Last news in Fakti

10 Август, 2019 16:05 12 283 94

Турция анексира съседни страни с огън и меч

  • симеон николов-
  • турция-
  • кюрдистан-
  • сирия-
  • ирак
Турция анексира съседни страни с огън и меч - 1
Снимка: Поглед.инфо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

През последните два месеца Турция провежда мащабни офанзиви едновременно в Сирия и Ирак, в които има много прилики и се характеризират основно с два подхода на турските военни. Първо, извършва се прочистване на местното население, като в Сирия се заселват семейства на съюзнически ислямистки милиции и бежанци, а в Ирак се създава обезлюден пояс под предлог лишаване на отрядите на Кюрдската работническа партия от тилови райони. Т.е., извършва се едно анексиране на територии от Сирия и Ирак, в противоречие с всякакви международни норми. Второ, и в двете страни се обстрелва цивилното население, което дава жертви, включително жени и деца, бомбардират се села на хриситяни и йезиди и дори бежански лагери, опожарява се селскостопанската реколта и се обрича на глад населението и бежанците. И за всичко това, международната общност мълчи. Тя е готова да налага дори санкции, ако са засегнати икономически или военни интереси, например заради агресивното поведение на Турция в опитите ѝ да наложи свои сондажни работи в икономическата зона на Кипър за разкриване на газ, но не и когато убиват жени и деца и бомбардират бежанци. Това е лицемерното лице на нашите европейски ценности!

Определено се подценява и терористичния акт от 17 юли 2019 г. в столицата на Иракски Кюрдистан – Ербил, при който беше убит турския заместник генерален консул. Това е първото убийство на високопоставен турски дипломат от 1994 г. насам, но не това е главното. Задкулисието и кълбото от интереси и зависимости зад това събитие биха могли да предизвикат последствия от Иран през Ирак до Сирия и Турция. Анкара разбира се вменява вината за атентата на Кюрдската работническа партия. Но това убийство е най–малко в нейн интерес. Заради него тя може да загуби територията, използвана за тил на операциите си. А турската страна се възползва за да активизира военните операции срещу Иракски Кюрдистан. Атентатът идва в много удобен момент за противниците на Движението за независим Кюрдистан и това убедително твърдят например германски анализатори, а не местни заинтересовани страни. ПКК по–скоро би извършила атентат в Турция, а не в леговището си, твърдят те. Местното кюрдско правителство гарантираше досега относителна сигурност. Регионът спешно се нуждае от инвестиции, а при липса на сигурност няма да има такива. Икономическото положение на Северен Ирак се влоши след като правителството в Багдад замрази бюджета на този регион, а Турция го заплаши дори със спиране на водата и с икономически бойкот. След оттеглянето на Месут Барзани, поста бе поет от неговия племенник. На 10 юли, цели 283 дни след парламентарните избори бе съставено правителство с председател от Патриотичния съюз на Кюрдистан. При приемане на длъжността от премиера присъства турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Заради чувствителността на Турция по кюрдския въпрос не бе изпълнен дори кюрдския национален химн. Веднага последва посещение на Барзани–младши в Анкара. Пешмергите на Барзани получиха две важни височини в областта Канимаси и освободиха няколко позиции в граничната област за турската армия, а няколко дни по–късно оставиха на турците и град Zaxo.

Чрез стария Барзани Турция съуправляваше региона, а сега изглежда и анексира части от иракската територия.

Провежданите настъпателни военни операции на Турция напълно съответстват на плана на Ердоган за завладяване на Северна Сирия и Северен Ирак. В стартиралата на 28 май последна операция срещу Северен Кюрдистан в Ирак участват по последни данни между 4000 и 10 000 турски военнослужащи с подкрепата на турскте ВВС, които унищожават полета и гори. Официално обявената цел на т.н. операция «Kralle» е да прекъсне връзката между главната квартира на ПКК и иракско–иранската граница и границата с Турция. Турските бйни самолети бомбардират редовно пътищата, свързващи населените места в региона. Действията на сухопътните и военновъздушните сили са свързани с постоянни жертви сред селското население. Говорител на кюрдския Парламент осъди действията на турската армия срещу цивилното население и настоя централното иракско правителство да осигури защита на държавната граница и на местното население. След няколкоседмично мълчание МВнР в Багдад в писмено изявление спомена да «едностранен военен акт на Турция срещу суверенитета на Ирак».

