тази цел е създаден специално подбран и инструктиран контингент от журналисти и фоторепортери, който към началото на военните действия е прехвърлен в съответните съоръжения. Разработена от специалисти по психологическа манипулация, информацията е предоставена на жителите на САЩ и на световната общност чрез контролирани медии строго от определен ъгъл. В допълнение, техниките на „психологическа война” са използвани, за да накарат панамските военни да спрат да се бият и да се предадат.

В резултат на тази инвазия, правителството на Панама е свалено. Новият президент на Панама, Гилермо Ендар, пристига в страната с американските войски и полага клетва на президент на Панама в американска военна база.

Международната реакция на инвазията

След началото на инвазията 15 държави-членки на Съвета за сигурност на ООН гласуват за осъждане на американското нахлуване в Панама, но Съединените щати, Великобритания и Франция използваха правото на вето, за да блокират резолюцията. - Организацията на американските държави осъди американското нашествие в Панама и поиска изтеглянето на американските войски от територията и. За приемането на резолюцията гласуват 20 държави, срещу - 1 (САЩ). - ЕИО приема резолюция, в която изразява загриженост относно действията на Съединените щати.

Последици от инвазията

Мануел Нориега прекарва няколко дни в посолството на Ватикана, което е заобиколено от американски войници. За да принудят Нориега да напусне посолството, американците инсталират мощни звукови колонки по периметъра на посолството, през които пускат силно рок музика, която се излъчва денонощно - в резултат ситуацията в посолството става непоносима. 3 януари 1990 г., той се предава, арестуван е и откаран в Маями. Осъден е от американски съд на 40 години затвор за насърчаване на тероризма. Освен това той е осъден от съда на новото правителство на Панама на 20 години затвор за „политически убийства”. Все още изтърпява присъда в един от затворите на Панама.

Новият президент на Панама Гилермо Ендар Галимани незабавно стартира кампания за борба с паметта на президента Торихос, който се застъпва за национализацията на зоната на Панамския канал. Още през първите три месеца след инвазията са публикувани нови училищни учебници, в които властването на Торихос и Нориега е определено като „21-годишна военна диктатура”. Международното летище Панама и общественият стадион, по-рано кръстени на Торихос, също бяха преименувани. На 10 февруари 1990 г. Гилермо Ендар Галимани обявява разпускането на въоръжените сили на Панама. За безполезност. Официалната причина е: „защо трябва да храним армията си, ако американците ни защитават?” Панамският канал остава под контрола на САЩ „без ограничения във времето” и безплатно.

Нашествието в Панама е първото в историята на американските намеси, при което теоретично оправдание, което правителството на САЩ използва, са лозунгите за „възстановяване на демокрацията” и „запазване на демокрацията”.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евродебил

    78 16 Отговор
    ДА ЖИВЕЙ ДЕМОКРАЦИЯТААА!!!

    ДА ЖИВЕЙ САЩ!!!

    УРААААААААААААА!!!
  • 2 толерантен

    93 3 Отговор
    А, напишете и за Гренада. Как беше.
  • 3 Факт

    86 2 Отговор
    Ще си го получат някой ден!
  • 4 Изроди! Изроди!

    81 2 Отговор
    Жална ни майка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 той

    6 46 Отговор
    а кой го построи канала?
    и не е безплатно

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 goni

    54 0 Отговор
    Закона на джунглата. Какво, толкова?! Единственото, което буди безпокойство е че ние се сме на губещата страна! Интересно!:)
  • 10 goni

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "той":

    Безплатни неща няма. Можеш да бъдеш сигурен че е платено! Ама, им се е видяло малко! Абе, случва се!:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 gnom

    49 3 Отговор
    Отврат. Но все пак носят "демокрация", за няКОЙ!
    Ало, ибрикчиите, де сте бе, предатели ниедни!
  • 13 Насран русофил

    6 25 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ердоган

    Коментиран от #18

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    56 1 Отговор
    Това е алгоритъмът за разправата с Венецуела и Мадуро...
  • 15 Borislav Popov

    8 60 Отговор
    Поредна порция повърня на Поглед.инфо и поредна порция вечеря за рушките тролчета. Идете да се оплачите на чичко путин.

    Коментиран от #17, #19, #34

  • 16 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    49 6 Отговор
    Ами просто всякакви коментари са излишни,но най -много ме впечатли момента в който са разпуснали армията на Панама! Е защо не разпуснат и нашата, а ни карат да купуваме бракми на по 50 /60 години? Все пак трябва да бъдат по-милостиви, в нашият случай даже и военна операция не е правена!Българският политически елит е толкова удобен ,че срещу скромна комисионна от двата милиарда даже и самолети няма да иска!