Местни източници съобщават, че турски военни, облечени в униформи на местните Пешмерги контролират главните пътища, а на контролните пунктове са разположени бронирани коли и тежко въоръжение. Турският концерн ASELSAN е инсталирал наблюдателни камери в провинциите Ербил и Дохук. Всичко това означава, че Пешмергите на управляващата Кюрдска демократическа партия са предоставили контрола на северната част на Кюрдския автономен регион на Турция, която вече има изградени военни опорни пунктове на най–важните стратегически места и от там може безпроблемно да оперира в целия «автономен» регион. Логично възниква въпросът: «Това не е ли подготовка за бъдещо анексиране на Северен Ирак?»

Ако отново прочетете някъде, че Турция се бори срещу «Ислямска държава», си спомнете, че докато турските войски са концентрирали силите си срещу ПКК, прогонват цивилно население от селищата и палят ниви и гори, иракските въоръжени сили, заедно с отряди на йезидите са тези, които се бият с «Ислямска държава» и превзеха последно областта Шенгал.

Да обърнем поглед към Северна Сирия. Въпреки процеса на принудително заселване на арабски племена в кюрдските райони , много често днес кюрди и араби се грижат заедно за нивите, поделят си селскостопанската техника и снабдяват с продукти населението и многобройните вътрешни бежанци.

Какво остана обаче от най–плодорната градина на Сирия? Впрочем, по данни на организацията на ООН по прехрана и земеделие реколтата от пшеница в Северна и Източна Сирия представлява 65% от цялата селскостопанска продукция на Сирия. След операция «Маслиново клонче» в провиниця Африн, Турция изнася дори в Европа, нищо чудно и в България, например прочутите маслини на тази провинция. Тази операция, проведена от турската армия с помоща на подготвени и въоръжени от нея 43 ислямистки групировки и отряди, сред които много отявлени терористи, чийто връзки с Ислямска държава и с няколко чужди разузнавания разкрихме миналата година в публикация в «Поглед–инфо»

/ https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/maslinovata-klonka-na-erdogan-se-okaza-venets-ot-sayuznitsi-teroristi.92444/ , унижожи много селища и прогони стотици хиляди местни жители.

Днес сме свидетели на продължаващите варварски действия на турската армия и нейните съюзници. По продължение на турската защитна ограда по границата се използват запалителни бомби. Според радио ARTA-FM турските военни обстрелват селяните, излезли по нивите си при сеитба или при събиране на реколтата. В село Аая пожарът се прехвърлил върху къщите и загинали 2 жени и едно четиригодишно дете. Около героичния град Кобани, недалеч от турската граница, станал световно известен, когато кюрдите сами отблъснаха ордите на „Ислямска държава”, днес турската армия подпалва стотици хектари ниви, градини, гори. Свидетели от съседното село Селим разказват, че турските войници с изстрели по хората им пречели да угасят пожарите. В анексираната от Турция област Африн за няколко дни са изгорели 3000 хектара плодородни полета, хиляди плодови дръвчета. В селата, където са настанени турски войници, не позволяват на местните селяни да излизат на полето, освен ако не си платят по 5000 сирийски лири дневно на охраняващ военен.

В Африн ислямистите работят в тясно взаимодействие с турската армия. Ежедневно има съобщения за грабежи, отнета собственост, произволни арести, жестоки мъчения на местни жители от турски военни и джихадистките им приятели.

Стратегията на „Ислямска държава” винаги е била: опожаряване, създаване на хаос, оставяне на населението да умре от глад. В региона на Ефрат са опожарени 16 000 хектара, в Дейз ез–Зор– 4 000 хектара, в Табка – 1 750 хектара, в Джизре– 550 хектара. Според публикуваните в средата на юли данни на Самоуправлението на Северна Сирия около 45 000 хектара реколта на стойност 35 милиона евро е била унищожена от предизвикани пожари. В доклада са приложени видеозаписи, които показват, как турски войници извършват палежите. На този адрес https://www.docdroid.net/xkOHe35/crop-fires.pdf можете да се убедите не само в това, но да видите и овъглените трупове и ранените жени, жертви на тези пъклени действия на смелите натовски войни на съседна Турция, използвали огъня като оръжие. И когато прочетете някъде фалшивата новина, че руските въоръжени сили обстрелвали само училища и цивилни граждани се спомнете за тези картини и за „освободения” от амераканците и изравнен със земята град Ракка, столица на „Ислямска държава”.

Сирийскят режим досега не е бил съгласен да признае автономността на самоуправлението в общините на този регион, още по–малко пък да удовлетвори желание за федеративна структура. Самоуправлението се опитва да изкупи селскостопанската продукция, да я преработи и разпредели за най–нуждаещи се, включително и за бежанците.

Обръщения по повод зверствата на турската армия и на ислямистките групировки, които я съпровождат, са подавани и към европейски институции, но без резултат. За нас европейците изглежда по–важно да не ядосаме партньора си в НАТО, да задържим базите и командните центрове там, оставяйки се да бъдем изнудвани и заплашвани, че Ердоган щял да пусне бежанците към Европа. Какво тук значат някави си европейски ценности, какво тук значи международно право и анексирани територии! Правилата не бяха ли еднакви за всички в цивилизования свят? Различни са само изключенията. А ако те се превърнат в правила? Ние провеждаме съвместни учения с турските специални сили. Този опит ли ще ни предадат? Впрочем, някои европейски страни, кандидатстващи за боен самолет F-16, отказаха да им провеждат подготовка в САЩ по бомбомятане с аргумента, че нямат намерение да хвърлят бомби в Йемен или Сирия. Съдейки по срока и парите, подготовката на нашите летци ще е в пълен обем.

Автор: Симеон Николов

Източник: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    42 39 Отговор
    Точно така става как го разправяш соросоиде! Пешмерги въоражени от САЩ са тези в Сирия и Ирак, отговорноста пада на тези които ги въоръжават и съскат срещу Турция!
  • 2 толерантен

    56 31 Отговор
    Ем, те с това са световно известни, турчелята - касаплъка и манафлъка.
    А! И баклавата.
    За друго не ги търси - това, оперни певци, шахматисти, художници, учени... изобщо наука, култура, хуманизъм...
    В училище наблягали на Корана повече.

    Коментиран от #4, #47

  • 3 Долу турция!

    37 32 Отговор
    Като си член на нато е така, башибозука безчинства а сащ и евреите стимулират исляма по света освен в сащ и израел! Ние сме следващите , дърветата няма да стигнат да бесим гербаджиите
  • 4 Мехмед

    34 72 Отговор

    До коментар #2 от "толерантен":

    Кой ви построи пътищата в България преди освобождението? Я ми кажи някой ренесанов поет, писател, художник, математик, физик българин?

    Коментиран от #5, #10

  • 5 толерантен

    51 14 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    Питай някой да ти обясни, по-бавано и подробно, защо е тъпо да питаш българите къде са били през Ренесанса.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Професора

    25 34 Отговор

    До коментар #5 от "толерантен":

    Ако не са руснаците са турците и обратното все няной друг е виновен на горките!
  • 7 Бесен Язовец

    27 52 Отговор

    До коментар #5 от "толерантен":

    Турците на са ограничавали българите да учат и творят!

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Guest

    26 17 Отговор
    нали разправяхте, че турските войници от страх бягали, и операциите били провал. На новите писани преди обяд ли да вярваме, или на тези писани след обяд

    Коментиран от #9

  • 9 JPower

    30 35 Отговор

    До коментар #8 от "Guest":

    Ми турците са силни само срещу жени и деца. Бягат, като видят мъжете!!

    Коментиран от #42

  • 10 JPower

    51 26 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    По турско всичко е строено от българи. Например Кольо Фичето....турчина само руши. България е направила най-големите инфраструктури в Ирак. Строили сме в Русия и в Африка ,но кво да обясняваш на осъкатен!!

    Коментиран от #12

  • 11 толерантен

    25 13 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Вярно е - "само" са ги клали, грабили, заробвали, потискали...
  • 12 Мехмед

    18 29 Отговор

    До коментар #10 от "JPower":

    Всички пърщтища в България преди робствотонса от римляните и византийците българите не строят пътища! Образованието е било килийно както и в цяла Европа уневерситет само за чорбаджийските деца също както и в Европа!