    Коментиран от #27

  • 17 Знаещ

    42 6 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Че защо да се оплакваме на Путин..........по-добре да се оплачеме на ерменския поп! Само него още не сме го оплюли! Хапеме ръката, която ни дава хляб, па после........търсиме на кого да се оплачеме! ТИЯ НОМЕРА ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ! Трети път руснаците не са будали да ни спасяват!
  • 18 НАСРАН РУСОФОБ ДО УШИТЕ

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Насран русофил":

    Банално отвратителна гнида!Да си завреш шекелите там,дето не огрява слънце!
  • 19 Име като гост

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Иди да се гръмнеш!
  • 20 Хрис

    34 0 Отговор
    Перфектно изложение. Едно малко допълнение, без подробности -плнирането и подготовката на въздушно-десантната операция започва от юни 1989г.,като отделните й елементи са отработват на спецялно проведени за целта учения.
  • 21 чичо сам

    3 33 Отговор
    Ако панамците,живеят добре,какво им пука
  • 22 Руснак

    5 30 Отговор
    Еее друго си е руския ботуш да стъпи там повече трева не никне
  • 23 Borislav Popov

    31 0 Отговор
    То и за Венецуела е така . И за Югославия ! И за Украйна !
  • 24 Хихихихи

    30 0 Отговор
    Аууууу, що клеветите най-демократичния агресор на света!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Borislav Popov

    21 0 Отговор

    До коментар #25 от "уточнение":

    "Основен бизнес партьор му беше Пабло Ескобар" - бе тъй ли рекоха козяците ?.....Първоначално е силен съюзник на САЩ, като работи за Централното разузнавателно управление (ЦРУ) от края на 1950-те до 1986 г. Към края на 1980-те години отношенията му с Вашингтон се влошават и през 1989 г. САЩ напада Панама, за да го свали от власт.
  • 27 Ефрейтор

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Тя нашата армия отдавна е разпусната, но не по тази схема.
  • 28 стоян георгиев

    8 17 Отговор
    поредната партенка.нориега си е бандит отвсякъде.отгоре на всичко има наглостта да бъде двоен агент ,а накрая да се опитва да играе с кастро и руснаците.наркодеиността му бе доказана и получи затвор в щатите и франция ,където и лежа.панама след него върна демокрацията си и днес е една стабилна и просперираща страна с доходи около тези в унгария.брутен вътрешен продукт : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita панама е десет места пред русия.явно много лоши тия американци еи.пак прецакаха съюзника си .само да добавя че благодарение на американския интерес все още няма втори канал в региона макар че никарагуа и салвадор правят опити в тази посока .

    Коментиран от #30

  • 29 usa out

    15 1 Отговор
    Крайно време е Светът да се обедини срещу американоюдейския империализъм.
  • 30 Трол

    16 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Нориега е продукт на ЦРУ, един от елементите в аферата "Наркотици,оръжие,контри". С продажбата на наркотици и оръжие за Иран, ЦРУ финансираше контрите в Никарагуа. Това не е тайна за никой. Когато Нуриега поиска да върне Панамския канал и то по договор сключен с американците, той стана неудобен за тях!

    Коментиран от #35

  • 31 гост21

    11 0 Отговор
    Това да го прочете идиота Тома Биков.
  • 32 Гост

    6 0 Отговор
    Не съм чул роб да живее добре!Ти може би си първия!?
  • 33 Антон Кутев

    2 3 Отговор
    Едно време ни внушаваха , че Партията винаги е права ,( БКП ), и дружбата със СССР ни е необходима като въздухът и водата , т.е.подчиненоста и робията ,а си се обадил ,а си отишъл за някоя ,друга година в затвора .А сега няма вестник или телевизия да не лае срещу Борисов и ГЕРБ ,преди това срещу Костов и СДС .И СДС не издържа и се сгромоляса .А бе с една дума , САЩ винаги са прави и дружбата ни с тях е като въздуха и водата .Сами не можем да се оправим с червената гнус , а дано американците най - после ни обърнат внимание и ни помогнат да ги стъпчем червените червеи .
  • 34 простотакис

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    ти не си бил роден тогава,нито пък те вълнува какво става там твоята глава е празна,защото мислиш само за себе си,ти си консуматор от който света няма нужда,дали ще научиш някога истината за себе си няма значение затова изчезвай,твоето място е на бустана при бастуните!
  • 35 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Трол":

    нуриега е американски продукт на времето си .създаден е да се противопоставя на левите движения в южна америка както хиляди други като него от чили през бразилия ,до аржентина и панама.само че не бе лоялен и искаше да се прави на хитър.случи му се очакваното.панамския канал няма нищо общо .напротив след свалянето на нуриега сащ върнаха панамския канал на панама.днес е собственост на панама и е управляван от китаци.статията е написана от другаря сергеев ,а другарите с такива имена пишат подобно на теб само щуротии!има едни подробности дето другаря сергеев леко ги е пропуснал.панамския канал го строят сащ преди да има държава панама.после сащ подпомагат панамското освободително движение и следствие на което се създава панама,после свалят нуриега и връщат демокрацията на панама ,после съботират изграждането на алтернативни канали на панамския,после предават канала ,а не връщат щототои никога не е бил панамски и реално с политиката си потдържат стандарта на панама в космоса спрямо съседите и.та тва са лошите американци от панамска гледна точка.и много поздрави на другаря сергеев!
  • 36 Аве Фюрер за престъпленията на САЩ

    1 0 Отговор
    И в интерес на Истината това което е написано си е самата Истина
  • 37 Godlieb Gendemishy

    0 0 Отговор
    ЗА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА НА РЕПУБЛИКА ПАНАМА ПОНАСТОЯЩЕМ - ДА КАЖЕТЕ!?!