    Коментиран от #18, #93

  • 13 Жалният вой на курдофилите

    14 27 Отговор
    Е музика за ушите. Мачкай Ердо кьопеците без жал!!!
  • 14 Вярно е

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Природата ги е ограничавала.
  • 15 Ще има още много туркофобски вой

    11 12 Отговор
    И ред сълзи и сополи....хахаха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мехмед

    20 32 Отговор

    До коментар #18 от "JPower":

    Солун е град във Византия създаден още преди бългсрите да дойдат на Балканите. Кирил и Методи са братя византийски баща им Леон известен византийски военноначалник майка им има съмнение че е била българка. Паисий Хилендарски родом от Солун ученик на Кирил и Методи обикаля Европа с тях ореработава азбуката в Хилендарския манастир. Кои сме ние, за които говориш че сме дали азбука на славянския свят?

    Коментиран от #21, #25, #32, #39, #86, #87, #92, #94

  • 20 А преди ромеите да ви измислят азбуката

    11 14 Отговор

    До коментар #18 от "JPower":

    На какво сте писали хахахаха

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прав си

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    И едните и другите му ближат по различно време ;)
  • 23 Защо бре, какво е излъгал

    6 20 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Я ти разкажи българската научнофантастична история за азбуката хахахс

    Коментиран от #24

  • 24 123

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Защо бре, какво е излъгал":

    Да имахте акъл поне колкото осмокласници, да ви разкажа.

    Коментиран от #29

  • 25 JPower

    20 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Уффф, правиш ли разлика между глаголицата и азбуката???!! Както сами казват Кирил и Методий, те са събрали глаголицата ,а не създали!!! Учи бре, не говори тъпотии!! Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.Единствено „Краткото житие“ споменава националността на Климент:[2]

    „ Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.
    Щом гърците наричат българите МИЗИ.!!! Виж кои са мизите!!

    Коментиран от #30, #33

  • 26 Нострадамус

    18 10 Отговор
    Земетресенията ще стават още по силни и страшни в земята на анадолските кръвопийци.Това анадолско племе е проклето и решението е само да изчезне от завоюваната с подлост,лукавост и омраза към другите народи Земя.Това което са надробили със съседите си,сега ще сърбат с лихвите за 700 години......
  • 27 JPower

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "А преди ромеите да ви измислят азбуката":

    Ай ся, и шизофреника се появи. Като те интересува от къде произхожда глаголицата, вземи и чети. Неуки ще си останете!!

    Коментиран от #28

  • 28 А преди глаголицата

    6 9 Отговор

    До коментар #27 от "JPower":

    Безписмени ли са били българите? Защо се е налагало глаголица, че кирилица и т.н
  • 29 Разкажи като за третокласници

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    След като не можеш за повече ..
  • 30 Значи Кирил и методий

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "JPower":

    Са събрали глаголицата. Някой я е бил разпилял. Т.е излиза, че само тези са можели да четат защото никой друг от великото мизийско племе не е успял да събере разпиляната глаголица. Браво бе, такова Велико племе, а само двама могат да четат. Има ли някой дето да е можел и да пише?

    Коментиран от #34

  • 31 Кико

    7 2 Отговор
    Кучето като полуде, ходи и пикае на кривака на Овчара. От роднина може да избягаш, от лош комшия, никога! А казват-"този горе гледа"
  • 32 Рашка с чашка

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Малий, много си неграмотен! Кой е Паисий и кога е живял? Я по добре не се изказвай, Хасан се справя по-добре.
  • 33 Субсахарец

    12 7 Отговор

    До коментар #25 от "JPower":

    То и аз съм тук само да ги дразня, но виж какво им е нивото. Направо съм сигурен че това не са никакви турци, те масово завършват средно. Това са някакви цигани, които кой знае защо, се правят на турци.

    Коментиран от #35

  • 34 JPower

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Значи Кирил и методий":

    Ти изобщо, като четеш, разбираш ли написаното?!! Климент е мизиец, не Кирил и Методий. Колко ти плащат от факти.бг. за драсканиците тук?!!

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Абе нещо не ви се получава

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Субсахарец":

    Вместо да дразните разсмивате. Добре, че нямате достатъчно акъл за да проумеете колко сте смешни и жалки. Ако имахте трета гънка сигурно щяха да се гръмнете. Затова Господ ви е дал само две-една да белите бананите преди да ги изядете и втората за да не се пускате едновременно с двете....хм, да го наречем ръце от клона.
  • 36 Айдеее сега Климент ли

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "JPower":

    Написа азбуката? Абе колко версии ще изкараш накрая? Иначе да ти кажа честно изобщо не те чета, ако си писал повече от две изречения, не обичам да си губя времето

    Коментиран от #37

  • 37 Субсахарец

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "Айдеее сега Климент ли":

    Не че не обичаш да си губиш времето, трудно ти е да прочетеш повече от две изречения. Докато сричаш второто, забравяш за какво става въпрос в първото.

    Коментиран от #40

  • 38 Я кажи повече за климент

    4 10 Отговор

    До коментар #34 от "JPower":

    Викаш средновековен учен. Какъв точно учен? Физик, биолог, химик или...? Основател на школа. Школа по какво? Философска, литературна или....? Някакви образци от творчеството на тази школа съществуват ли реално или са само във фантазиите? Я сподели да разберем

    Коментиран от #43

  • 39 България на три морета

    13 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Само две неща са безгранични-вселената и човешката простория.
    Този събра исторически личности живели през 9 века разлика.И този се тупа в гърдите,че е турчин :). Жив да не съм....
    Относно темата,най-после се показа истинското лице на Ердоган в Сирия и Ирак.

    Коментиран от #50

  • 40 Е, твоите не ме затрудниха

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Субсахарец":

    Прочетох ги и ги разбрах. И двете. Простите хора ги разбирам ...
  • 41 Истината боли много...

    12 3 Отговор
    Каква азбука,какви пет лева?Вие въобще четете ли какво правят анадолците с мирните жени,деца и старци в завладените от башибозука земи.Тука подставени турчеля разводняват темата за геноцида върху кюрдите.....

    Коментиран от #73

  • 42 Guest

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "JPower":

    Сигурно е така, моето момиче. Явно си ги пробвала много, но къде са били българските мъже, когато са завладявали България

    Коментиран от #44, #46

  • 43 Субсахарец

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Я кажи повече за климент":

    Книжовна школа, а образците за които питаш ги използваш в момента, както и още 300 милиона по света.

    Коментиран от #78

  • 44 JPower

    11 1 Отговор

    До коментар #42 от "Guest":

    Ми питай прадядо си, как е станал мюсюлманин. Башибозука изнасилили него,жена му и всички останали от рода ви. Та като им харесало са се помюсулманчили. А, твойто момиче, заедно с майкати и сестрата са на магистралата. Но за разлика от другите проститутки не вземат пари , а дават. Щото са много грозни и миризливи!!
  • 45 Хасан

    10 14 Отговор
    Авторът е проруски тъпанар ..как така аскера ще пали,гори и убива а 3,5 милиона бежанци ще се приютят в Турция?'.нападал тила на ПКК ..ами то си е терористична организация и отлога има фронт и тил???...руснаците и Есад изравниха градовете с бомбардиривки ..руснаците бомбардираха много учикища,джамии,болници ..знаем ги какво направиха в Донецк и Донбас

    Коментиран от #49

  • 46 Субсахарец

    12 6 Отговор

    До коментар #42 от "Guest":

    България, по-точно няколкото Българии тогава, са завладени за 51 години. Това е времето от първата до последната битка при завладяването. Но темата е за турските зверства в Сирия и Ирак, не че и тук не ги е имало. Достатъчно е да споменем безсмисленото от военна гледна точка клане и опожаряване на Стара Загора. Не съм и очаквал да са се променили от тогава.

    Коментиран от #48

  • 47 Хасан

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "толерантен":

    Турците имат двама Нобелисти

    Коментиран от #53, #54

  • 48 Хасан

    9 11 Отговор

    До коментар #46 от "Субсахарец":

    Това за Ст Загора е руска пропаганда ..защо аскера ще си опожарява своя град ,където има джамии,живеят турци и мюсюлмани ???няма логика

    Коментиран от #51, #52, #57

  • 49 Субсахарец

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Прочети за Кобани. Фронта е срещу ИД, освен това само турците смятат че ПКК и Пешмерга са едно и също. За САЩ и властите в Ирак Пешмерга са съюзници срещу ислямистите, при това най-читавите. А милионите бежанци в Турция са араби, които турците заселват в прочистените кюрдски райони.

    Коментиран от #55, #76

  • 50 Хасан

    7 11 Отговор

    До коментар #39 от "България на три морета":

    Турците си имат исторически права в тия земи и да не забравяме че преди 100г хората са си живели мирно и тихо ..откакто стъпиха колониалистите Франция,Англия и сега Сащ и Русия има само войни ,хаос и насилие

    Коментиран от #58, #71, #79

  • 51 Субсахарец

    11 3 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Никаква пропаганда не е, дори в Османската империя е потърсена сметка на Сулейман за това безсмислено клане. Направили са го от злоба да отмъстят за загубата при Шипка.
  • 52 JPower

    11 7 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    То няма логика да любиш коза и брат си ама турчулята са велики козелюби и манафи!!
  • 53 Мъка,мъка....

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Имат,вярно е !!!Единият е открил мамфският метод за онождане,а другият груповият секс с козички!!!
  • 54 JPower

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    През 2005 г. две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с Арменския геноцид от 1915 – 1917 и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. През януари 2006 обвиненията са отхвърлени по процедурни причини.

    На 12 октомври 2006 е награден с Нобеловата награда за литература.

    СЕГА АКО СИ ФЕН НА ТОЯ И СЕ ХВАЛИШ С НЕГО,ЗНАЧИ ПРИЗНАВАШ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД....

    Коментиран от #56, #59

  • 55 Хасан

    4 8 Отговор

    До коментар #49 от "Субсахарец":

    Дай да ти обясня ..ПКК са руски кюрди социалисти ..те са вербувани и създадени от КГБ едно време ...пешмерге това са войници на Барзани които воюваха срещу Саддам заедно с Сащ..УПГ са крило на ПКК ,социалисти са и вопват с Сащ срещу ДАЕШ..Турция подкрепя СДС,това са сирийци араби,кюрди,туркмени които са само против Есад и искат демократична Сирия
  • 56 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "JPower":

    Едно е романиста ,литератора Памук ,друго е човека и неговите възгледи ...всеки има мнение

    Коментиран от #60

  • 57 Рашка с чашка

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Турците са едно, мюсюлманите са друго, да не би кюрдите да не са мюсюлмани. Това че са от една вяра не пречи на турците да ги избиват.
  • 58 JPower

    6 5 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    Само до преди 100год.ли помните....Прабабите хубаво са ви разкавали.., но историята не почва с туркия!!

    Коментиран от #61, #75

  • 59 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #54 от "JPower":

    Не са 30 000 кюрди ами са 30 000 въоръжени с калашници и бомби терористи ,които убиват жени,деца,цивилни ..опожаряват държавни болници и училища

    Коментиран от #63

  • 60 JPower

    5 3 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    Хвалиш се с него, значи го харесваш, което означава,че си съгласен с него. Тааа, туркия колко геноцида извърши за няма и 100год...

    Коментиран от #62

  • 61 Хасан

    6 10 Отговор

    До коментар #58 от "JPower":

    Допреди турците само воювахте и се клахте с византийци,сърби,власи,латини и разни други ..с Османската имоерия имаше един пакт един мир ..никой не смееше да напада и граби
  • 62 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #60 от "JPower":

    Това че харесвам Вапцаров не значи че,съм комунист
  • 63 JPower

    8 3 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Асене, ти като ония минет, май не можете да четете!!! Кви калашници през 1915-1917 год. Айде спрете се вече, поне за едно кило лук ще ви платят от сайта факти.бг....

    Коментиран от #64, #65

  • 64 Хасан

    6 7 Отговор

    До коментар #63 от "JPower":

    Погледни историята и ми кажи дали при турците има концлагери като при Хитлер, етнимески геносид като при православите сърби срешу бошнаците ,или изстребленив на индианци като в Америките ,или робство като в Африка ,или голодомор като при Сталин ...

    Коментиран от #66

  • 65 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #63 от "JPower":

    Има ли горене на клада ,инквизиции като при католиците , набучване на кол като при Влад Цепеш или атомна бомба в Хирошима
  • 66 JPower

    5 7 Отговор

    До коментар #64 от "Хасан":

    Виж сега, и друг път ти сам ти го обясняваш това. Хитлер и Мусолини са се вдъхновявали от Ататюрк. Начините му за избиване на Ататюрк са приложени и от Хитлер !! Чети бре....и помни. Стига си трупал трафик...

    Коментиран от #67

  • 67 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #66 от "JPower":

    Ататюрк е лидер който се е биел срещу чуждия окупатор френски,английски,гръцки войски ..Ататюрк не е нападал други страни ..Ататюрк е републиканец ,реформатор ..докато изброените от тебе нападат цяла Европа ,избиват милиони ...събират инженери,химици и им дават задача да направят така колкото се може повече жени ,деца,мъже да убиват на смяна в лагерите

    Коментиран от #68, #70

  • 68 JPower

    8 3 Отговор

    До коментар #67 от "Хасан":

    Така е Хасан. Ататюрк е велик. Не познавам друг лидер в историята да е велик, колкото е Велик Ататюрк.

    Коментиран от #69

  • 69 JPower

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "JPower":

    Палячо, измисли си твой Ник!! Никой няма да заблудиш. А Асенчо да каже за памука и геноцида над жените и децата от Ататюрк!!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    Изключението потвърждава правилото - и двамата нобелисти не живеят в Турция, щото там читав човек не може да живее.

    Коментиран от #74

  • 72 До 70

    5 5 Отговор
    В новата история Турция никога не ни е нападала. За нас не може да се каже същото.
  • 73 За всяка болка има лек

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Истината боли много...":

    Сигурен съм, че и за твоята ще се намери...
  • 74 А в българия колко

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "Иван":

    български нобелиста живеят?
  • 75 Не почва, но българската свършва

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "JPower":

    С нея :))))
  • 76 Пак говориш на изуст

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Субсахарец":

    ПКК и пешмерга били едно и също. Та самият Барзани е пръв приятел на Ердоган бре, пешмерга се обучават от турски инструктори.
  • 77 JPower

    3 6 Отговор
    Харесва ми всичко турско, най - вече в мъжете
  • 78 Я дай някоя книга

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Субсахарец":

    От тази книжовна школа
  • 79 България на три морета

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    По твоята манипулативна логика гърците също имат исторически права там заради Византия.Италия също. Защо пък не и Иран заради Персийската империя?
    Хасанчо,спри се,вече всички ти се смеем.

    Коментиран от #80, #82

  • 80 Османската империя на три континента

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "България на три морета":

    Винаги съм прав :)
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #79 от "България на три морета":

    Ами да ..затова има ирански войници в Сирия ..има гръцки претенции за Кипър и Средиземно море
  • 83 шоп

    6 6 Отговор
    Абе тук в по-горните коментари , някой си измислен Мехмед решил да коментира ми пише неграмотно някъкви глупости и откровени лъжи, а след него някой си Хасан ми пробутва някъкви идеологии. Тия двамата да си пробутват мюсюлманските убеждения на друго място!!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    По най - нови изследвания. България не е създадена от юрнали се хора от Кавказ. Не са изчезнали и Траките. Ами именно племената на траките, които са били около 200. Постепенно се организират в държава, плюс славянски племена. И такива от Кавказ. И този процес е започнал поне 3 века преди 681г. Определената дата за създаването на България. Кирил и Методий не са българи. Но създаването на Глаголицата и след това на Кирилицата. Е следствие на ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА на Цар Симеон. Който развива науката. Затова е БЪЛГАРСКА АЗБУКА. Пример : В САЩ като богата държава, работят ли учени от всякакви националности? Ако някой индийски учен в САЩ направи откритие. То американско или индийско ще е?

    Коментиран от #91

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Византиец

    1 3 Отговор
    Стига се оплювали Туркия. Вие варварите дойдохте от север и от Кавказ поробихте хората ни и откраднахте земите ни. Кръвта вода не става и поробените братя сега преоткриват себе си по нашите плажове и пият узо. Ясоо.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Стига глупости!

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Византиец":

    Турчин, стига си дрънкал глупости! Един нов Балкански съюз ще ви натика в Средна Азия откъдето сте дошли и където ви е мястото!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Тъп резак

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Първо да ви пикая на лайняния байрям.Ти тъпа мангалска тикво знаеш ли кога са живели Кирил и Методи и кога Паисий.Какъв ученик кви тъпанарщини плямпаш.
  • 93 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мехмед":

    Чудя се само може ли да си толкова прост!?!? Прост като гъз!
  • 94 Махмуд

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Не само си прост, но и не си учил поне малко в училище. В главата ти всичко пълна каша - грешиш имена, епохи факти...... А бе толкова с прост че нямам думи. Чак ме е срам че има такива хора в България!